Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ«Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα» για τους πυλώνες υψηλής τάσης στο πάρκο...

«Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα» για τους πυλώνες υψηλής τάσης στο πάρκο Μουσών

Στους τρεις πυλώνες υψηλής τάσης που βρίσκονται στο πάρκο της Μουσών αναφέρθηκε η Μαρία Ξενίδου, από την παράταξη του Θανάση Κοκονά, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 11ης Μαΐου 2022. Το σημείο αυτό, στο οποίο γίνεται η εναέρια μεταφορά του ρεύματος, είναι πυκνοκατοικημένο, υπάρχουν τρία δημοτικά σχολεία, ένα νηπιαγωγείο, ένα λύκειο, ένα γυμνάσιο, υπογράμμισε η κυρία Ξενίδου, ενώ τόνισε πως από το 2010 έχει γίνει μελέτη για την υπογειοποίηση της μίας γραμμής μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η δημοτική σύμβουλος μίλησε για περιβαλλοντική υποβάθμιση που έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και προστίθεται στην ήδη μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση από την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των ΕΛΠΕ. Η Μαρία Ξενίδου ρώτησε τη διοίκηση τι μέτρα θα πάρει γι’ αυτό το πρόβλημα, αφού έως τώρα δεν κάνει καμία ενέργεια.

Ο Θοδωρής Μπαλτάς, από την παράταξη του Νίκου Ζυγά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Μαρία Ξενίδου, ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου να απαιτήσει την υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης ως το ελάχιστο βήμα γι’ αυτά που τραβάει αυτή η μεγάλη πόλη όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο κύριος Μπαλτάς ζήτησε από τη διοίκηση να πάρει πρωτοβουλίες και να κάνει επαφές για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι μοναδικοί πυλώνες στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται σε κατοικημένη περιοχή είναι αυτοί στο δικό μας δήμο γιατί από τις άλλες περιοχές έχουν ξηλωθεί, συμπλήρωσε ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης.

Ο κύριος Λαφαζανίδης, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Δημοτικής Αστυνομίας και ΚΕΠ, απάντησε ότι έχουν γίνει ενέργειες για την υπογειοποίηση των καλωδίων, ότι το ποσό γι’ αυτές τις εργασίες είναι υπέρογκο για το δήμο, ότι έψαξαν λύση, ότι υπήρχαν κάποια προφορικά μηνύματα θετικά αλλά τίποτε ουσιαστικό.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Σωτηράκης, απάντησε ότι έψαξαν χρηματοδότηση για την υπογειοποίηση αλλά σε πρώτη φάση δεν βρήκαν τίποτα γιατί τα χρήματα για τέτοιες εργασίες αφορούσαν μόνο το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο δήμαρχος μίλησε για ένα κοστολόγιο υπογειοποίησης 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, που πρέπει να δώσουν από μισά ο δήμος και ο ΔΕΔΔΗΕ και τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν χρηματοδοτικές λύσεις, αλλά Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα! Ο κύριος Μανδαλιανός είπε πως θα επιμείνουν για να βρεθεί λύση στην υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης, γιατί είναι σημαντικό για την υγεία των κατοίκων και για την αξιοποίηση του πάρκου Μουσών, έστω κι αν χρειαστεί σε κάποια στιγμή να πάρει ο δήμος δάνειο προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες υπογειοποίησης.

Όταν ο δήμαρχος του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Βόρειας Ελλάδας χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το «Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα» και όταν για να ξεφύγει από τις ευθύνες της διοίκησής του γιατί μέχρι τώρα δεν βρέθηκε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης φτάνει να χρησιμοποιεί αυτήν την οπαδική αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καταλαβαίνουμε ότι η περίπτωση να λύσει το πρόβλημα η διοίκηση Μανδαλιανού δεν υφίσταται. Η διοίκηση που δεν μπορεί να ανοίξει ένα ΚΕΠ, που με δική της ευθύνη υπέστη έξωση, είναι αδύνατον να υπογειοποιήσει τις γραμμές της υψηλής τάσης του ρεύματος.

Κιμ. Ο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ