Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΑνύπαρκτη η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος σε τραγικές συνθήκες

Ανύπαρκτη η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος σε τραγικές συνθήκες

Η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος Κορδελιού Ευόσμου είναι εξαφανισμένη, ενώ εδώ και τρεις ημέρες η ατμόσφαιρα στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου είναι απίστευτα τραγική. Δυσοσμία, αιωρούμενα σωματίδια PM10 και υγρασία έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση. Σήμερα το πρωί η δυσοσμία ήταν απίστευτη. Αισθανόσουν να μην μπορείς να πάρεις ανάσα. Κι όμως ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος δεν έχουν αρθρώσει κουβέντα.

Επιπλέον τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 κάνουν πανηγύρι σ’ ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού δεν μετράει τα PM2,5! Γιατί δεν τα μετράει; Πώς αντιλαμβάνεται η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος Κορδελιού Ευόσμου και ο ίδιος ο δήμαρχος τη λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού; Έχουν παρέμβει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να αναβαθμιστεί ο σταθμός, για να λειτουργεί σωστά και για να δίνει τιμές σε πραγματικό χρόνο; Τίποτα δεν έχουν κάνει εδώ και πάνω από δύο χρόνια που ασκούν διοίκηση.

Τρεις συνεχόμενες ημέρες (Χριστούγεννα, δεύτερη μέρα Χριστουγέννων, τρίτη μέρα Χριστουγέννων) οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν απίστευτες. Από 82 μg/m3 έως 91 μg/m3. Όταν η τιμή είναι πάνω από 76 μg/m3 πρέπει να γίνονται συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Όταν η τιμή είναι πάνω από 76 μg/m3 πρέπει να γίνονται συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Καμία σύσταση δεν έκανε ο δήμος γιατί κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι οι τιμές δίνονται την επόμενη ημέρα και όχι σε πραγματικό χρόνο. Όμως τα παραπάνω συμβαίνουν επί τρία συνεχόμενα 24ωρα. Τόσα γράφει στην ιστοσελίδα του δήμου η διοίκηση του δήμου. Μία προειδοποίηση για τα χάλια της ατμόσφαιρας δεν μπορούσε να κάνει; Μπορούσε αλλά δεν ήθελε. Το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Έναν ολόκληρο χρόνο ερωτάται ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 και για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο δήμο. Ο δήμαρχος παραπέμπει και τα αιωρούμενα σωματίδια στις Ελληνικές καλένδες μαζί με τη δυσοσμία.

Σε αναμονή των τιμών που θα δώσει σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάσταση που επικράτησε χθες στο δήμο μας και σε αναμονή αν η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και ο δήμαρχος φιλοτιμηθούν και πουν μία κουβέντα για την τραγική κατάσταση της ατμόσφαιρας στο δήμο μας προπαντός τις τελευταίες ημέρες.

Χαρίλαος Ταπαρίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ