Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟλόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε η Μαρία Πασχαλίδου στην «Αγκίδα»

Ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε η Μαρία Πασχαλίδου στην «Αγκίδα»

Για όλους και για όλα μίλησε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του Γιάννη Καμαρινού, Μαρία Πασχαλίδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αγκίδα». Μίλησε για τις εξελίξεις στην παράταξή της, για τη διοίκηση Μανδαλιανού, για το ΚΕΠ της Ολυμπιάδος, για τον τρόπο που η διοίκηση του δήμου αντιμετώπισε την πανδημία, για τους εμβολιασμούς κατά της covid-19, για τη φιλαρμονική, για τις αντιδημαρχίες Πρασίνου και Πολιτισμού, για τη λειτουργία των δύο Δημοτικών Κοινοτήτων, για τη δυσοσμία, για την περιοχή της Διαλογής, για το στρατόπεδο Ζιάκα και για την οδηγία SEVESO.

Αγκίδα: Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση με τις εξελίξεις στην παράταξή σας και με τις διαδικασίες που δρομολόγησε ο επικεφαλής της παράταξής σας, ο Γιάννης Καμαρινός.

Μαρία Πασχαλίδου:  Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Εκτός από τις δηλώσεις που έχει κάνει ο επικεφαλής, εμάς δεν μας έχει ενημερώσει σαν ομάδα τι θα κάνουμε και πότε. Δεν έχει γίνει καμιά εσωτερική συζήτηση ακόμη.

Αγκίδα: Στις εσωτερικές αυτές διαδικασίες εσείς θα πάρετε μέρος;

Μαρία Πασχαλίδου: Εννοείται. Εγώ επικρότησα αυτήν την ενέργεια του Γιάννη Καμαρινού. Ήταν σωστή. Δεν μας έχει πει ακόμη τίποτα για το πώς θα κινήσει τη διαδικασία και θα την πραγματώσει.

Αγκίδα: Όσον αφορά τις υποψηφιότητες για τον επόμενο υποψήφιο δήμαρχο;

Μαρία Πασχαλίδου: Εκτός από την υποψηφιότητα του κυρίου Ανδρεάδη, ο οποίος δεν έκανε την ανακοίνωση σήμερα αλλά πολύ νωρίς, δεν υπάρχει άλλη επίσημη υποψηφιότητα. Σε ερώτηση του κυρίου Καμαρινού, μπροστά στην ομάδα, προς τον κύριο Αλεξανδρίδη εάν θα είναι υποψήφιος, δεν υπήρξε απάντηση.

Αγκίδα: Εσάς κάποιος άλλος σας πλησίασε για να σας πει ότι θα είναι υποψήφιος;

Μαρία Πασχαλίδου: Όχι.

Αγκίδα: Στη δήλωση που έκανε ο Γιάννης Καμαρινός σχετικά με τη διαδικασία εκλογής του υποψηφίου δημάρχου, είπε ότι θα ψηφίσουν οι εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της παράταξης. Εσείς πώς πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει η διαδικασία;

Μαρία Πασχαλίδου: Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίσουν όσοι έθεσαν υποψηφιότητα με την παράταξη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Αγκίδα: Κι αν κάποιοι πλέον δεν είναι στην παράταξη;

Μαρία Πασχαλίδου: Μέχρι στιγμής η παράταξη δεν έχει απώλειες, δεν υπάρχουν διαρροές. Δεν υπήρξε κάποιος υποψήφιος που να δήλωσε ότι αποχωρεί από την παράταξη.

Αγκίδα: Προτείνατε και ξαναπροτείνατε να γίνουν δράσεις για την πανδημία. Τελικά έγινε τίποτα;

Μαρία Πασχαλίδου: Τίποτα.

Αγκίδα: Η διοίκηση όμως είπε πως έγινε κάποια δράση. Ξέρετε να έγινε κάτι, να εκδόθηκε κάποιο φυλλάδιο ενημέρωσης για τον covid-19;

Μαρία Πασχαλίδου: Όχι. Στα χέρια μου δεν έφτασε κανένα φυλλάδιο. Ούτε και στην περιοχή που ζω έφτασε κάτι τέτοιο. Γενικά εκεί που ζω δεν φτάνει τίποτα.

Αγκίδα: Κατόπιν η διοίκηση είπε ότι θα κάνει καμπάνια για τους εμβολιασμούς.

Μαρία Πασχαλίδου: Δεν έκαναν τίποτε και δεν βοήθησαν και τον κόσμο. Όταν τους έθεσα θέμα για το τι θα γίνει με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, απάντησαν ότι θα στηρίξουν και θα βοηθήσουν, μίλησαν για συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, αλλά εμείς αυτά δεν τα είδαμε. Δεν υπήρξε καμία έμπρακτη συνεργασία. Δεν είδαμε να βοηθηθούν οι δημότες. Εγώ προσωπικά απευθύνθηκα για ένα PCR test στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, κανένας δεν απάντησε στο τηλέφωνο και εξαιτίας ότι το έκανα θέμα μας είπαν ότι δεν ίσχυαν αυτά τα τηλέφωνα που γνωρίζαμε και έδωσαν νέους τηλεφωνικούς αριθμούς. Πήγα στο Κέντρο Υγείας των Διαβατών και βρήκα εκεί υπαλλήλους του δήμου μας.

Αγκίδα: Κατά τη γνώμη σας λοιπόν η διοίκηση του δήμου δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Μαρία Πασχαλίδου: Σε τίποτα. Μα είδαμε πώς βοηθάει μια διοίκηση. Είδαμε τον κύριο Δανιηλίδη να συνάπτει συμφωνίες προκειμένου οι δημότες του να έχουν πρόσβαση σε φθηνά PCR test, τον είδαμε επίσης να μοιράζει φυλλάδια για τους εμβολιασμούς, χωρίς μάλιστα ο ίδιος να είναι γιατρός.

Αγκίδα: Ποια είναι η άποψή σας για τα όσα συνέβησαν με τη φιλαρμονική και την αποχή της από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Μαρία Πασχαλίδου: Με πείραξαν πάρα πολύ όσα συνέβησαν. Με πείραξε πιο πολύ η στάση της διοίκησης απέναντι στα παιδιά. Ο μουσικός είναι επαγγελματίας που βέβαια δεν είχε κανένα δικαίωμα η διοίκηση να απαιτεί πράγματα από αυτόν ενώ ο άνθρωπος δεν έχει σύμβαση με το δήμο.

Αγκίδα: Ο αρχιμουσικός όμως εξυπηρέτησε αρκετές φορές το δήμο χωρίς να έχει σύμβαση.

Μαρία Πασχαλίδου: Ακριβώς. Το μεγάλο πρόβλημα σ’ αυτήν την υπόθεση όμως ήταν ότι ο δήμαρχος δεν γνώρισε ποτέ τη φιλαρμονική, ποτέ δεν είχε συνάντηση με τη φιλαρμονική. Απαράδεκτο. Εγώ το πρώτο που έκανα στην αρχή της θητείας μου ως πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού ήταν να πάω στο κτίριο «Μελίνα Μερκούρη», όπου έδρευε η μπάντα του Κορδελιού. Εκεί βρήκα μια απαράδεκτη κατάσταση. Μέχρι που έλλειπαν μουσικά όργανα.

Πλησίασα τα παιδιά, τα γνώρισα στο δήμαρχο Πέτρο Σούλα και προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τότε οι δυο μπάντες Κορδελιού και Ευόσμου δεν είχαν ενωθεί ακόμη. Στην πορεία ενοποιήσαμε τις δυο μπάντες και έκανα μεγάλη προσπάθεια για την πρόοδο της ενιαίας φιλαρμονικής. Στην αρχή προσλήφθηκε ένας εξαιρετικός μουσικός που έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά. Κατόπιν προσλήφθηκε ο κύριος Πιντής. Η διοίκηση Μανδαλιανού λειτούργησε καταστροφικά για τη φιλαρμονική. Την πήρε από ένα πολύ καλό χώρο στον οποίο βρισκόταν και την πήγε στο χάλι που σας έδειξε ο αρχιμουσικός στις φωτογραφίες. Εμένα μου το είπαν τα παιδιά της φιλαρμονικής.

Αγκίδα: Πιστεύετε ότι η διοίκηση θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε στη φιλαρμονική;

Μαρία Πασχαλίδου: Όχι, γιατί τα παιδιά έφυγαν. Δεν θα γυρίσουν. Αυτήν την εικόνα έχω.

Αγκίδα: Η φιλαρμονική ενός τόσο μεγάλου δήμου για να πάει μπροστά δεν πρέπει να είναι ξεχωριστός Οργανισμός;

Μαρία Πασχαλίδου: Οπωσδήποτε, αλλά αυτή η διοίκηση αντί να ασχοληθεί έχοντας τέτοιο προσανατολισμό, έθετε στις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θέμα να πληρώνουν αντίτιμο τα παιδιά της φιλαρμονικής. Απίστευτα πράγματα.

Αγκίδα: Ο χώρος στην Πολεοδομία Ευόσμου που θα στεγαστεί το ΚΕΠ, το οποίο υπέστη έξωση, πότε πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί;

Μαρία Πασχαλίδου: Θα είναι Θείο δώρο εάν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της διοίκησης.

Αγκίδα: Σε έναν δήμο που έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα μόλυνσης του περιβάλλοντος, πώς σας φάνηκε η τοποθέτηση της αντιδημάρχου που είπε πως αν δεν εκδιδόταν το φυλλάδιο δεν θα υπήρχε άλλη δράση για το περιβάλλον;

Μαρία Πασχαλίδου: Πώς να κρίνω μια τέτοια τοποθέτηση. Η κυρία αντιδήμαρχος δεν ήξερε το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο που μπορούσε να το μάθει από τέσσερις διαφορετικούς φορείς. Τι μπορούμε να περιμένουμε όταν η ίδια η αντιδήμαρχος μας αποκάλυψε ότι δεν συνεργάζεται με την Υπηρεσία Πρασίνου εδώ κι έναν μήνα;

Αγκίδα: Σ’ αυτήν τη διένεξη μεταξύ της αντιδημάρχου και της προϊσταμένης της Υπηρεσίας Πρασίνου προφανώς η μία από τις δύο έχει άδικο. Ο δήμαρχος δεν θα έπρεπε να αποπέμψει αυτήν που έχει άδικο ώστε να μην επικρατεί αυτή η ένταση;

Μαρία Πασχαλίδου: Ο σκοπός ήταν να μην υπάρξει σύγκρουση. Δεν γίνεται να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ αιρετών και υπαλλήλων.

Αγκίδα: Σχετικά με τα όσα έγραφε το φυλλάδιο περί πρωτοπορίας του δήμου ως προς το περιβάλλον, τι έχετε να πείτε;

Μαρία Πασχαλίδου: Δυστυχώς δεν είμαστε πρωτοπόροι. Είμαστε τελευταίοι και όχι μόνο στο περιβάλλον. Είμαστε τελευταίοι σε όλα.

Αγκίδα: Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι στο φυλλάδιο αυτό, που εξέδωσε η διοίκηση του δήμου για το περιβάλλον, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη δυσοσμία;

Μαρία Πασχαλίδου: Απίστευτο και τραγικό συνάμα γιατί το κύριο πρόβλημα του δήμου είναι η γειτνίαση με τα ΕΛΠΕ που είναι η κύρια πηγή ρύπανσης του δήμου. Και αν με ρωτούσατε εάν η κατάσταση θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη, θα σας απαντούσα ότι θα μπορούσε. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι σε βάθος χρόνου και με σχεδιασμό είναι δυνατή και η μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ.

Αγκίδα: Με την κατάσταση όπως είναι τώρα, τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να πάρουν μέτρα. Εάν δεν πιέσει ο δήμος, θα πάρουν μέτρα;

Μαρία Πασχαλίδου: Όχι. Μέχρι σήμερα αυτή η διοίκηση δεν μας έδειξε ότι υπάρχει περίπτωση να πιέσει έστω και λίγο προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Αγκίδα: Και η βελτίωση που ο δήμαρχος έβλεπε κατά καιρούς στην ατμόσφαιρα;

Μαρία Πασχαλίδου: Μόνος του την έβλεπε. Εμείς δεν την είδαμε ποτέ.

Αγκίδα: Διατελέσατε πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού. Πώς βλέπετε τη λειτουργία της Κοινότητας Ευόσμου που συνεχώς αναβάλει συνεδριάσεις λόγω έλλειψης απαρτίας;

Μαρία Πασχαλίδου: Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που κατά τη γνώμη μου αντιμετωπίζουν και οι δύο Κοινότητες, είναι ότι δεν παίρνουν ούτε την παγία τους, τα χρήματα δηλαδή που δικαιούνται για να κάνουν έργο. Η παγία είναι το όπλο των Κοινοτήτων. Το κράτος δίνει στην Κοινότητα 3.000 ευρώ που αν τα ξοδέψει δίνει άλλα τόσα χρήματα ακόμα δύο φορές μέσα στο έτος. Το γεγονός ότι δεν εισπράττουν την παγία τους για να κάνουν κάποια μικρά έργα, δείχνει πως δεν έχουν διάθεση να κάνουν τίποτα. Θα μπορούσαν από αυτήν την παγία να πάρουν λάμπες για περιοχές που ο φωτισμός έχει πρόβλημα.

Αγκίδα: Γιατί δεν παίρνουν την παγία;

Μαρία Πασχαλίδου: Γιατί δεν θέλουν ευθύνες. Καλώς ή κακώς η παγία σου δίνεται σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι. Κάνεις μία κατάσταση με τους κωδικούς που μπορείς να διαθέσεις την παγία και προχωράς. Εγώ για παράδειγμα χρησιμοποίησα την παγία για να γίνουν αποφράξεις σε όλα τα φρεάτια της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού, για να αλλάξουν λάμπες που κάηκαν και άλλες τέτοιου είδους εργασίες.

Αγκίδα: Η Κοινότητα Ευόσμου αναβάλει συνεδριάσεις λόγω έλλειψης απαρτίας αλλά έχει έντονη παρουσία στο facebook. Αυτό πώς το σχολιάζετε;

Μαρία Πασχαλίδου: Αντιφατικό. Βέβαια για μένα ήταν απογοητευτικό κι ένα άλλο γεγονός. Στην πρώτη πολιτιστική εκδήλωση στο Πολυλειτουργικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» ήταν παρούσα η Κοινότητα του Ευόσμου αλλά όχι αυτή του Κορδελιού. Ήταν πολύ άσχημο. Μέχρι τώρα δεν έχω δει την Κοινότητα του Ελευθερίου Κορδελιού στο Πολυλειτουργικό.

Αγκίδα: Με αφορμή την αναφορά σας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις θα θέλατε να μιλήσετε για τη λειτουργία της αντιδημαρχίας Πολιτισμού;

Μαρία Πασχαλίδου: Δεν έχουμε δει δράσεις της αντιδημαρχίας Πολιτισμού εκτός και αν θεωρεί δικές της δράσεις αυτές των πολιτιστικών συλλόγων. Έχουμε το μοναδικό φαινόμενο να έχουμε μία αντιδήμαρχο με μοναδικό αντικείμενο τον Πολιτισμό, ενώ ο Πολιτισμός δεν υφίσταται εδώ και δυόμιση χρόνια που είναι διοίκηση η παράταξη Μανδαλιανού. Δεν έχει κάνει κάτι ή δεν μπόρεσε να κάνει κάτι. Δεν έκανε το πιο απλό. Να γράψει στο Πολυλειτουργικό Κέντρο ότι ονομάζεται «Μίκης Θεοδωράκης». Δηλαδή δεν έκαναν και τα πιο απλά πράγματα που ήταν εύκολο να κάνουν. Δεν έχουμε δει απολύτως τίποτα στο επίπεδο του πολιτισμού. Είναι ανύπαρκτοι ή δεν έχουν ιδέα τι θα πει πολιτισμός. Στην Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού, όταν ήμουν πρόεδρος, κάναμε εκδηλώσεις χωρίς κόστος. Δεν μπορώ να το διανοηθώ ότι τώρα συνεχώς ψηφίζουμε και εγκρίνουμε του κόσμου τα λεφτά για τον πολιτισμό με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα που βλέπουμε και είναι το τίποτα.

Αγκίδα: Τι περιμένετε από τη διοίκηση του δήμου;

Μαρία Πασχαλίδου: Περιμένουμε να κάνει έργο. Ειλικρινά λέω πως προσδοκώ να κάνει έργο, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να γίνεται κάτι τέτοιο.

Αγκίδα: Με βάση τα δείγματα γραφής που έδωσε η παράταξη Μανδαλιανού, πιστεύετε ότι είναι η χειρότερη διοίκηση που πέρασε από το δήμο;

Μαρία Πασχαλίδου: Ναι. Μάλιστα μας το λένε και οι ίδιοι, όταν με τέτοια ευκολία δηλώνουν πως δεν είναι πολιτικοί. Εάν δεν είσαι πολιτικός σημαίνει ότι δεν ασκείς πολιτική και συνεπώς δεν ασκείς και διοίκηση. Ο χαρακτήρας της διοίκησης του δήμου είναι πολιτικός. Άρα εφόσον δηλώνεις ότι δεν είσαι πολιτικός, δεν μπορείς να χτυπήσεις ούτε την πόρτα του Περιφερειάρχη, ούτε τις πόρτες υπουργών. Αφού δεν είσαι πολιτικός, δεν έχεις καμία πρόσβαση. Με ποια ιδιότητα θα πας σε πολιτειακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες εφόσον δεν είσαι πολιτικός;

Αγκίδα: Τι θα θέλατε να γίνει στο δήμο;

Μαρία Πασχαλίδου: Θα ήθελα η περιοχή της Διαλογής να μπει στο σχέδιο. Είναι απαράδεκτο να είναι με βόθρους. Θα έπρεπε να πιέσει ο δήμος. Ακόμα και στο πρόγραμμα Τρίτση ο δήμος μας είναι απ’ έξω. Η διοίκηση βέβαια έχει μείνει ακόμη στο Φιλόδημος.

Αγκίδα: Το θέμα με την οδηγία SEVESO;

Μαρία Πασχαλίδου: Ήταν η καλύτερη δικαιολογία στα χέρια της διοίκησης του δήμου για να μην κάνει τίποτα. Δεν ξέρω αν ο δήμαρχος ενδιαφέρθηκε ποτέ να ενημερωθεί σε τι αφορά. Αλλά τα ίδια δεν κάνει η διοίκηση με το στρατόπεδο Ζιάκα που το αφήνει ανεκμετάλλευτο; Ας διεκδικούσε να το κάνει θεματικό πάρκο, να το φωταγωγήσει ώστε να κάνει ο κόσμος βόλτα εκεί, για να γίνονται συναυλίες και άλλες παρόμοιες δράσεις. Έχει πανέμορφα δέντρα σ’ αυτόν το χώρο. Το ότι είναι στο ΤΑΙΠΕΔ δεν αποτελεί εμπόδιο. Είναι μια δικαιολογία κι αυτό. Στο ΤΑΙΠΕΔ είναι όλη η περιοχή της Διαλογής. Μέχρι και ο Ιερός Ναός, αλλά οι Λειτουργίες γίνονται κανονικά. Το «δεν γνωρίζω» έχει γίνει η μόνιμη απάντηση της διοίκησης του δήμου.

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί ξεχωριστά η συνέντευξη της Μαρίας Πασχαλίδου για τα Κοιμητήρια

Συνέντευξη της Μαρίας Πασχαλίδου για την κατάσταση στα Κοιμητήρια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ