Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Συνέντευξη στην «Αγκίδα» του Σίμου Σπανίδη, ιδιοκτήτη γραφείου τελετών

Συνέντευξη στην «Αγκίδα» του Σίμου Σπανίδη, ιδιοκτήτη γραφείου τελετών

0
Συνέντευξη στην «Αγκίδα» του Σίμου Σπανίδη, ιδιοκτήτη γραφείου τελετών

Μια πολύ ανθρώπινη συνέντευξη πήρε η «Αγκίδα» από το Σίμο Σπανίδη, ιδιοκτήτη γραφείου τελετών στο δήμο μας, με αφορμή τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την πανδημία του κορονοϊού

«Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής όταν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», μας είπε ο Σίμος Σπανίδης, ο οποίος διατηρεί γραφεία τελετών στο Ελευθέριο Κορδελιό, στον Εύοσμο και στους Αμπελόκηπους αλλά συνεργάζεται και με οίκους τελετών του εξωτερικού.

Ο θάνατος είναι κάτι για το οποίο δεν θέλουμε να μιλάμε, αλλά είναι μια αναμφισβήτητη νομοτέλεια, γι’ αυτό και το επάγγελμά μας είναι πολύ λεπτό, τόνισε ο Σίμος Σπανίδης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα με μεγάλο σεβασμό και λεπτούς ανθρώπινους χειρισμούς απέναντι στο νεκρό και στους οικείους του.

Με τον κύριο Σπανίδη βρεθήκαμε ένα βραδινό για μια κουβέντα, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού που έχει επηρεάσει και τη δική του εργασία και τον τρόπο που γίνονται πλέον οι κηδείες.

Αγκίδα: Πώς επηρέασε το επάγγελμά σας η πανδημία του κορωνοϊού;

Σίμος Σπανίδης: Αυξήθηκε η δουλειά των γραφείων τελετών, αυξήθηκαν και τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουμε.

Αγκίδα: Οι εκταφές των νεκρών από covid-19 σε πόσα χρόνια θα γίνουν;

Σίμος Σπανίδης: Σε τρία, όπως και οι υπόλοιπες. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί κάποια άλλη οδηγία. Προφορικά ακούγεται ότι οι εκταφές όσων πέθαναν από κορονοϊό θα γίνουν μετά από δέκα χρόνια στα μεγάλα κοιμητήρια των μεγάλων πόλεων.

Αγκίδα: Δυσκόλεψε τη δουλειά σας ο κορονοϊός;

Σίμος Σπανίδης: Όχι. Κατά τη γνώμη μου τη διευκόλυνε γιατί δεν πηγαίνουν οι νεκροί στα σπίτια, πηγαίνουν κατευθείαν στην εκκλησία. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους νεκρούς από covid-19. Ισχύει για όλους ώστε να μην υπάρχει διασπορά του κορονοϊού.

Αγκίδα: Διευκόλυνε και τους συγγενείς;

Σίμος Σπανίδης: Κατά τη γνώμη μου ναι. Κάποιοι θέλουν να πάει ο νεκρός στο σπίτι, αλλά σε γενικές γραμμές το ότι δεν πάει διευκόλυνε και τους συγγενείς.

Αγκίδα: Είναι μια πολύ μακάβρια διαδικασία να βρίσκεται ο νεκρός στο σπίτι. Στο σπίτι μπορούν να μαζευτούν οι συγγενείς και οι φίλοι για να τιμήσουν την μνήμη του.

Σίμος Σπανίδης: Μπορούν να γίνουν νεκροστάσια. Αυτό πρέπει να γίνει και να πηγαίνουν εκεί οι νεκροί πριν την τελετή. Στα κοιμητήρια του Ευόσμου έχουμε μόνο δύο νεκροστάσια. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνουν κι άλλα και πρέπει η πολιτεία να στραφεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αγκίδα: Εσείς πώς ασχοληθήκατε με το γραφείο τελετών;

Σίμος Σπανίδης: Δούλεψα κάποια χρόνια σαν υπάλληλος και αντιμετώπιζα τη δουλειά ως λειτούργημα. Είναι ένα λειτούργημα που απαιτεί μεγάλο σεβασμό και λεπτούς ανθρώπινους χειρισμούς απέναντι στον νεκρό και στους οικείους του. Ο θάνατος, για τον οποίο δεν θέλουμε να μιλάμε, αποτελεί μια αναμφισβήτητη νομοτέλεια.

Αγκίδα: Πόσο εύκολο είναι να κάνεις αυτό το επάγγελμα;

Σίμος Σπανίδης: Για εμένα είναι τρόπος ζωής γιατί ακριβώς όπως σας είπα το νοιώθω ως λειτούργημα. Εγώ δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό. Το αισθάνομαι σαν προσφορά στον άνθρωπο, στην κοινωνία. Τον άνθρωπο που προετοιμάζουμε για την τελευταία του κατοικία, τον νοιώθουμε όπως θα νοιώθαμε έναν δικό μας άνθρωπο. Όλοι όσοι είμαστε στο γραφείο έτσι αισθανόμαστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ