Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΠρώτο σκακιστικό τουρνουά για την ειρήνη

Πρώτο σκακιστικό τουρνουά για την ειρήνη

Το Σάββατο 25 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Σκακιστικό Τουρνουά για την Ειρήνη, που διοργάνωσαν η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση & Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) σε συνεργασία με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμης, της Ένωσης Σκακιστών Καλαμαριάς και του σκακιστικού συλλόγου «Παπάφη». Το τουρνουά διεξήχθη στο γήπεδο των Βετεράνων ποδοσφαιριστών στο Φράγμα της Θέρμης, οι οποίοι παρείχαν κάθε δυνατή διευκόλυνση από πλευράς υποδομών.

Στο αγωνιστικό μέρος του τουρνουά συμμετείχαν 40 σκακιστές διαφόρων ηλικιών από σκακιστικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης και το παρακολούθησαν δεκάδες επισκέπτες συνοδοί και παρατηρητές.

Το τουρνουά άνοιξε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΔΥΕΘ Νίκου Ζώκα, που έκανε σύντομη αναφορά στους αγώνες του Αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρη Λαμπράκη για την ειρήνη και στη σημερινή πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επεσήμανε την ανάγκη και κάλεσε για ανάπτυξη αγώνων για το άμεσο σταμάτημά του πολέμου, για να σταματήσει η οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας μας σ’ αυτόν.

Τη συνολική τεχνική – διαγωνιστική ευθύνη του αγωνιστικού σκέλους του τουρνουά είχε ο δάσκαλος και διαιτητής σκακιού Κώστας Γιοβαντζούδης με την υποστήριξη και συμβολή της Έλσας Αβραμίδου, ταμία της ΕΝΙΘ. Για τους μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες και επισκέπτες στον χώρο του γηπέδου καθ’ όλη την διάρκεια του τουρνουά, υπήρχε μικροσκόπιο για την παρατήρηση του μικρόκοσμου της βιολογίας υπό την επίβλεψη του καθηγητή βιολογίας Νίκου Αβραμίδη, καθώς και διαδραστική παρουσίαση της γεωγραφίας, της χλωρίδας και της πανίδας της ευρύτερης περιοχής του φράγματος της Θέρμης από τον Αντιπρόεδρο της ΕΔΥΕΘ Μιχάλη Μιχαήλ. Επίσης για τους μικρούς επισκέπτες υπήρχε μεγάλο επιδαπέδιο σκάκι για την καλύτερη κατανόηση των κανόνων του παιχνιδιού και άνεση χώρου και χρόνου για παιχνίδι και ποδόσφαιρο στο γήπεδο. Για τους διαγωνιζόμενους και επισκέπτες υπήρχαν δροσιστικά σάντουιτς και νερά, προσφορά του Δήμου Θέρμης.

Με το τέλος του τουρνουά απονεμήθηκαν μετάλλια στους τρείς πρώτους νικητές των τριών αγωνιστικών κατηγοριών, καθώς και αναμνηστικά βραβεία συμμετοχής στο 1ο Σκακιστικό Τουρνουά για την Ειρήνη σε όλους τους σκακιστές. Την τιμητική του είχε και ο μικρότερος σε ηλικία διαγωνιζόμενος του τουρνουά, ο οποίος είναι μόλις 6 ετών.

Οι τρεις πρώτοι νικητές ανά κατηγορία είναι :

  1. Κατηγορία μαθητών δημοτικού – Γιάννης Σάρδης
  2. Κατηγορία μαθητών γυμνασίου – Δημήτρης Κατσιμένης, Δημήτρης Μπαλαφούτας, Μάριος Σκόδρας,
  3. Κατηγορία μαθητών λυκείου και ενηλίκων – Φίλιππος Κυριακίδης, Γιώργος Σκόδρας, Φωτεινή Πάμπαλου.

Στη λήξη οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες δήλωσαν την ικανοποίησή τους από την πρώτη απόπειρα διοργάνωσης του Τουρνουά και την υπόσχεσή τους του χρόνου να είναι ακόμη καλύτερο από άποψη οργάνωσης και συμμετοχών.

Συνημμένα σας κοινοποιούμε και σχετικά φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Παρακαλούμε τα πρόσωπα των παιδιών να προβληθούν με φίλτρο.

Δελτίο τύπου της ΕΔΥΕΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ