Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ - ΕΥΟΣΜΟΥ

«ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ

«ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» ΓΙΑ ΤΑ 79 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΥΡΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ

Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και παρουσία Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων, μελών της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και πολιτών, ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, περπάτησε από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην πορεία μνήμης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, για τα 79 χρόνια από το ξεκίνημα του εκτοπισμού των 50.000  Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που οδηγήθηκαν στα κρεματόρια του Άουσβιτς – Μπιρκενάου και τον θάνατο.

Η ΠτΔ, κ. Σακελλαροπούλου, στη γεμάτη συγκίνηση και συμβολισμούς εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η ιστορική γνώση και η μετάδοσή της στους νεώτερους, η συναίσθηση της οδύνης των θυμάτων, η κατανόηση και η αναγνώριση του Ολοκαυτώματος ως “πανανθρώπινης ιστορικής κληρονομιάς” μας επιτρέπουν να εξοπλιστούμε απέναντι σε μια νέα επέλαση του κακού. Τώρα γνωρίζουμε, ότι οι περισσότεροι από τους Εβραίους συμπολίτες μας, ταλαιπωρημένοι από το ταξίδι, αδυνατισμένοι, άρρωστοι, οδηγήθηκαν κατευθείαν στα κρεματόρια. Ελάχιστοι γύρισαν. Από τους περίπου 46.000 εκτοπισμένους επέστρεψαν λιγότεροι από 2.000, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη». 
Ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου από την πλευρά του απεφάνθη: «H σημερινή πορεία μνήμης είναι το ιστορικό χρέος που έχουμε απέναντι στις νεότερες γενιές. Να διδάξουμε όσους δεν γνωρίζουν, να μην επιτρέψουμε να περάσουν στη λήθη τα δεινά που υπέφερε η ανθρωπότητα εξαιτίας του ναζισμού. Σαν σήμερα πριν από 79 χρόνια οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης εκτοπίστηκαν για να οδηγηθούν στα κρεματόρια του Άουσβιτς και αυτή η ντροπή του ανθρώπινου γένους, δεν πρέπει να επαναληφθεί». 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης επεσήμανε: «Η Ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι συνώνυμη με τον ακρωτηριασμό της ταυτότητας της πόλης μας. Είναι ταυτόχρονα η ιστορία που θυμίζει τι σημαίνει ναζισμός, ολοκληρωτισμός, επεκτατισμός. Είναι η ιστορία που κραυγάζει σε όλους τους λαούς και σε όλους τους τόνους “Ποτέ Ξανά”».
«Το μήνυμα είναι επίπονα επίκαιρο καθώς κάποιοι στρεβλώνουν την ιστορία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά την ολοκλήρωση της πορείας μνήμης, στην οποία συμμετείχε.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας  υπογράμμισε: «Το 1943 το σώμα της πόλης ακρωτηριάστηκε. Αυτή είναι μια ιστορική πραγματικότητα, που πρέπει να μνημονεύουμε καθημερινά… Πρέπει να φωνάζουμε αυτές τις δύο δυνατές λέξεις: “Ποτέ Ξανά” ως τιμή και ως δίδαγμα για τις γενιές που έρχονται».
«Μαζί ενωμένοι όσο ποτέ υψώνουμε ένα αδιαπέραστο τείχος απέναντι στην επανάληψη οποιασδήποτε θηριωδίας, απέναντι στους σύγχρονους θιασώτες του μίσους και της βίας» ήταν το μήνυμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.
Τέλος, ο πρέσβης του Ισραήλ, Yossi Amrani σημείωσε: «Συμμετείχαμε και για όσους δεν είναι εδώ μαζί μας, για να υψώσουμε τη φωνή μας, να θυμηθούμε τι έγινε, να μην ξεχάσουμε, αυτό είναι το μάθημα που πρέπει να αντλήσουμε από το παρελθόν και να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε το κακό».

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ