Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΣυμβολική πορεία κατά της βίας των γυναικών στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Συμβολική πορεία κατά της βίας των γυναικών στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

ΜΕ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΒΡΟΧΗ
Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ηχηρά μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης σε κάθε κακοποιημένη Γυναίκα που βιώνει την έμφυλη βία, έστειλαν περισσότερες από 70 Γυναίκες όλων των ηλικιών, οι οποίες αψήφησαν την βροχή και το τσουχτερό κρύο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Ελευθερίου Κορδελιού και συμμετείχαν με αναμμένα κεριά, μπαλόνια, φαναράκια, σφυρίχτρες και πορτοκαλί κορδέλες στην συμβολική πορεία διαμαρτυρίας κατά της βίας των Γυναικών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας 
Η πορεία η οποία πραγματοποιήθηκε με την σκέψη στραμμένη στις Γυναίκες της Ουκρανίας που βιώνουν την βία του Πολέμου και με στόχο την στήριξη σε κάθε γυναίκα θύμα της έμφυλης βίας, ξεκίνησε από την πλατεία Σκρά ( Άγαλμα Παύλου Μελά) διέσχισε την οδό Παπανδρέου και κατέληξε στον πεζόδρομο της Οδού Εθ. Αντίστασης- μπροστά στο ΚΕΠ του Κορδελιού. 
Της πορείας ηγήθηκε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παναγιώτα Κοπαρανίδου,  η οποία αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και την Διοίκηση του Δήμου, τις ομιλήτριες και τις Γυναίκες για την συγκινητική και ενθαρρυντική παρουσία τους – παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες -στο μήνυμα της μεταξύ άλλων τόνισε « Όλοι εμείς που σήμερα είμαστε εδώ, στέλνουμε μηνύματα δύναμης, στήριξης και αγάπης σε κάθε Γυναίκα που βιώνει τον εφιάλτη της βίας, του φόβου, του τρόμου, της ντροπής και της ενοχής μέσα στο ίδιο της τον σπίτι. ΦΤΑΝΕΙ πια. Αυτή η διαστροφή, αυτό το διαρκές έγκλημα εις βάρος των Γυναικών πρέπει να σταματήσει κι επειδή αυτή η βία δεν είναι μακριά μας, αλλά είναι ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ κι επειδή αυτές οι ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ συμβαίνουν στη γειτονιά μας ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΜΙΛΗΣΤΕ. Το ξέρουμε ΔΕΝ είναι ΟΥΤΕ ΕΥΚΟΛΟ, ΟΥΤΕ ΑΠΛΟ. ΕΙΝΑΙ όμως ΑΝΑΓΚΑΙΟ. ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ. ΜΗΝ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΕ. ΜΗΝ «ΠΑΙΖΕΤΑΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ».  
Στη συνέχεια τόσο ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, όσο και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, αφού ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά σε όλες τις Γυναίκες και συνεχάρησαν τον Εμπορικό Σύλλογο Ελευθερίου Κορδελιού για την πρωτοβουλία και την άριστη οργάνωση της δράσης, διεξοδικά αναφέρθηκαν στην λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας που λειτουργεί στο Δήμο μας (τα στοιχεία του οποίου παραμένουν από το 2013 απόρρητα για λόγους ασφάλειας των φιλοξενούμενων γυναικών) και είναι ενταγμένος στο πανελλαδικό δίκτυο των 19 υποστηρικτικών δομών και υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, παρέχει ασφαλή διαμονή, σίτιση, υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης (ψυχολογικής και κοινωνικής) με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών. Επίσης αναφέρθηκαν και στις δομές της αντιδημαρχίας κοινωνικής προστασίας όπου  κάθε γυναίκα που δοκιμάζεται μπορεί να βρει κοινωνική, συμβουλευτική ψυχολογική υποστήριξη και από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου μπορούν να έχουν ενημέρωση για τα ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τις  κακοποιημένες γυναίκες που ζητούν  εργασιακή στήριξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Πεσματζόγλου κάλεσε όλες τις Γυναίκες στην μεγάλη ημερίδα που οργανώνει με το ίδιο θέμα στο δήμο μας. 
Στη συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μελίνα Δερμετζοπούλου, μετέφερε τις ευχές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά έργα πρόνοιας της ΠΚΜ κακοποιημένων γυναικών στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Κορδελιού – Ευόσμου, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στα προγράμματα κοινωνικής στήριξης και στο ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας μας, τονίζοντας ότι η Ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τον ποινικό κώδικα όπως και η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται από το Νόμο. 
Η Καθηγήτρια Πληροφορικής Διεθνούς Πανεπιστημίου Πέρη Μεντζέλου αναφέρθηκε, στο ευρύ πλέγμα των κοινωνικών δομών που υπάρχουν και προστατεύουν κάθε γυναίκα θύμα της έμφυλης βίας, αρκεί  ή ίδια να σπάσει την σιωπή της και να μιλήσει. Καμία πλέον γυναίκα δεν είναι μόνη στη χώρα μας , αρκεί να βρει την δύναμη και να ζητήσει βοήθεια. Επίσης επεσήμανε ότι το θεμελιώδες δικαίωμα της ισότητας των δύο φίλων,  δεν είναι  γυναικείο θέμα. Είναι δικαίωμα πανανθρώπινο, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό και αφορά σε όλες τις κοινωνίες. 
Η κ. Μαρία Πασχαλίδου Δημοτική Σύμβουλος Κορδελιού Ευόσμου διάβασε το ψήφισμα που κατέθεσε η ίδια στο Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου κατά της βίας των Γυναικών και ψηφίσθηκε. 
Αμέσως μετά έγινε η αναφώνηση των ονομάτων των 17 Γυναικών θυμάτων Γυνοκοκτονίας που σημειώθηκαν στην χώρα μας το 2021 και ελευθερώθηκαν ισάριθμα άσπρα φαναράκια και άσπρα μπαλόνια στον ουρανό ως ένδειξη μνήμης.  
Σε όλους προσφέρθηκαν λουλούδια, ανθόφυτα και εδέσματα ενώ το σύνθημα της πορείας «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ» υπήρχε τυπωμένο στις μπλούζες, στα μπαλόνια και στα κεράσματα.
Στην πορεία συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ολγα Τσενεκλίδου, η Αντιπρόεδρος Εφη Καπνοπούλου, ο Ταμίας Τάσος Βασιλειάδης, οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Αμανατιάδης, Νέστορας Λαφαζανίδης, Χρήστος Δεμερτζής, Γιώργος Σταυρίδης, Αθηνά Παμπουκίδου, Ολγα Αθανασιάδου Νέδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Αντίνου, ο π. Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Γιώργος Κομνηνός κ.α
Συντονισμός παρουσίαση Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας
Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ