Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑλλιώς αισθάνονται τη δυσοσμία και τη ρύπανση οι κάτοικοι και αλλιώς ο...

Αλλιώς αισθάνονται τη δυσοσμία και τη ρύπανση οι κάτοικοι και αλλιώς ο δήμαρχος!

Έρευνα Στάσεων και Απόψεων των πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης έγινε στο διάστημα από 30 Μαΐου έως 9 Ιουνίου, σε δείγμα 1.066 ατόμων, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 17 ετών, οι οποίοι ζουν στους δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα (Δημοτική Ενότητα Εχεδώρου) και Ωραιοκάστρου (Δημοτική Ενότητα Ωραιοκάστρου). 26% του δείγματος στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, από 23% στους δήμους Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά, 14% στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, 8% στη ΔΕ Εχεδώρου και 6% στη ΔΕ Ωραιοκάστρου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονίας της Κυριακής» και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Μακεδονία – Ενημέρωση ΑΕ και της Populus (Mονάδα Ερευνών και Αναλύσεων της εταιρείας συμβούλων I.D.S. ΕΠΕ). Την έρευνα διεξήγαγε η Palmos Analysis .

Οι πολίτες ρωτήθηκαν και για το πώς θα χαρακτήριζαν την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην περιοχή τους και απάντησαν κατά 19% πολύ κακή, κατά 13% αρκετά κακή, κατά 37% μέτρια, κατά 25% αρκετά καλή και κατά 6% πολύ καλή.

Ενώ αθροιστικά οι απαντήσεις «πολύ κακή» και «αρκετά κακή» στο σύνολο των ερωτηθέντων συγκέντρωσαν το 32%, στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου συγκέντρωσαν το 58%! Η Μακεδονία της Κυριακής επισημαίνει πως το συγκεκριμένο εύρημα είναι πολύ λογικό καθώς τα τελευταία χρόνια η περιοχή, κυρίως του Κορδελιού αντιμετωπίζει και το επιπλέον πρόβλημα της δυσοσμίας.

Το 58% λοιπόν των κατοίκων του δήμου Κορδελιού Ευόσμου αντιλαμβάνεται την ποιότητα της ατμόσφαιρας ως κακή, σε αντίθεση με το δήμαρχο και τη διοίκησή του που μέχρι πρότινος αντιλαμβάνονταν ως υποκειμενικές τις μύτες των δημοτών οι οποίες αντιλαμβάνονταν τη δυσοσμία. Τώρα τελευταία και η μύτη του δημάρχου άρχισε πάλι να αντιλαμβάνεται τη δυσοσμία όπως την αντιλαμβανόταν πριν εκλεγεί δήμαρχος. Πλησιάζουμε, βλέπετε, στις δημοτικές εκλογές και θα αλλάξουν αντίληψη πολλές μύτες που δεν αντιλαμβάνονταν καθόλου ή δεν αντιλαμβάνονταν έντονα ή δεν αντιλαμβάνονταν όπως πριν τη δυσοσμία.

Παρ’ όλα αυτά ο κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός δεν δείχνει καμία διάθεση να πιέσει τα ΕΛΠΕ στην κατεύθυνση να περιοριστεί και να εξαλειφθεί η δυσοσμία. Ο κύριος Μανδαλιανός πετάει τη μπάλα της δυσοσμίας στην εξέδρα (όπου εξέδρα βλέπε τις νέες μετρήσεις), την πετάει δηλαδή και ψηλά και μακριά γιατί αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια. Άλλα δύο χρόνια λοιπόν οι κάτοικοι του δήμου Κορδελιού Ευόσμου θα ζήσουν με τη δυσοσμία και την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής, αλλά εν τω μεταξύ θα έχουν τελειώσει οι εκλογές, στις οποίες ο κύριος Μανδαλιανός προφανώς θα υπόσχεται πως θα λύσει το πρόβλημα εάν οι μετρήσεις δείξουν πως υπάρχει πρόβλημα.

Εδώ δυσοσμία, εκεί δυσοσμία, που είναι η δυσοσμία; Μπορεί ο κύριος δήμαρχος να είναι νέος στα αυτοδιοικητικά, μπορεί να δηλώνει πως πάντα θα είναι πρώτα γιατρός και μετά οτιδήποτε άλλο, μπορεί να μην έμαθε και πολλά πράγματα για την αυτοδιοίκηση από τότε που έγινε δήμαρχος, αλλά αυτό που έμαθε καλά είναι να παίζει τον παπά. Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι ο παπάς;

Χαρίλαος Ταπαρίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ