Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ CHELLENGES ΙΙ

«ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ CHELLENGES ΙΙ

Δοκιμάστε σήμερα τις βραβευμένες υγιεινές συνταγές του 1ου ΓΕΛ Ελευθερίου Κορδελιού

Με δύο υγιεινές και πρωτότυπες συνταγές «Πρωινής Πανδεσίας» την  « Εggιεινή κρέπα » και το «Rainbowl» για το σημαντικότερο και βασικότερο γεύμα της κάθε ημέρας, που είναι το «πρωινό» για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου Ελευθερίου Κορδελιού: Δημητρίου Στέλλα, Μανέ Αλεξάνδρα, Παντόγλου Εύα, Τοντικίδου Αλεξία, Τσελεπίδου Ειρήνη και Τουμανίδου Άννα,  με την καθοδήγηση της Διευθύντριας κ. Μαρίας Σαχινίδου, των καθηγητριών τους  κ. Ευανθίας Κιούκια , κ. Ευθυμίας Μαυρομιχάλη και την ηλεκτρονική υποστήριξη του Υποδιευθυντή, κ. Γιάννη Αποστολίδη Γιάννη,  πέτυχαν μία σημαντική διάκριση σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό.

«Συγχαίρω τους μαθητές για την βράβευση τους και εύχομαι τις γνώσεις που αποκόμισαν, κατά τη διάρκεια αυτής της διαγωνιστικής διατροφικής διαδικασίας, να τις υιοθετήσουν ως μάθημα και τρόπο ζωής προς όφελος της υγείας και της ευεξίας τους. Καθηγητές που αγαπούν το λειτούργημα τους, μέσα από τέτοιους διαγωνισμούς αποδεικνύουν ότι νοιάζονται έμπρακτα για την επόμενη γενιά, αφού έβαλαν στο επίκεντρο της παράλληλης μάθησης, την υγεία των μαθητών η οποία συνδέεται άμεσα με την υγιεινή – μεσογειακή διατροφή» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Οι μαθήτριες με την επίβλεψη των καθηγητριών τους,

γνωρίζοντας ότι

η  συστηματική κατανάλωση πρωινού έχει συσχετιστεί με θετική επίδραση όσον αφορά την προσοχή, τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την επίδοση των  μαθητών στο σχολείο αλλά και την ψυχική τους υγεία και ότι οι μαθητές  που δεν παίρνουν πρωινό μοιάζουν πιο κουρασμένοι  και αδυνατούν να συγκεντρωθούν,

παρασκεύασαν

 ένα υγιεινό και θρεπτικό πλήρες πρωινό γεύμα, με κριτήρια την ποιότητα των συστατικών, την θρεπτική αξία του τελικού τροφίμου, την γεύση, την αισθητική του, την ευκολία παρασκευής του, την  πρωτοτυπία της συνταγής,  μέχρι και την τελική αποτύπωση του εδέσματος  σε μια φωτογραφία.

Συγκεκριμένα το  1ο  ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ απέσπασε το 2ο  βραβείο στον  Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ CHELLENGES ΙΙ», τον οποίο οργάνωσε  το Ίδρυμα Διατροφικών Μελετών & Ερευνών με  την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων,

Πρόκειται για μία σημαντική – καινοτόμα διατροφική πρακτική του ΙΔΜΕ  με στόχο  την ενημέρωση, την  εκπαίδευση και κυρίως την  αφύπνιση των παιδιών σε θέματα σωστής και ισορροπημένης διατροφής και προαγωγής της υγείας.

Η συμβολή των καθηγητών σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού ήταν καθοριστική για την υλοποίηση του έργου. Μαθητές και καθηγητές, διασκέδασαν και χάρηκαν την ενασχόλησή τους με τον διαγωνισμό, κάτι το οποίο φάνηκε από το τελικό έργο που παρουσίασε κάθε σχολική ομάδα

17 σχολεία και 17 ομάδες

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 17 σχολεία με 17 ομάδες μαθητών αντίστοιχα από όλη την Ελλάδα, γενικής αλλά και ειδικής εκπαίδευσης.

Το Ιδρυμα Διατροφικών Μελετών & Ερευνών ανακοίνωσε τις 3 καλύτερες ομάδες που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, αλλά και όλες τις συμμετοχές από τα σχολεία που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ CHALLENGES II».

Οι 3 πρώτες θέσεις βάσει ψηφοφορίας διαμορφώνονται λόγω ισοψηφίας ως εξής:

  1. ΕΝΝΕΓΥΛ ΒΕΡΟΙΑΣ, 2ο ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ
  2. 1ο  ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ, Ε.Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, 2ο ΓΕΛ ΚΙΑΤΟΥ
  3. ΓΕΛ ΠΑΤΜΟΥ, ΕΠΑΛ ΙΟΥ, ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

        ΟΙ  ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή 1η

«Eggιεινή κρέπα»

Χρόνος παρασκευής: 10΄

Υλικά

  • 2 φρέσκα αυγά
  • 1 κ. του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 7-8 φύλλα από φρέσκο σπανάκι
  • 1 φέτα κασέρι χαμηλών λιπαρών
  • 1φέτα φιλέτο κοτόπουλο βραστό χαμηλών λιπαρών
  • 1 κουταλιά της σούπας τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών
  • 2 φέτες ντομάτα ή δύο ντοματίνια
  • 1 κ.σ. έτοιμο βρασμένο καλαμπόκι
  • μια πρέζα αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • o Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά (ιδανικά χρησιμοποιούμε ομελετιέρα-διπλό τηγάνι) με το ελαιόλαδο.
  • o Προσθέτουμε τα φύλλα από το φρέσκο σπανάκι και τα αφήνουμε για 1 λεπτό,περίπου, έως ότου μαραθούν.
  • o Χτυπάμε τα αυγά και τα απλώνουμε προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού.
  • o Μόλις ψηθεί γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
  • o Βγάζουμε την ομελέτα-κρέπα από το τηγάνι.
  • o Αλείφουμε με το τυρί κρέμα.
  • o Προσθέτουμε τις φέτες του κοτόπουλου, το καλαμπόκι, το κασέρι, τη ντομάτα.
  • o Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό.

Διατροφικός πίνακας- Eggιεινή κρέπα

Συστατικά Θερμίδες

2 αυγά (ομελέτα) 250

κασέρι χαμηλών λιπαρών (1 φέτα) 75

φιλέτο κοτόπουλο βραστό χαμηλών λιπαρών (1 φέτα) 30

½ ντομάτα 15

καλαμπόκι 1κ.σ. 40

σπανάκι 5

1κ.γ. ελαιόλαδο 75

1 κ.σ. τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών 50

Σύνολο 540

Συνταγή 2η «Rainbowl»

Χρόνος παρασκευής: 5΄

Υλικά

  • 1 κατεψυγμένη (από το προηγούμενο βράδυ) μπανάνα
  • 3 φρέσκες φράουλες
  • 1 γεμάτη κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό χαμηλών λιπαρών
  • 1-2 κ.σ. φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών

Για τη διακόσμηση

  • σπόροι chia
  • 1κ.σ βρώμη(ή εναλλακτικά φαγόπυρο)
  • 1-2 φράουλες

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε στο multi τη μπανάνα, τη φράουλα και το γιαούρτι.
  • Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  • Διακοσμούμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Διατροφικός πίνακας – Rainbowl

Συστατικά Θερμίδες

1 μπανάνα 88

φράουλες 90

γιαούρτι 50

Σύνολο 228

Καλή επιτυχία!!

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ