Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΤΡΟΦΗΤι πρέπει να γνωρίζετε για τα κεράσια

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κεράσια

Τα κεράσια είναι εποχιακά φρούτα που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία, τον ύπνο και την αποκατάσταση της άσκησης. Περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα και είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις.

Διατροφικό προφίλ

Τα κεράσια είναι τροφή με λίγες θερμίδες, χαμηλά λιπαρά που περιέχουν μια ποικιλία από μέταλλα και βιταμίνες . Τα γλυκά, ωμά κεράσια έχουν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια (g):

  • 63 θερμίδες
  • 1,06 g πρωτεΐνης
  • 16 g υδατάνθρακες
  • 0,2 γρ λίπους
  • 2,1 g φυτικών ινών
  • 13 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου
  • 11 mg μαγνησίου
  • 7 mg βιταμίνης C

Οφέλη για την υγεία των κερασιών

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση κερασιών μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω.

Μπορεί να βοηθήσουν στον ύπνο

  • Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, η οποία είναι μια αντιοξειδωτική ορμόνη που προάγει τον ύπνο. Κάποια έρευνα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μελατονίνη μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση τους στο  αίμα και να έχει πιθανά οφέλη για την υγεία.
  • Μια μελέτη 2018 δείχνει ότι η φυτομελατονίνη σε φυτά όπως τα κεράσια μπορεί να ρυθμίσει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να προκαλέσει ύπνο. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διαταραχή του ύπνου που σχετίζεται με την ηλικία και την αϋπνία .
  • Μια μικρή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 11 άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω με αϋπνία, υποδηλώνει ότι η κατανάλωση χυμού κερασιού για 14 ημέρες θα μπορούσε να βελτιώσει τον χρόνο ύπνου και την αποτελεσματικότητα.

Έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

  • Τα κεράσια είναι πολύ πλούσια σε φαινολικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά, κυρίως ανθοκυανίνες. Αυτές οι δραστικές ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορούν να έχουν ευεργετική δράση για διάφορες καταστάσεις υγείας.

Μπορεί να έχουν αντικαρκινική δράση

  • Μια άλλη έρευνα του 2021 υποδηλώνει ότι τα κεράσια μπορεί να έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις και θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν συμπλήρωμα διατροφής για τη θεραπεία του καρκίνου, παράλληλα με άλλες θεραπείες.
  • Ωστόσο, η υπάρχουσα έρευνα βασίζεται κυρίως σε ζωικές και εργαστηριακές μελέτες, επομένως οι επιστήμονες πρέπει να διεξάγουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Μπορεί να βοηθήσουν στον διαβήτη

  • Η ίδια έρευνα του 2021 υποδηλώνει ότι τα κεράσια μπορεί να προάγουν την υγιή ρύθμιση της γλυκόζης και μπορεί να βοηθήσουν με ορισμένα από τα συμπτώματα του διαβήτη.
  • Οι ερευνητές πρέπει να διεξάγουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τις επιπτώσεις των κερασιών στον διαβήτη. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να επιβραδύνουν την παραγωγή γλυκόζης από τους υδατάνθρακες και να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να βοηθήσουν στην ουρική αρθρίτιδα

  • Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας στην οποία σχηματίζονται κρύσταλλοι ουρικού οξέος στις αρθρώσεις και προκαλούν πόνο και φλεγμονή . Τα κεράσια, σύμφωνα με έρευνα μπορεί να αναστείλουν τη φλεγμονώδη απόκριση στους κρυστάλλους ουρικού άλατος στην ουρική αρθρίτιδα .
  • Επιπλέον, μια άλλη έρευνα του αναφέρει ότι τα κεράσια μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος και τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, αλλά σημειώνει ότι απαιτούνται πιο ολοκληρωμένες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Υποστηρίζουν την άσκηση

  • Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των κερασιών μπορεί να είναι ευεργετικές για τους ανθρώπους που ασκούνται.

Πώς να τα καταναλώσετε

  • Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα κεράσια. Μπορούν να κάνουν μια υγιεινή προσθήκη σε granola, smoothies και μια σειρά από υγιεινές γλυκές λιχουδιές.
  • Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να προσθέσουν κεράσια σε αλμυρές συνταγές, σαλάτες, φρουτόπιτες και μάφιν.
  • Επιπλέον, είναι διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων κερασιού – συμπεριλαμβανομένων χυμών, εκχυλισμάτων και σκονών.
  • Άλλη έρευνα υποδηλώνει ότι το κεράσι Montmorency περιέχει τις περισσότερες φαινολικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Ο χυμός κερασιού έχει την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα, ακολουθούμενος από τα αποξηραμένα κεράσια, τα κατεψυγμένα κεράσια και τα κονσερβοποιημένα κεράσια.
  • Τα αποξηραμένα κεράσια και ο χυμός κερασιού μπορεί να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες απλών ή προστιθέμενων σακχάρων, επομένως τα φρέσκα ή κατεψυγμένα κεράσια είναι συχνά πιο υγιεινές επιλογές.

    Περίληψη

  • Τα κεράσια έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να είναι ευεργετικές για πολλές παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της ουρικής αρθρίτιδας. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσουν στον ύπνο και να υποστηρίξουν την απόδοση και την αποκατάσταση μετά την άσκηση.
  • Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ποσότητες ή η συγκέντρωση κερασιών που χρησιμοποιούν οι ερευνητές σε μελέτες μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν αυτό που μπορεί να καταναλώσει ο μέσος άνθρωπος.
  • Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν κεράσια ως φρέσκα ή κατεψυγμένα και ως φρούτα ή χυμό.
  • Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση κεράσια ή η κατανάλωση χυμού κερασιού μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς ενός ατόμου, να ενισχύσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει τη φλεγμονή. Άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να τα βρουν ιδιαίτερα χρήσιμα.
  • Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις πτυχές της διατροφής, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να θεραπεύσουν μια πάθηση. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής διατροφής, του επιπέδου φυσικής κατάστασης, της ψυχικής υγείας και των γονιδίων.

Οι άνθρωποι θα έχουν τα περισσότερα οφέλη από τα κεράσια τρώγοντας τα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής.

Λεωνίδας Β. Ναθαναηλίδης, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ