Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΗ απάντηση του Χρήστου Δεμερτζή στις εναντίον του κατηγορίες από το Σωματείο...

Η απάντηση του Χρήστου Δεμερτζή στις εναντίον του κατηγορίες από το Σωματείο Εργαζομένων

Την παρακάτω απάντηση έδωσε από βήματος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Δεμερτζής, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της 27ης Απριλίου 2022, στις εναντίον του κατηγορίες από το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου:

«Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοι πριν καν τοποθετηθώ κι ακούσουν και τη δική μας πλευρά πρόλαβαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Όπως κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει σέβομαι και τιμώ απ’ τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο, γιατί πολύ απλά υπήρξα και θα συνεχίσω να υπάρχω για το υπόλοιπο της ζωής μου εργαζόμενος. Δεν τους θεωρώ όμως απλώς εργαζομένους. Τους θεωρώ, όπως προαναφέρθηκε κι από κάποιους άλλους, συνεργάτες μου.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Από τους 800 – 850 εργαζόμενους του δήμου δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν οι εργαζόμενοι που κάνουν συνειδητά τη δουλειά τους κι υπάρχουν και οι εργαζόμενοι που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να συνεργαστούν. Σε αυτό δεν υπάρχει κανένα θέμα τρομοκρατίας, ο νόμος είναι ξεκάθαρος, οι υποχρεώσεις όπως και τα δικαιώματα υπάρχουν. Όπως υπάρχουν τα δικαιώματα, έτσι υπάρχουν και οι υποχρεώσεις.

Η σημερινή μου τοποθέτηση δεν αφορά τα μέλη του Σωματείου των Εργαζομένων, με πολλά εκ των οποίων είχα την τιμή να συνεργαστώ και συνεχίζω να έχω μια άψογη συνεργασία μαζί τους. Αφορά τους συντάκτες αυτής της αισχρής ανακοίνωσης που ξεφεύγει από κάθε συνδικαλιστική διεκδίκηση με απρεπείς παρομοιώσεις. Τολμούν να συνδέσουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση με την χούντα. Παραποιούν τα γεγονότα. Συκοφαντούν τόσο εμένα όσο και το δήμαρχο. Οφείλω όμως να αποκαταστήσω την αλήθεια όπως πραγματικά είναι.

Τα τελευταία δυόμιση και κάτι παραπάνω χρόνια, τα οποία έχω την τιμή να είμαι αντιδήμαρχος στην Καθαριότητα, έχω παρατηρήσει ένα συντονισμένο σχέδιο συκοφάντησης εργαζομένων, προϊσταμένων, διευθυντών, οι οποίοι μάλιστα συμπωματικά δεν ανήκουν και στο συγκεκριμένο Σωματείο. Στο μόνο που θα συμφωνήσω με την ανακοίνωση είναι ότι σε όσες συναντήσεις είχαμε κατ’ ιδίαν δεν θέλησα ποτέ να δεχτώ αυτά που ισχυρίζονται. Πολύ απλά και έχουν δίκιο σ’ αυτό, δεν τα δέχτηκα, γιατί πάντα μιλούσαν αόριστα, υπάρχουν παραπονεμένοι, υπάρχουν άνθρωποι που κλαίνε! Κι όταν ζητούσα συγκεκριμένα να μου πούνε, δεν έδιναν ποτέ απάντηση. Αντίθετα αοριστολογούσανε και κάνανε μια επίκληση στο δήμαρχο, στο συναίσθημα.

Όλα αυτά τα δυόμιση χρόνια λοιπόν ελάχιστες μέρες έχω λείψει από την Υπηρεσία μου και τον περισσότερο χρόνο τον περνάω εκεί μαζί με τους εργαζόμενους και την προϊσταμένη, τη διευθύντρια δηλαδή. Ποτέ δεν έχω δει να υπάρχει καμία εκδικητική συμπεριφορά προς κάποιον εργαζόμενο. Το έχω τονίσει πολλές φορές κι από αυτό εδώ το βήμα ότι όσο έχω την αντιδημαρχία, την οποιαδήποτε αντιδημαρχία, θα είμαι δίπλα στους εργαζόμενους που κάνουν συνειδητά τη δουλειά τους και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, όχι για καμία Δημοτική Αρχή ούτε για εμένα αλλά για το δήμο.

Έχουν συμβεί πάρα πολλά περιστατικά για τα οποία φωνάζανε οι εκάστοτε συνδικαλιστές εργαζόμενοι του Τμήματος Καθαριότητας στο δήμαρχο και συκοφαντούσαν την προϊσταμένη, συκοφαντούσαν άλλους συναδέλφους τους, μέχρι και προσωπικά ζητήματα έχουν αναφερθεί σ’ αυτές τις συναντήσεις τα οποία φυσικά δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Ποτέ δεν είδα το Σωματείο να έρθει και να μου πει “Αντιδήμαρχε, η αντιδημαρχία σου έχει κάποια προβλήματα. Που μπορούμε εμείς σαν Σωματείο να βάλουμε πλάτη προκειμένου να τα λύσουμε;”. Αντίθετα επικαλούνται τα προβλήματα μόνο στις ανακοινώσεις.

Ένα τέτοιο περιστατικό λοιπόν έγινε και τη Μεγάλη Εβδομάδα με έναν εργαζόμενο, ο οποίος δεν δέχτηκε την τελευταία στιγμή να δουλέψει το Μεγάλο Σάββατο μ’ ένα πολύ προσβλητικό ύφος απέναντί μου, απέναντι στη διευθύντρια και σε κάποιους άλλους εργαζόμενους. Κράτησα πολύ καλά την ψυχραιμία μου. Δεν ήθελα και λόγω της ημέρας αλλά και επειδή δεν υπήρχε λόγος γιατί κανένας από τους αντιδημάρχους δεν ξυπνάει μια μέρα και λέει “θα πάω στην υπηρεσία μου να τα κάνω όλα ανάστα ο Κύριος”. Έφυγα πολύ ψύχραιμα. Δεν προλαβαίνω να φτάσω στο δημαρχείο και μου τηλεφωνεί ο αντιδήμαρχος Διοικητικών, ο κύριος Ταξίδης, και μου λέει “σε θέλει ο δήμαρχος για ένα πολύ σημαντικό θέμα στο γραφείο του”. Πηγαίνοντας εκεί ήταν στο χώρο οι δύο εκπρόσωποι του Σωματείου, του εν λόγω Σωματείου, οι οποίοι για ακόμα μία φορά αόριστα, γενικόλογα, με επίκληση πάλι στο συναίσθημα, “ακούσαμε αυτό, ήρθανε μας είπαν αυτό, δεν μπορούμε να πούμε ποιοι είναι, η προϊσταμένη αυτό”. Είχαμε φτάσει μάλιστα και σε μια συνάντηση που εργαζόμενη ζητούσε να απομακρυνθεί η διευθύντρια της Καθαριότητας. Τρελά πράγματα.

Όταν προσπάθησα λοιπόν να συμμετέχω στη συζήτηση, κατ’ αρχήν το ύφος τους ήτανε εριστικό, ήτανε επιθετικό, απαξιωτικό και νομίζω ότι κανείς από εδώ μέσα, όποια θέση κι αν κατέχει, δεν επιτρέπει στο συνομιλητή του να είναι απαξιωτικός και ειρωνικός. Υπήρξε ένα πάρα πολύ έντονο φραστικό επεισόδιο. Προϋπήρξε και αυτό το επεισόδιο που σας είπα στη Διεύθυνση Καθαριότητας, όπου ήμουν πολύ φορτισμένος και όντως, γιατί μου αρέσει να αναγνωρίζω τα λάθη μου, σε μία στιγμή μεγάλης έντασης χρησιμοποίησα μια απρεπή λέξη την οποία αμέσως ανακάλεσα. Τη λέξη όμως ανακάλεσα. Τα επιχειρήματα που υπερασπίστηκα εκείνην την ημέρα τα υποστήριζα και τα υποστηρίζω και σήμερα εδώ και θα συνεχίσω να τα υποστηρίζω.

Αν νομίζουν λοιπόν κάποιοι ότι συμπεριφορές συνδικαλιστών ή κάποιων εργαζομένων να εισβάλουν σε γραφεία, να συκοφαντούν συνεχώς συναδέλφους τους ή αιρετούς ωρυόμενοι με μαγκιές και τσαμπουκάδες, να θέλουν να έχουν άποψη για το πρόγραμμα των εργασιών, για το που και με ποιον θα δουλέψει ο κάθε εργαζόμενος και οτιδήποτε άλλο αφορά τη λειτουργία της Υπηρεσίας, δεν θα συνεχίσουν να γίνονται ανεκτές. Κι αυτό δεν είναι τρομοκρατία ούτε απειλή. Όλοι μας έχουμε ένα ρόλο. Όπως και εμείς οφείλουμε να σεβόμαστε τους εργαζόμενους, έτσι και οι εργαζόμενοι οφείλουν να σέβονται και να υπηρετούν το σκοπό για τον οποίο έχουν προσληφθεί. Δεν έχω σκοπό να εφαρμόσω κανένα μοντέλο διοίκησης το οποίο περιλαμβάνει συνδιοίκηση με κανένα Σωματείο.

Συνάδελφοι, με πολλούς έχω τη χαρά και την τιμή να γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Ξέρετε τι άνθρωπος είμαι. Δεν υπήρξα ποτέ ούτε επιθετικός, ούτε αλαζόνας, μπορείτε οι περισσότεροι να ρωτήσετε, έχετε γνωστούς, έχω 180 άτομα στην Υπηρεσία Καθαριότητας, και να δείτε ότι πραγματικά δυόμιση χρόνια είμαι εκεί δίπλα στο πρόβλημα του κάθε εργαζόμενου. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και στην προϊσταμένη διευθύντρια της Υπηρεσίας μου. Δεν εμπλέκομαι καθόλου με το πρόγραμμα. Δεν είναι η δουλειά του αντιδημάρχου αυτή. Η δουλειά του αντιδημάρχου είναι να δίνει την κατεύθυνση και να εφαρμόζει άλλα καθήκοντα. Όχι να επεμβαίνει στο πρόγραμμα. Δεν κυνήγησα ποτέ κανέναν, αλλά αντίθετα στέκομαι και θα συνεχίσω να στέκομαι δίπλα στον κάθε εργαζόμενο που θέλει να προσφέρει.

Κάποιοι λίγοι θέλουν ο δήμος να μείνει στάσιμος. Να βάλουν εμπόδια σε όποια Δημοτική Αρχή δεν εκπληρώνει τις μικροσυνδικαλιστικές τους επιδιώξεις. Με όπλα τις συκοφαντίες, τις ύβρεις, τις προσβολές, με μαγκιές και τσαμπουκάδες νομίζουν ότι θα εγκλωβίσουν το δήμο στη μιζέρια, στη στασιμότητα και στο φόβο. Κι εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι στη θέση που είμαι εδώ σήμερα κάποιοι ήταν χθες και κάποιοι θα είναι αύριο. Γι’ αυτό πολλοί μην προτρέχετε να υπερασπιστείτε καταστάσεις πριν πληροφορηθείτε γεγονότα γιατί και εσείς οι ίδιοι αύριο μπορεί να κληθείτε να τα αντιμετωπίσετε.

Ευτυχώς και στο ευτυχώς βάζω μια ευρύτερη έννοια, πολλούς από εσάς και πάρα πολλούς εργαζόμενους, είμαστε αυτοί που αγαπάμε και πονάμε και θέλουμε να δούμε αυτόν τον τόπο να πηγαίνει μπροστά και θα σταθούμε απέναντι σε όποιον βάζει το συμφέρον των λίγων κόντρα στο συμφέρον των πολλών. Λυπάμαι που αναλώνω πολύτιμο χρόνο σε πράγματα άνευ αξίας και αν θέλετε έχω βάλει και έναν προσωπικό στόχο. Όταν θα αποχωρήσω από αυτό το αξίωμα, θέλω ηθικά για εμένα προσωπικά να νοιώθω ότι κάθε μέρα που περνούσε, με τα λάθη μου, με τα σωστά μου, έκανα ότι καλύτερο περνάει απ’ το χέρι μου για να προσφέρω στον τόπο που αγαπώ, ζω και μεγάλωσα. Αυτό έκανα, αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ