Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣυμφωνία των Επιμελητηρίων με Εταιρεία Πνευματικών Δικαιωμάτων που δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις

Συμφωνία των Επιμελητηρίων με Εταιρεία Πνευματικών Δικαιωμάτων που δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις

Συμφωνία μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πνευματικών Δικαιωμάτων που υπογράφτηκε πριν μία εβδομάδα δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικότερα στο χώρο των επαγγελματιών της εστίασης. Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ σήμερα 16 Ιουνίου 2022 και είναι δίμηνη μέχρι τις 16 Αυγούστου 2022.

Το πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνει εύλογη ετήσια αμοιβή για τις παρελθούσες χρήσεις 2011-2021! Σε καιρούς που οι επαγγελματίες, και προπαντός οι επαγγελματίες της εστίασης, ανοίγουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και παθαίνουν εμφράγματα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων συμφώνησε για πληρωμή παρελθουσών χρήσεων πνευματικών δικαιωμάτων 2011-2021, δηλαδή για τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία βρέθηκε η χώρα.

Σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε στη συμφωνία, τα καταστήματα της εστίασης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σ’ αυτά που η μουσική είναι χρήσιμη και σ’ αυτά που η μουσική είναι απαραίτητη. Στην πρώτη κατηγορία υπάρχει εφάπαξ ποσό κατ’ έτος που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τον κύκλο εργασιών του καταστήματος. Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχει ελάχιστο ποσό κατ’ έτος και από εκεί και πέρα 5% ή 10% επί των ακαθάριστων εσόδων ανάλογα με την κατηγορία του καταστήματος! Ο κύκλος εργασιών δηλαδή ενδιαφέρει μόνο προς τα πάνω. Προς τα κάτω υπάρχουν εφάπαξ και ελάχιστα ποσά. Ο κύκλος όμως εργασιών των καταστημάτων της εστίασης θα έπρεπε να ενδιαφέρει την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, αφού είναι ζήτημα επιβίωσης των επαγγελματιών. Οι τιμές για τα έτη 2011-2021 αφορούν όλες τις επιχειρήσεις λειτουργίας από 1-12 μήνες, συμπεριλαμβάνουν δηλαδή και το 2020 και το 2021 που οι επαγγελματίες «πνίγηκαν» από τις καραντίνες του κορονοϊού. Για τα έτη 2022-2023 υπάρχουν εκπτώσεις με βάση τους μήνες λειτουργίας.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας ανέλαβε την υποχρέωση, με αυτήν τη συμφωνία, να χορηγήσει στη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πνευματικών Δικαιωμάτων, μέσω των επιμελητηρίων μελών της, πρόσβαση στο αρχείο των εγγεγραμμένων μελών από το 2018 και εντεύθεν και μόνο όταν δεν προσβάλλονται προσωπικά δεδομένα. Τώρα, το πώς θα δοθούν αρχεία μελών χωρίς να προσβάλλονται προσωπικά δεδομένα τους, μόνο η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων το γνωρίζει αφού μάλλον ούτε ο Θεός δεν το γνωρίζει.

Η περίοδος της οικονομικής κρίσης στην αρχή και της υγειονομικής κρίσης κατόπιν, δημιούργησαν προβλήματα επιβίωσης και στους καλλιτέχνες, οι οποίοι οπωσδήποτε πρέπει να αμείβονται για τα πνευματικά τους δικαιώματα, και στους επαγγελματίες. Η λύση στο πρόβλημα της επιβίωσης και των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών δεν μπορεί να είναι συμφωνίες που αφενός δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση των καλλιτεχνών, αφετέρου όμως μπορεί να οδηγήσουν σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις που με νύχια και με δόντια έμειναν ανοιχτές αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η συγκεκριμένη συμφωνία για τον Εμπορικό Σύλλογο Ευόσμου Κορδελιού αποτελεί αιτία πολέμου. Ο ΕΜΣΕΚ, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, δεν πρόκειται να αφήσει το ζήτημα να περάσει έτσι. Τις επόμενες ημέρες η «Αγκίδα» θα φιλοξενήσει την άποψη του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού, αλλά και επαγγελματιών της εστίασης προκειμένου να αναδείξει το θέμα.

Σ. Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ