Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ… ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ…

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ… ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ…

Με μεγάλη ανησυχία για άλλη μια φορά είδαμε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών με οδηγία εφαρμογής από τους  Δήμους.

Με βάση τις οδηγίες αυτές, προβλέπεται προσωπικό καθαριότητας που όχι απλά δεν επαρκεί, αλλά μοιράζεται σε δύο και τρία σχολεία, με ωράριο που αρχίζει από τις 10.00πμ, και όχι από τις πρωινές ώρες με αποτέλεσμα, οι αύλειοι χώροι να έχουν απορρίμματα στην καλύτερη περίπτωση της προηγούμενης μέρας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει. Πέρυσι, με τα πρωτόκολλα που υπήρχαν, τα σχολεία ήταν εστίες υπερμετάδοσης. Ενώ η επιστημονική κοινότητα επέμενε στην “πολύ σχολαστική” καθαριότητα, στην αραίωση των μαθητών, το Υπουργείο, μαζί με τις Δημοτικές Αρχές, έβλεπε την υγιεινή και την ασφάλεια μέσα στα σχολεία σαν επιπλέον κόστος. Επιμένουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, να μην εξασφαλίζουν επαρκές προσωπικό καθαριότητας, αντίθετα να προσλαμβάνονται ελάχιστοι με μειωμένο ωράριο!

Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα: Στο Δήμο Θέρμης με ευθύνη του Υπουργείου & Δημοτικής αρχής προσλαμβάνονται φέτος 91 καθαρίστριες 3ωρης απασχόλησης για 67 σχολεία! Ακόμα και σε κάποιους Δήμους που έγινε μια προσπάθεια για την πρόσληψη εργαζομένων με πλήρες ωράριο, αυτή είναι για περιορισμένο χρόνο και χωρίς να είναι καλύπτονται  όλα τα σχολεία σε όλο το ωράριο.

Για τέτοια καθαριότητα μιλάμε…!

Γνωστή η πρακτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου να μεταθέτει στους Δήμους και την καθαριότητα χωρίς να τους ενισχύει με επιπλέον χρηματοδότηση ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Από την άλλη οι δήμοι αποδέχονται αυτήν την κατεύθυνση χωρίς να βγάζουν άχνα, επιλέγοντας να διαθέσουν τους πόρους τους για… «άλλες «ανάγκες», πολύ μακριά από τις δικές μας και των παιδιών μας. Το αποτέλεσμα;; Η ευθύνη να μετατίθεται για ακόμα μια φορά σε μας τους γονείς οδηγώντας μας να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και για την καθαριότητα του σχολείου.

Αγαπητοί γονείς,

Δίκαιο είναι το αίτημα όλης της σχολικής κοινότητας η νέα χρονιά να βρει τα σχολεία μας με περισσότερο προσωπικό καθαριότητας ανά σχολείο, πλήρους ωραρίου, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων, από την πρωινή ζώνη έως τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος ή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας.

Θέλουμε σχολεία καθαρά με βάση τις ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας, με εργαζόμενους που προσφέρουν με αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες τους.  Διεκδικούμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές για να καλυφθούν οι επιβεβλημένες ανάγκες πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας.

Καλούμε όλες τις Ενώσεις, όλους τους Συλλόγους της περιοχής μας να διεκδικήσουν μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων χωρίς ελαστικά ωράρια με πλήρη ασφάλιση και πλήρη δικαιώματα.

Δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ