Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣυνέντευξη της Μαρίας Πασχαλίδου για την κατάσταση στα Κοιμητήρια

Συνέντευξη της Μαρίας Πασχαλίδου για την κατάσταση στα Κοιμητήρια

Η Μαρία Πασχαλίδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αγκίδα», μίλησε για τα όσα συμβαίνουν και στα Κοιμητήρια του Ευόσμου ως μέλος του Συνδέσμου των Κοιμητηρίων

Αγκίδα: Είστε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου των Κοιμητηρίων. Τι συμβαίνει στα Κοιμητήρια;

Μαρία Πασχαλίδου: Ο πρωθυπουργός της χώρας για μια έκφραση που ακούστηκε σ’ ένα video από το δήμαρχο Σπάρτης όσον αφορά τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της Ηλείας σχετικά με το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται, απέπεμψε έναν υπουργό και διέγραψε από τη Νέα Δημοκρατία το δήμαρχο Σπάρτης. Στις εκλογές που έγιναν στα Κοιμητήρια, η έκφραση που κυριάρχησε ήταν η ίδια με την έκφραση του δημάρχου Σπάρτης. Ότι οι εκλογές στα Κοιμητήρια ήταν πολιτικό παιχνίδι.

Αγκίδα: Όσον αφορά τη διαχείριση των Κοιμητηρίων;

Μαρία Πασχαλίδου: Για τη διαχείριση δεν νοιάζεται κανένας και δεν έχουν καμία έγνοια για το τι θα γίνει. Μόνο για το πολιτικό παιχνίδι νοιάζονται. Ποιος θα τοποθετήσει ποιον και σε ποια θέση.

Αγκίδα: Με την κατάσταση που περιγράφετε, τι συμβαίνει τελικά στα Κοιμητήρια;

Μαρία Πασχαλίδου: Δεν υπάρχει οργάνωση, ούτε και ανάληψη ευθυνών. Είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε», γιατί δεν υπάρχει πρόγραμμα από πλευράς διοίκησης των Κοιμητηρίων για να διοικηθεί ένας χώρος με τριάντα – σαράντα υπαλλήλους και με Γενικό Γραμματέα. Πληθώρα καταγγελιών με τελευταία καταγγελία την απώλεια, αφαίρεση ή κλοπή μίας οστεοθήκης.

Αγκίδα: Δηλαδή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος των Κοιμητηρίων από τη διοίκησή τους;

Μαρία Πασχαλίδου: Η διοίκηση δεν πατάει στα Κοιμητήρια.

Αγκίδα: Ο πρόεδρος των Κοιμητηρίων ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μανδαλιανού;

Μαρία Πασχαλίδου: Η παρουσία του στα Κοιμητήρια είναι ίδια με την παρουσία του στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου. Αν κάνω λάθος ας μας παρουσιάσει το πρόγραμμά του. Για το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Συνδέσμου, το σχέδιο δηλαδή της διοίκησης για τη θητεία της, κατέθεσα προτάσεις και συμπεριλήφθηκαν όλες. Στο επιχειρησιακό αυτό σχέδιο υπάρχει και μια μελέτη για τον υδροφόρο ορίζοντα η οποία αφορά το δήμο μας και φυσικά περιμένω τις ενέργειες του προέδρου, κυρίου Κυριακίδη, προκειμένου να υλοποιηθεί.

Αγκίδα: Τη δουλειά των υπαλλήλων στα Κοιμητήρια ποιος την καθοδηγεί;

Μαρία Πασχαλίδου: Φαντάζομαι ο Γενικός Γραμματέας.

Αγκίδα: Αλλά όχι το Διοικητικό Συμβούλιο;

Μαρία Πασχαλίδου: Όχι το Διοικητικό Συμβούλιο. Η προϋπόθεση προέδρων και αντιπροέδρων ήταν αυτή. Το άκουσα με τα αυτιά μου γιατί ειπώθηκε μπροστά μου. Ρωτούσαν αν χρειαζόταν να πηγαίνουν στα Κοιμητήρια προκειμένου να δεχθούν τις θέσεις. Όταν δουλεύεις πρωί, ποια ώρα να πας στα Κοιμητήρια; Αυτό θέλουμε στα Κοιμητήρια; Ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων είναι ευχαριστημένος; Οι δήμαρχοι είναι ευχαριστημένοι από τη λειτουργία αυτών των προσώπων στο Δ.Σ. των Κοιμητηρίων; Αν είναι ευχαριστημένοι τότε εγώ τι να πω; Εγώ, για παράδειγμα, όταν πάω στα Κοιμητήρια και βλέπω ένα μνήμα σκαμμένο από τα αδέσποτα, θέλω να βρω τον πρόεδρο για να συζητήσουμε πώς θα λύσουμε το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Όταν βλέπεις φίδια ή ποντίκια να τρέχουν ή να μην μπορείς να σταθείς το καλοκαίρι από τα κουνούπια, θέλεις να βρεις τον πρόεδρο για να του τα πεις. Γιατί γι’ αυτό τους πληρώνουν οι δημότες. Το ταμείο των κοιμητηρίων προέρχεται καθαρά από τις εισπράξεις από της κηδείες. Δεν υπάρχει επιδότηση από το κράτος. Και να ξέρετε πως έχουμε ένα πολύ καλό ταμείο.

Αγκίδα: Αφού υπάρχει ταμείο γιατί δεν γίνεται η επέκταση και άλλα απαραίτητα έργα στα Κοιμητήρια;

Μαρία Πασχαλίδου: Για να γίνουν αυτά θα πρέπει οι αρμόδιοι να είναι εκεί, να σκεφτούν, να σχεδιάσουν, να συζητήσουν με τον προϊστάμενο. Γίνεται να γίνουν αυτά ενώ είναι απόντες, ενώ δεν έχουν παρουσία στα Κοιμητήρια; Όταν σχολάς από τη δουλειά σου στις τρεις ή στις τέσσερις η ώρα το μεσημέρι, ακόμα και να πας στα Κοιμητήρια ποιον θα βρεις για να προχωρήσεις τέτοια σχέδια τέτοιων εργασιών;

Αγκίδα: Δηλαδή η διοίκηση δεν έχει καμία επαφή με τους εργαζόμενους των Κοιμητηρίων; Μόνο ο Γενικός Γραμματέας έχει;

Μαρία Πασχαλίδου: Ναι. Άμα ο πρόεδρος δουλεύει από το πρωί μέχρι το μεσημέρι στη δουλειά του, πώς να ασκήσει διοίκηση στα Κοιμητήρια;

Αγκίδα: Και η αντιπρόεδρος;

Μαρία Πασχαλίδου: Το ίδιο με τον πρόεδρο.

Αγκίδα: Παρ’ όλο που τα Κοιμητήρια είναι ανεξάρτητος φορέας, πώς παρεμβαίνει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου για να σταματήσει να επικρατεί αυτή η κατάσταση εφόσον μάλιστα από τη διοίκησή του προέρχεται ο πρόεδρος των Κοιμητηρίων;

Μαρία Πασχαλίδου: Μα ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου επικρότησε τον τρόπο που έγιναν οι συμφωνίες για το πώς θα διοικούνται τα Κοιμητήρια. Δεν τον ένοιαζε αν θα γίνει έργο στα Κοιμητήρια. Αυτό που τον ένοιαζε ήταν να είναι δικός του ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος. Άλλωστε είπε δημόσια σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι έκανε συμφωνία με τους δημάρχους Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων Μενεμένης. Η συμφωνία μάλιστα δεν είχε να κάνει με τον τρόπο διοίκησης αλλά με τα πρόσωπα που θα καταλάμβαναν τις θέσεις.

Αγκίδα: Δηλαδή η διοίκηση Μανδαλιανού δεν συνέβαλε καθόλου στην καλύτερη λειτουργία των Κοιμητηρίων;

Μαρία Πασχαλίδου: Όχι. Σε τίποτα.

Αγκίδα: Δηλαδή δεν έχει κάποιο όραμα;

Μαρία Πασχαλίδου: Κανένα. Η επέκταση των Κοιμητηρίων είναι μια κατάσταση που ωρίμασε. Ήταν ζητούμενο των διοικήσεων αλλά καλά που παρενέβη η Περιφέρεια και προχώρησε. Το Διοικητικό Συμβούλιο των Κοιμητηρίων δυσκολεύεται να συνεδριάσει ακόμα και διαδικτυακά. Πρόσφατα αποχώρησα μετά από μισή ώρα αναμονής και δήλωσα ότι δεν μπορώ να περιμένω να παρακαλούν άλλα μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να μπούνε στη διαδικτυακή συνεδρίαση ώστε να υπάρξει απαρτία. Δεν προχώρησε ούτε η πρόταση που έκανα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου σχετικά με την εκπροσώπηση των δήμων στο ΔΣ του Συνδέσμου των Κοιμητηρίων. Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Δεν μπορεί να έχει τόσο μεγάλη εκπροσώπηση ο δήμος Θεσσαλονίκης ενώ τα Κοιμητήρια αφορούν μόνο δύο συνοικίες του και να έχει τόσο μικρή εκπροσώπηση ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Βόρειας Ελλάδας και που τα Κοιμητήρια βρίσκονται σε δικό του έδαφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ