Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ5ος ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΦΑΛΗΣ»

5ος ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΦΑΛΗΣ»

Η επιτυχία ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

♦ Η Ολυμπιονίκης Τασούλα Κελεσίδου λάμπρυνε με την παρουσία της τη μεγάλη γιορτή του μαζικού αθλητισμού στον δήμο Νεάπολης-Συκεών ♦ Μαθητές Δημοτικών σχολείων στο βάθρο των νικητών ♦ Μήνυμα ζωής από υπερήλικες δρομείς

Με την παρουσία της Ολυμπιονίκη Τασούλας Κελεσίδου, που κόσμησε με την παρουσία της τη διοργάνωση, τη συμμετοχή υπερήλικων και μικρών παιδιών, έως και βρεφών, και τη συμμετοχή περισσότερων από 5.000 δρομέων ο 5ος Λαϊκός Δρόμος «Παναγιώτης Αφαλής» του δήμου Νεάπολης-Συκεών εξελίχθηκε χθες, Κυριακή 8 Μαΐου 2022, σε μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, μέσα από την οποία έστειλαν, όλοι μαζί, το μήνυμα της ζωής.

Από την πρώτη εκκίνηση στην περιοχή Στρεμπενιώτη και τη δεύτερη από το δημαρχείο στις Συκιές, έως και την απονομή των τιμητικών διακρίσεων, η εικόνα που καταγράφηκε στους δρόμους του δήμου και στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο «Μάνος Κατράκης» είναι η εικόνα της απόλυτης επιτυχίας, όχι μόνο στο επίπεδο της διοργάνωσης αλλά κυρίως στην χαρά που εξέπεμπαν με το χαμόγελό τους οι χιλιάδες δρομείς, μεταξύ των οποίων αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Ηλικιωμένοι-μέλη των ΚΑΠΗ, μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, νέοι-μέλη αθλητικών συλλόγων, παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς, άτομα με αναπηρία από τα ΚΔΑΠμεΑ του δήμου, οικογένειες με τα μωρά στο καροτσάκι ή πιασμένα από το χέρι να διασχίζουν όλοι μαζί τους δρόμους του δήμου, δεν άφηναν το ελάχιστο περιθώριο να αμφιβάλει κανείς για τη διάθεση και αποφασιστικότητα όλων να επιστρέψουν δυναμικά στην κανονικότητα που μας στέρησε η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19, και η οποία δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση τα δυο προηγούμενα χρόνια.

«Ο αθλητισμός είναι χαρά. Το βλέπουμε όλοι νιώθοντας αυτήν την ενέργεια την παιδική. Είναι χαρά, είναι γιορτή και για αυτό συμμετέχουμε εδώ ομαδικά. Και ειδικά εγώ, που έχω περάσει τόσα χρόνια στον πρωταθλητισμό, η χαρά μου είναι να βλέπω να υπάρχουν παιδιά και χαμόγελα που συμμετέχουν σε τέτοιες διοργανώσεις. Είναι τρόπος ζωής, είναι υγεία», δήλωσε η Ολυμπιονίκης Τασούλα Κελεσίδου, η οποία έδωσε το σύνθημα της εκκίνησης της διαδρομής των 1.000 μ. από το δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών. «Συγχαρητήρια στον δήμαρχο και σε όλους τους ανθρώπους για την οργάνωση του Λαϊκού Δρόμου, συγχαρητήρια και σε όσους συμμετείχαν σήμερα. Εύχομαι και του χρόνου, και τον επόμενο χρόνο, να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που θα συμμετάσχουν. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για την τιμή που μου έκανε σήμερα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών», πρόσθεσε η Ολυμπιονίκης, η οποία τίμησε τα ελληνικά χρώματα με κορυφαία μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000) και της Αθήνας (2004) στο αγώνισμα της δισκοβολίας, και για την οποία προσφορά της τιμήθηκε χθες από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη.

Συγκινητική, όμως, υπήρξε και η συμμετοχή πολλών ηλικιωμένων, με χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις του 92χρονου κ. Φίλιππου Καζέπη και της 84χρονης κας. Φανής Βαρθολομαίου, μέλος του Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης, που έτρεξαν στη διαδρομή των 5.000 μ. και 1.000 μ. αντίστοιχα, αποτελώντας έτσι τους γηραιότερους δρομείς. «Ο αθλητισμός είναι ζωή και δεν πρέπει να σταματούμε να γυμναζόμαστε και να αθλούμαστε» δήλωσε ο κ. Φίλιππος, ο οποίος αφιερώνει αρκετό χρόνο καθημερινά στο περπάτημα και στην κολύμβηση. Για «χαρά, ενέργεια και δράση» έκανε λόγο η κα. Φανή, καλώντας τους νέους «να μην το βάζουν κάτω και να αγωνίζονται».

Νικητές και τιμητικές διακρίσεις

Η ολοκλήρωση των διαδρομών επιφύλαξε ευχάριστες εκπλήξεις καθώς στο βάθρο των νικητών ανέβηκαν παιδιά-μαθητές Δημοτικών Σχολείων! Συγκεκριμένα, τις τρεις πρώτες θέσεις ανά διαδρομή κατέλαβαν οι δρομείς…

  • 1.000 μ. ΑΝΔΡΩΝ: 1. Στέφανος Μολούδας, 2. Άγγελος Συρανίδης, 3. Βασίλης Καϊμάκης
  • 1.000 μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ: 1. Μαρία Πατανού, 2. Σοφία Νικητόγλου, 3. Ελισσάβετ Γραμμένου
  • 5.000 μ. ΑΝΔΡΩΝ: 1. Σάββας Αργυρόπουλος, 2. Ελευθέριος Βασιλειάδης, 3. Κωνσταντίνος Κυριαζής
  • 5.000 μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ: 1. Φωτεινή Ταχματζίδου, 2. Ειρήνη Καλιατζόγλου, 3. Ζωή Σερκελίδου

…οι οποίοι βραβεύτηκαν και τιμήθηκαν για την επιτυχία τους.

Πρώτη το νήμα του τερματισμού στη διαδρομή των 1.000 μ. γυναικών έκοψε η 9χρονη Μαρία Πατανού, μαθήτρια της Γ΄ Δημοτικού από τα Ν. Μουδανιά, η οποία έτρεξε για πρώτη φορά στον Λαϊκό Δρόμο «Παναγιώτης Αφαλής», μαζί με τους δύο γονείς της, που είναι δρομείς, και την ομάδα Chalkidiki Runners Club στην οποία ανήκουν. Όπως μετέφερε ο πατέρας της Μιχάλης Πατανός, «η μικρή εντυπωσιάστηκε, της άρεσε πολύ, η διοργάνωση ήταν πάρα πολύ ωραία, πολύς κόσμος, χαρήκαμε και ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ, και θα ξανασυμμετέχουμε».

Πρώτη συμμετοχή στον Λαϊκό δρόμο «Παναγιώτης Αφαλής» και πρωτιά και για τον Σάββα Αργυρόπουλο στη διαδρομή των 5.000 μ. ανδρών, που έκανε λόγο για μία «πολύ ωραία διοργάνωση, πολύ οργανωμένη και προσεγμένη, τηρήθηκαν όλα τα απαιτούμενα για τη διευκόλυνση αλλά και την ασφάλεια των συμμετεχόντων, ενώ ιδιαίτερα ωραίες ήταν και οι απονομές», με αποτέλεσμα, όπως είπε, να ξαναλάβει μέρος.

Η Φωτεινή Ταχματζίδου, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, αθλήτρια κολύμβησης του ΣΑΠΚ Νεάπολης, συμμετείχε για τέταρτη φορά στη διοργάνωση, τερματίζοντας για πρώτη φορά πρώτη στη διαδρομή των 5.000 μ. γυναικών. «Πολύ ωραία διοργάνωση, πολύ οργανωμένη εκδήλωση, με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Σίγουρα θα ξαναλάβω μέρος», ανέφερε η αθλήτρια, η οποία τις προηγούμενες διοργανώσεις διακρινόταν τερματίζοντας μέσα στην πρώτη τριάδα.

Ειδική τιμητική διάκριση απονεμήθηκε και στην ομάδα μπάσκετ νεανίδων του Παναθλητικού Συκεών, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, η τελική φάση του οποίου διεξήχθη πρόσφατα στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Επταπυργίου (1ο ΓΕΛ Συκεών). Ειδική βράβευση και για την προσφορά της ΕΔΟΜΑΚ, που ήταν παρούσα σε όλη τη διοργάνωση, εκφράζοντας το ισχυρό κίνημα εθελοντισμού που υπάρχει στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Να σημειωθεί ότι στις επάλξεις βρίσκονταν περίπου 200 εθελοντές συνδράμοντας στην επιτυχή και ασφαλή διοργάνωση, ενώ ειδική μέριμνα είχε

ληφθεί για την ασφαλή κίνηση των αθλούμενων με τη συνδρομή ιατρών, διασωστών και οχημάτων της ΕΔΟΜΑΚ.

«Σημασία έχει η συμμετοχή…»

«Είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, τα νιάτα του δήμου ανεξάρτητα από την ηλικία που γράφει η ταυτότητα, είμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα της ελπίδας, της ζωής και της υγείας, που όλα αυτά τα τελευταία χρόνια αντιληφθήκαμε όλοι μας πόσο μεγάλη σημασία έχει η υγεία των ανθρώπων, και πόσο μεγάλη σχέση με την υγεία των ανθρώπων έχει ο αθλητισμός, η γυμναστική, το περπάτημα και η καλή διατροφή», ήταν το μήνυμα που έστειλε από μικροφώνου ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του «προς τον πρόεδρο και όλο το Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης (ΚΕΥΝΣ), τις εργαζόμενες γυμνάστριες και τους εργαζόμενους γυμναστές, σε όλο το προσωπικό της ΚΕΥΝΣ και του δήμου για την άψογη διοργάνωση».

«Είμαστε υπερήφανοι γιατί αγκαλιάζετε αυτές τις δραστηριότητές μας, και στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε όλοι μαζί να καταφέρουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και καλύτερα πράγματα. Σημασία έχει η συμμετοχή και όχι ο πρωταθλητισμός», είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στους δρομείς.

Ειδική αναφορά έκανε στον «ιστορικό δήμαρχο του δήμου Συκεών, τον Παναγιώτη Αφαλή, που σε δύσκολες εποχές, σε δύσκολα χρόνια, με πόλεμο και με στερήσεις, με ανώμαλα καθεστώτα, με χούντες και διώξεις, έδωσε το είναι του, προσπάθησε να κάνει πόλη, πολιτεία εδώ την περιοχή μας που ήταν σε πρωτόγονη κατάσταση», τονίζοντας ότι «συνεχίζοντας αυτή την προσπάθεια, αγωνιζόμαστε να κάνουμε τον δήμο μας καλύτερο, να τον πάμε ψηλότερα, να τον πάμε πιο μπροστά».

Σημειώνεται ότι ο αθλητικός αυτός θεσμός είναι αφιερωμένος στον πρώην δήμαρχο Συκεών Παναγιώτη Αφαλή (1916-2015) που συνέδεσε το όνομά του με τις Συκιές, αφού διετέλεσε δήμαρχος επί σειρά ετών, και συγκεκριμένα από το 1964 έως το 1967, μια θητεία που διακόπηκε εξαιτίας του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, και από το 1975 έως το 1989. Προς τιμήν του, μάλιστα, ο δήμος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε στη μετονομασία του πάρκου και της οδού Ελπίδος σε πάρκο «Παναγιώτης Αφαλής» και οδός Παναγιώτη Αφαλή, αλλαγή που επίσημα γνωστοποιήθηκε σε όλους τους δημόσιους φορείς και Οργανισμούς, ενώ ετοιμάζεται και ειδική μεγάλη εκδήλωση.

Τέλος, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών χαιρέτισε και την Ημέρα της Μητέρας, η οποία συνέπεσε με τη διοργάνωση του 5ου Λαϊκού Δρόμου «Παναγιώτης Αφαλής». «Αν και οι μητέρες πρέπει να γιορτάζουν και να τις τιμούμε κάθε μέρα, όλο τον χρόνο, αλλά έστω και με την ευκαιρία αυτής της καθιερωμένης γιορτής, στέλνουμε ένα μήνυμα αγάπης, συμπαράστασης, αναγνώρισης και βαθιάς εκτίμησης για την ηρωίδα μάνα, για τη μητέρα, για τη γιαγιά, για όλες αυτές τις γυναίκες που έχουν αφιερωμένη τη ζωή τους στα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε υπό τον συντονισμό του τη μεγάλη διοργάνωση, στάθηκε ιδιαίτερα στην πανδημία του κορωνοϊού «που μας στέρησε για δυο χρόνια αυτή τη μεγάλη γιορτή», ενώ ανέδειξε «τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν όλοι οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές για την επιτυχία του θεσμού αυτού».

Δελτίο τύπου του δήμου Νεάπολης Συκεών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ