Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΜία άλλη υπόθεση ΘΕΠΑΝ σε απόσταση 500 μέτρων από το ΘΕΠΑΝ

Μία άλλη υπόθεση ΘΕΠΑΝ σε απόσταση 500 μέτρων από το ΘΕΠΑΝ

Την ίδια ακριβώς εποχή που η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Κορδελιού Ευόσμου απέσυρε την ένσταση από το Κτηματολόγιο για την κατοχύρωση του Θεματικού Ευρυζωνικού Πάρκου Νεολαίας Ελευθερίου Κορδελιού (παλιά κοιμητήρια) στην Εκκλησία και όχι στο δήμο, την ίδια ακριβώς εποχή που ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου δεν πήγαινε να παραλάβει τον τίτλο ιδιοκτησίας του ΘΕΠΑΝ από τη Διεύθυνση Γεωργίας και να τον καταθέσει στο Κτηματολόγιο ώστε ο χώρος να κατοχυρωθεί στο δήμο, ενώ γνώριζε πως υπάρχει ο τίτλος και ανήκει στο δήμο, την ίδια ακριβώς εποχή που ο δήμος άφηνε την Εκκλησία να δημιουργεί δικαιώματα επί του ΘΕΠΑΝ με συμβολαιογραφικές δηλώσεις διακονία Κυρίου και με νομιμοποίηση αυθαιρέτων από μέρους της μέσα σε δημοτικό οικόπεδο, λάμβανε χώρα μια άλλη υπόθεση ΘΕΠΑΝ, μόλις 500 μέτρα μακριά από το ΘΕΠΑΝ.

Στις 28 Μαΐου 2013 εισήχθη προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου, εκτός ημερησίας διάταξης, θέμα 20ετούς παραχώρησης στην Εκκλησία ακινήτου κυριότητας του δήμου συνολικού εμβαδού 6.402,28 τετραγωνικών μέτρων στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου, μεταξύ των οδών Ανδρομάχης και Ευτέρπης, για την ανέγερση Ιερού Ναού! Το αίτημα της Μητρόπολης ήταν προφορικό και η διοίκηση του δήμου έσπευσε να το ικανοποιήσει τόσο γρήγορα όσο δεν έσπευδε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δημοτών. Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση και το δημοτικό αυτό ακίνητο δεν θα ήταν διαφιλονικούμενο, όπως το ΘΕΠΑΝ, αλλά θα βρισκόταν στα χέρια της Εκκλησίας, εάν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, κατά τον έλεγχο νομιμότητας της απόφασης, δεν ακύρωνε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ακύρωσε την απόφαση επειδή:

  • Η χρήση δημοτικού ακινήτου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για την αντιμετώπιση έκτακτης ή επείγουσας ανάγκης ή σε άλλα νομικά πρόσωπα που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα.
  • Επειδή η σχολική περιουσία και οι πρόσοδοί της προορίζονται αποκλειστικά για τη λειτουργία σχολικών μονάδων του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι πρόσοδοι χρησιμοποιούνται και για την εξυπηρέτηση της σχολικής περιουσίας. Η κινητή σχολική περιουσία μπορεί να ανακατανέμεται από τον αντίστοιχο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης στις σχολικές μονάδες της περιοχής του.
  • Επειδή, το προς παραχώρηση ακίνητο αποτελεί σχολική περιουσία, η οποία μεταβιβάστηκε προς το Δήμο, ως τέτοιο δε βαρύνεται με δουλεία υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία συνίσταται στη χρησιμοποίησή του, μόνο για τη στέγαση σχολείων ή μονάδων επαγγελματικής κατάρτισης ή λαϊκής επιμόρφωσης, ενώ οι πρόσοδοί του προορίζονται αποκλειστικά για τη λειτουργία σχολικών μονάδων του εκπαιδευτικού συστήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.1894/1990. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται η από τον οικείο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης διάθεση αυτού για άλλο σκοπό, όπως εν προκειμένω η ανέγερση Ιερού Ναού, κάθε δε αντίθετη δικαιοπραξία είναι άκυρη κατά το άρθρο 174 ΑΚ, διότι αντιβαίνει σε απαγορευτική διάταξη νόμου.
  • Επειδή, σε κάθε περίπτωση, οι διατυπώσεις της υπό κρίση διοικητικής πράξης προσομοιάζουν στον τύπο δωρεάς και όχι της παραχώρησης κατά χρήση, καθότι με την υπό κρίση απόφαση δεν παραχωρείται απλώς η χρήση δημοτικού ακινήτου για παροδική εκμετάλλευση, αλλά κατ’ ουσίαν μεταβιβάζεται δωρεάν δημοτική έκταση στην Ιερά Μητρόπολη για την, εκ των πραγμάτων, μόνιμη ανέγερση Ιερού Ναού. Ως εκ τούτου, η υπό κρίση παραχώρηση χρήσης οδηγεί σε καταστρατήγηση της ίδιας της έννοιας της διάταξης του άρθρου 195 του Ν.3463/2006.

Γράφει κι άλλα η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που φέρει ημερομηνία 19 Ιουλίου 2013, αλλά παραθέσαμε παραπάνω τα πιο σημαντικά.

Ακριβώς απέναντι από το πάρκο της Μουσών βρίσκεται το συγκεκριμένο οικόπεδο

Λίγο έλλειψε λοιπόν να βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο ΘΕΠΑΝ, το οποίο βρίσκεται 500 μέτρα από το ΘΕΠΑΝ, ακριβώς απέναντι από το πάρκο της Μουσών, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Μεταξύ του ΘΕΠΑΝ και του συγκεκριμένου οικοπέδου μεσολαβεί μόνο ο υποσταθμός της ΔΕΗ. Σε μια περιοχή του Ευόσμου που έχει ανάγκη από σχολική στέγη, που βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με το Κορδελιό το οποίο επίσης έχει ανάγκη από σχολική στέγη, ο δήμος πήρε φόρα να χαρίσει οικόπεδο, που προορίζεται για σχολική στέγη, στην Ιερά Μητρόπολη προκειμένου να ανεγερθεί Ιερός Ναός.

Ευτυχώς η υπόθεση αυτού του δεύτερου ΘΕΠΑΝ σκόνταψε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως δυστυχώς δεν σκόνταψε η υπόθεση του πρώτου και κανονικού ΘΕΠΑΝ στο Κτηματολόγιο που χαρτιά περί ιδιοκτησίας του χώρου διακονία Κυρίου είχαν ισχύ.

Βασίλης Κιμ.

Η Εκκλησία παραχωρούσε στο δήμο τη χρήση του ΘΕΠΑΝ και ο δήμος χάριζε στην Εκκλησία το οικόπεδο στο πάρκο Μουσών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ