Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΤι συμβαίνει με τη ρύπανση για τους σταθμούς μέτρησής της;

Τι συμβαίνει με τη ρύπανση για τους σταθμούς μέτρησής της;

Σε λίγες ημέρες μας αποχαιρετά ο Ιούλιος και η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να μη δίνει τιμές από τους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό συμβαίνει από τον Απρίλη. Κοντεύουμε δηλαδή τους τέσσερις μήνες που δεν δίνονται οι ημερήσιες τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στις 11 Μαΐου 2022 κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου, ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Ναθαναηλίδης αναφέρθηκε στους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λέγοντας ότι ολόκληρο τον Απρίλιο και μέχρι την 11η Μαΐου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν δίνει τιμές στην ιστοσελίδα της από τους σταθμούς γιατί βρίσκονται σε αναβάθμιση προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να δίνουν live αποτελέσματα. Μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα δημοσίευμα της 15ης Απριλίου στο οποίο ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης λένε πως οι σταθμοί μέτρησης είναι έτοιμοι. Ο κύριος Ναθαναηλίδης ρώτησε εάν ο δήμος είναι ενημερωμένος για το πότε θα λειτουργήσουν προκειμένου να δίνονται στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός στον ερωτώντα δημοτικό σύμβουλο ήταν εκπληκτική: «Ο κύριος Ναθαναηλίδης είπε ότι σταμάτησαν εδώ κι ένα μήνα οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό είναι αποδεδειγμένο; Το έχουν σταματήσει; Θα ρωτήσουμε το γιατί».

Πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες που δεν δίνονται στοιχεία από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις τιμές της ατμοσφαιρκής ρύπανση. Πέρασαν επίσης δυόμιση μήνες από τότε που ο κύριος Μανδαλιανός θα ρωτούσε το γιατί. Ρώτησε; Έμαθε; Έχει κάτι να πει στους κατοίκους;

Πριν σταματήσουν να δίνονται τιμές ρύπων, στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 έκαναν πάρτι. Στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε πολλές φορές αναφορά για τις υψηλές τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων. Εδώ όμως και περίπου τέσσερις μήνες δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι τιμές των ρύπων. Δεν ενδιαφέρεται ο κύριος Μανδαλιανός, που εδώ και αρκετό καιρό επιμένει ότι πρέπει να γίνουν νέες μετρήσεις για τη δυσοσμία, να μάθει τι συμβαίνει με τους υπάρχοντες σταθμούς και να ενημερώσει και όλους εμάς; Ή μήπως τελικά είναι πολύ βολικό αυτό που γίνεται, γιατί έτσι δεν τον ζαλίζουν με ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους υψηλούς ρύπους και με πιέσεις να κάνει ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος;

Η διοίκηση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για το τι συμβαίνει με τους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και με τις τιμές που πρέπει να δίνει η ιστοσελίδα της Περιφέρειας αλλά δεν δίνει. Η διοίκηση Μανδαλιανού τελικά νοιάζεται για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 όσο νοιάζεται και για τη δυσοσμία.

Χαρίλαος Ταπαρίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ