Αρχική ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία του ακατέργαστου μελιού;

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία του ακατέργαστου μελιού;

0
Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία του ακατέργαστου μελιού;

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ωμό μέλι για την διατροφή τους και στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αυτή η γλυκιά, φυσική ουσία μπορεί να περιέχει περισσότερα υγιεινά θρεπτικά στοιχεία από το μέλι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία δηλαδή παστερίωση.

Το μέλι παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Το ακατέργαστο μέλι, που προέρχεται κατευθείαν από την κυψέλη, περιέχει υγιεινή γύρη μελισσών, πρόπολη και πολλά αντιοξειδωτικά.

Η έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το ωμό μέλι έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από το κανονικό μέλι, πιστεύετε όμως ότι η επεξεργασία και η παστερίωση που υφίσταται το κανονικό μέλι μειώνει πολλά από τα ευεργετικά στοιχεία. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εξαιτίας αυτού, το ωμό μέλι παρέχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από το κανονικό μέλι.

Τι είναι το ακατέργαστο μέλι;

Το ωμό μέλι δεν φιλτράρεται και δεν παστεριώνεται. Το μέλι είναι ένα γλυκό, χρυσαφένιο υγρό που παρασκευάζεται από τις μέλισσες. Οι μέλισσες αποθηκεύουν το μέλι τους σε μικρά, εξαγωνικά κύπελλα που ονομάζονται κηρήθρα. Το ωμό μέλι προέρχεται κατευθείαν από την κηρήθρα.

Το μέλι από την κυψέλη περιέχει γύρη μέλισσας, κερί μέλισσας και μέρη νεκρών μελισσών. Οι παραγωγοί μελιού συνήθως περνούν ωμό μέλι μέσα από ένα φίλτρο για να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ακαθαρσίες, αλλά μερικές γενικά παραμένουν. Το αποτέλεσμα είναι ασφαλές για χρήση.

Σε αντίθεση με το ωμό μέλι, το κανονικό μέλι υποβάλλεται σε διαδικασία παστερίωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές το έχουν θερμάνει για να σκοτώσει κύτταρα ζύμης που μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του, να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του και να το κάνουν να φαίνεται πιο διαφανές και ελκυστικό. Ωστόσο, η παστερίωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των θρεπτικών συστατικών στο μέλι.

Ορισμένα ιστορικά στοιχεία εκτιμούν ότι οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το μέλι πάνω από 8.000 χρόνια.

Μέλι προσφέρει φυσικά τις ακόλουθες υγιεινές ιδιότητες:

αντιβακτηριδιακή δράση

επούλωση πληγών

διαιτητικά αντιοξειδωτικά

αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Το ακατέργαστο μέλι περιέχει επίσης γύρη και πρόπολη μελισσών, η οποία είναι μια κολλώδης ουσία που μοιάζει με κόλλα που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να συγκρατούν την κυψέλη τους ενωμένη. Το κανονικό μέλι μπορεί να μην περιέχει τα ίδια επίπεδα πρόπολης και γύρης μελισσών με το ωμό μέλι.

Η πρόπολη και η γύρη μελισσών όταν βρίσκονται μέσα στο μέλι μπορούν να προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι ακόλουθες ενότητες διερευνούν επτά βασισμένα σε στοιχεία οφέλη για την υγεία του ακατέργαστου μελιού.

  1. Αντιοξειδωτική δράση

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μερικά από τα κύρια οφέλη για την υγεία του μελιού προέρχονται από την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.

Το φυσικό μέλι περιέχει μια σειρά από ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων φυτοχημικών, φλαβονοειδών και ασκορβικού οξέος.

Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα αφαιρώντας τις ελεύθερες ρίζες. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει το οξειδωτικό στρες με μια σειρά από χρόνιες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων πολλών καρκίνων. Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παστερίωση μειώνει τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στο μέλι, πράγμα που σημαίνει ότι το παστεριωμένο μέλι μπορεί να μην προσφέρει τα ίδια οφέλη με το ωμό μέλι.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα για το πώς η παστερίωση επηρεάζει τα αντιοξειδωτικά του μελιού, αλλά μελέτες δείχνουν ότι η θέρμανση άλλων τροφών μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.

  1. Διατροφή

Το μέλι περιέχει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να το κάνουν μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή.

Η ακριβής διατροφή και η χημική σύνθεση του ακατέργαστου μελιού ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών χωρών και περιβάλλοντος και εξαρτάται εν μέρει από ποιους τύπους λουλουδιών οι μέλισσες μαζεύουν το νέκταρ τους. Ανεξάρτητα από αυτούς τους παράγοντες, το μέλι εξακολουθεί να περιέχει υγιεινές ενώσεις, όπως αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και βιταμίνες.

Μία κουταλιά της σούπας ή 21 γραμμάρια (g) ωμό μέλι περιέχει 64 θερμίδες και 16 γρ ζάχαρη. Αυτές οι τιμές μπορεί να διαφέρουν μεταξύ επωνυμιών και παρτίδων.

Το φυσικό μέλι φυσικά περιέχει μικρές ποσότητες από τις ακόλουθες βιταμίνες και μέταλλα:

νικοτινικό οξύ

ριβοφλαβίνη

παντοθενικό οξύ

ασβέστιο

μαγνήσιο

μαγγάνιο

κάλιο

υποφωσφορικός

ψευδάργυρος

Το μέλι περιέχει φυσικά ζάχαρη. Λίγο περισσότερο από το ήμισυ της ζάχαρης στο μέλι είναι φρουκτόζη. Έρευνα έχει συνδέσει τη φρουκτόζη σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, ακόμη και με την περιεκτικότητά του σε φρουκτόζη, το μέλι μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από την επιτραπέζια ζάχαρη. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να προσφέρει προστατευτική δράση κατά του διαβήτη και ορισμένα είδη μελιού μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης .

Τα άτομα που έχουν διαβήτη ή που ακολουθούν δίαιτες περιορισμένης ζάχαρης μπορούν να επιλέξουν να τρώνε μέλι με μέτρο για να αποφύγουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Το αγνό μέλι έχει γλυκαιμικό δείκτη (GI) 58 , που σημαίνει ότι έχει μέτρια επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  1. Αντιβακτηριδιακή δράση

Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των πληγών και στην πρόληψη της μόλυνσης.

Το μέλι αποτελεί φυσικό αντιβακτηριακό και αντιμικροβιακό παράγοντα. Περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου και οξειδάση γλυκόζης και έχει χαμηλό επίπεδο pH, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια και μύκητες. Επίσης, λόγω της μοναδικής χημικής του σύστασης, δεν βοηθά στην ανάπτυξη μαγιάς ή βακτηρίων.

Λόγω της αντιβακτηριδιακής του δράσης, οι άνθρωποι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τον καθαρισμό των πληγών. Η έρευνα έχει δείξει ότι το ακατέργαστο μέλι, μπορεί να σκοτώσει κοινά παθογόνα όπως:

Escherichia coli ή E. coli , ένα βακτήριο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση και μολύνσεις πληγών.

Staphylococcus aureus ή S. aureus , ένα μικρόβιο που προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος.

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού , ένα βακτήριο που προκαλεί έλκος στομάχου και χρόνια γαστρίτιδα.

  1. Επούλωση πληγών

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι λειτουργεί καλά ως επίδεσμος επούλωσης πληγών. Είναι χρήσιμο στην επούλωση πληγών λόγω των αντιβακτηριακών, αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το μέλι έχει αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επίσης, το μέλι είναι όξινο, το οποίο βοηθά στην απελευθέρωση οξυγόνου από την πληγή και στην επούλωση.

Εφαρμόστε ωμό μέλι απευθείας σε μικρά κοψίματα και εγκαύματα και στη συνέχεια τοποθετήστε γάζα ή έναν επίδεσμο πάνω από την πληγή.

  1. Ανακούφιση από τον βήχα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να είναι εξίσου ή πιο αποτελεσματικό από ορισμένα φάρμακα για τον βήχα χωρίς συνταγή (OTC). Πολλά φάρμακα για τον βήχα δεν είναι ασφαλή για τα μικρότερα παιδιά, επομένως το μέλι μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική για παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους.

Μια ανάλυση υποδηλώνει ότι το μέλι μπορεί να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης της σοβαρότητας και της συχνότητας του νυχτερινού βήχα ενός παιδιού. Μια μικρής κλίμακας μελέτη διαπίστωσε ότι ένα μείγμα γάλακτος και ενός τύπου μελιού ανακούφισαν τον βήχα των παιδιών τόσο αποτελεσματικά όσο ένα OTC φάρμακο.

Για να ανακουφίσετε τον βήχα, πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού ωμό μέλι και αποφύγετε άλλα υγρά ή τροφές μετά για να επιτρέψετε στο μέλι να καλύψει το λαιμό.

  1. Αντιμετώπιση της διάρροιας

Το ωμό μέλι μπορεί να έχει καταπραϋντική επίδραση στην πέψη, βοηθώντας στα συμπτώματα της διάρροιας .

Μια μελέτη σε 150 παιδιά με οξεία γαστρεντερίτιδα διαπίστωσε ότι εκείνα που έλαβαν μέλι με από του στόματος διάλυμα επανυδάτωσης είχαν καλύτερη ανάρρωση από τη διάρροια από εκείνα που δεν έλαβαν μέλι. Τα παιδιά που έλαβαν μέλι είχαν λιγότερες κενώσεις και ανέρρωσαν γρηγορότερα από την ασθένεια.

Για να βοηθήσετε στη θεραπεία της ήπιας διάρροιας, δοκιμάστε να πάρετε ένα κουταλάκι του γλυκού ωμό μέλι ή να αναμίξετε μέλι με ένα ρόφημα. Αποφύγετε να παίρνετε πολύ μέλι γιατί η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια.

  1. Προστασία του εγκεφάλου

Το ωμό μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις που μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο. Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που κατανάλωναν μέλι είχαν προστασία έναντι της εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από την έκθεση στον μόλυβδο.

Επίσης, άλλη μελέτη αναφέρει ότι το ωμό μέλι μπορεί να περιέχει συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη.

Κίνδυνοι

Εφόσον ένα άτομο δεν είναι αλλεργικό στη γύρη των μελισσών, το ωμό μέλι είναι γενικά ασφαλές στη χρήση.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων (CDC) λένε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να δίνουν μέλι σε βρέφη κάτω του 1 έτους λόγω του κινδύνου βρεφικής αλλαντίασης . Το μέλι είναι ασφαλές από την ηλικία του 1 έτους και πάνω. Αυτό ισχύει τόσο για το ωμό όσο και για το κανονικό μέλι.

Όταν το ακατέργαστο μέλι μετατρέπεται σε «ζάχαρη»

Το ακατέργαστο μέλι μπορεί να κρυσταλλωθεί μετά από μερικούς μήνες αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει ότι το μέλι αποκτά μια κοκκώδη υφή ή σαν ζάχαρη. Το κρυσταλλωμένο μέλι είναι ασφαλές για κατανάλωση και έχει την ίδια γεύση. Για να ξανακάνετε το μέλι υγρό, χρησιμοποιήστε μια ήπια τεχνική θέρμανσης.

Περίληψη

Το ακατέργαστο μέλι μπορεί να περιέχει επιπλέον στοιχεία, όπως γύρη και πρόπολη μελισσών, τα οποία μπορούν να προσφέρουν επιπλέον αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Η έρευνα για τις φαρμακευτικές χρήσεις του ακατέργαστου μελιού είναι πολλά υποσχόμενη. Οι μελέτες σχετικά με τις θεραπευτικές του ιδιότητες και τη διατροφή δείχνουν ότι το ωμό μέλι μπορεί να είναι πιο υγιεινό γλυκαντικό από τη ζάχαρη.

Σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει το μέλι ως θεραπεία, για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Ορισμένες κλινικές έρευνες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να ωφεληθεί από τη χρήση του μελιού ως υποκατάστατου ζάχαρης, με μέτρο. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα υγιεινά γενικά διατροφικά πρότυπα είναι το κλειδί για την πρόληψη ασθενειών και την υποστήριξη της ευημερίας. Ενώ τα μεμονωμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν ορισμένα αποτελέσματα, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση μιας ποικίλης, ισορροπημένης διατροφής.

Λεωνίδας Β. Ναθαναηλίδης, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ