Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΤο ενεργειακό κόστος απειλεί με διακοπή δημοτικών υποδομών

Το ενεργειακό κόστος απειλεί με διακοπή δημοτικών υποδομών

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οικονομικά οι δήμοι της χώρας, καθώς καλούνται να καλύψουν το αυξημένο κόστος για ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, γεγονός που τινάζει κυριολεκτικά τους προϋπολογισμούς στον… αέρα.

Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί χωρίς καμιά υπερβολή ως έκτακτης ανάγκης για τους ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια για τη λειτουργία αρδεύσεων, κολυμβητηρίων, μετακινήσεων, σχολείων, οδοφωτισμού κτλ.

Όταν η κιλοβατώρα από τα 6,3 λεπτά φτάνει στα 26 λεπτά μπορεί καθένας να αντιληφθεί σε ποιο ύψος έχει φτάσει το επιπλέον κόστος που καλείται να καλύψει ένας δήμος.

Οι ΟΤΑ, εφόσον μάλιστα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, απειλούνται με οικονομική κατάρρευση ή με αδυναμία υλοποίησης αναγκαίων έργων για τους πολίτες προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες.

Η ΚΕΔΕ υπολόγισε το ετήσιο κόστος των ΟΤΑ για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση στα 360 εκ. ευρώ και εάν δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές αυτό το κόστος για το 2021 αναμένεται να φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε ενισχύει με μια επιπλέον δόση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων τους ΟΤΑ. Όμως η θετική αυτή παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αρκεί.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των ΟΤΑ και κυρίως βέβαια των κατά τόπους ΔΕΥΑ, διότι αναλογικά επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος από την αύξηση του κόστους ενέργειας. Επίσης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει, χωρίς διακινδύνευση των εύθραυστων δημοσιονομικών, μια επιδότηση της κιλοβατώρας.

Δυστυχώς, και οι Δήμοι δεν ήταν και δεν είναι προετοιμασμένοι για ανάλογες κρίσεις. Η περίφημη και πολυσυζητημένη ενεργειακή αυτονομία των Δήμων δεν υπάρχει. Και δεν έχουν γίνει και σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί όμως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθεί αυτή η δυνατότητα. Οφείλουμε όμως όλοι να ξαναδούμε τη νοοτροπία και της κοινωνίας ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν αρκεί όλοι να συνομολογούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες ΑΠΕ, περισσότερα φωτοβολταϊκά πάρκα, περισσότερα αιολικά πάρκα (άρα ανεμογεννήτριες) και ενεργειακές κοινότητες και όταν αυτές πρόκειται να χωροθετηθούν να βρίσκουμε πάντα προβλήματα και να καθυστερούμε να κάνουμε το αυτονόητο.

Για ποια ενεργειακή αυτονομία συζητάμε, όταν αρνούμαστε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών με πάσης φύσεως προσχήματα; Για ποια ενεργειακή αυτονομία συζητάμε, όταν τα φωτοβολταϊκά επικρίνονται διότι στερούν καλλιεργήσιμη γη;

Προφανώς και πρέπει να γίνουν πιο κατάλληλες επιλογές χωροθέτησης. Όμως κάποια στιγμή και όσοι αντιδρούν στις ΑΠΕ (στην πράξη, διότι στα λόγια όλοι συμφωνούν και υπερθεματίζουν) θα πρέπει να ξανασκεφτούν μήπως η αντίδρασή τους είναι ατελέσφορη και καταδικαστική για τη χώρα. Μήπως δηλαδή βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Πως το σκέφτονται κάποιοι; Να κάνουμε αιολικό πάρκο στην πλατεία Αριστοτέλους για να είναι αποδεκτό;

Σήμερα, που το ενεργειακό κόστος ξεπέρασε κάθε μας φόβο, όσοι ασχολούμαστε ενεργά με την Αυτοδιοίκηση, αγωνιούμε για την επόμενη μέρα και για τον επόμενο λογαριασμό. Και δεν είναι υπερβολή η απειλή διακοπής ρεύματος σε σημαντικές δημοτικές υποδομές. Καλό είναι όλοι να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να βρουν άμεσα λύσεις, ώστε να μην υποθηκευτεί η λειτουργία των Δήμων.

Ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook του Μίλτου Τασούλη, Γενικού Γραμματέα του δήμου Σερρών, Πρώην Γενικού Γραμματέα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου και μέλους Δ.Σ Ένωσης Γενικών Γραμματέων “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ