Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΛαϊκή Αγορά Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Λαϊκή Αγορά Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Άνοιξε χθες τις «πύλες» της, για τους πιστούς φίλους και καταναλωτές των βιολογικών προϊόντων,  η πρώτη  λαϊκή αγορά με βιολογικά προϊόντα στο πάρκο Μουσών. 

Πρόκειται για την πρώτη  Λαϊκή  Αγορά Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας, η οποία συστάθηκε με την εφαρμογή του νέου νόμου και   θα  αναπτύσσεται από το ύψος της συμβολής της οδού Πολύμνιας με την οδό Μουσών έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανδρομάχης και εντός των διαμορφωμένων παρκίδων εσοχών χώρων στάθμευσης επί της οδού Ανδρομάχης από το ύψος της συμβολής της με την οδό Πολύμνιας έως τη συμβολή της με την οδό Ρωξάνης. 

Αρχής γινομένης από χθες Δευτέρα και κάθε Δευτέρα στη Λαϊκή Αγορά Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων του Δήμου μας, θα διατίθενται ασφαλή, πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από τον παραγωγό απευθείας στον καταναλωτή,  όπως νωπά φρούτα και κηπευτικά εποχής, αυγά, μέλι, ξηροί καρποί, μανιτάρια, αποξηραμένα φρούτα, ελιές, όσπρια, ρύζι καθώς και γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα, κρασί, αποστάγματα, σάλτσες, χυμοί, ελαιόλαδο, αρτύματα, σαλάτες κ.ά. 

Το ωράριο λειτουργίας της καθορίστηκε ως εξής: 

 Κάθε Δευτέρα 12.00-18.00 κατά τη χειμερινή περίοδο (μέσα Οκτωβρίου-μέσα Απριλίου) 

και κάθε Δευτέρα 16:00-21.00 κατά τη θερινή περίοδο (μέσα Απριλίου-μέσα Οκτωβρίου). 

Τα εγκαίνια παρουσία  παραγωγών και καταναλωτών πραγματοποίησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο  Δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σωτήρης Μπάτος,  

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός ευχήθηκε στους παραγωγούς καλή αρχή, και καλές δουλειές, τονίζονταςε  «Καλώς ήρθατε στον τόπο μας  Για εμάς , είναι πολύ σημαντικό να σας έχουμε κοντά μας. Αυτή η αγορά  ήταν  κάτι που έλειπε για πολλά χρόνια από την τοπική μας κοινωνία. Η μεγάλη έξαρση πολλών νοσημάτων, πιθανώς  να οφείλεται και σε χημικά πρόσθετα, ή  σε λιπάσματα. Πρέπει όλοι να όχι μόνο να προσέχουμε τι τρώμε αλλά και να ξέρουμε τι τρώμε. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι υπάρχει  στις τροφές μας. Είναι ευκαιρία να κάνουμε αυτό που είπε ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης, δηλαδή να κάνουμε την τροφή μας φάρμακο μας και φάρμακο μας την τροφή μας. Για αυτό μ ε χαρά  σήμερα καλωσορίζουμε τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη γη και  που σέβονται τους καταναλωτές γιατί η  υγεία όλων μας περνάει και μέσα από υγιεινή μας διατροφή » . 

Ο Δήμαρχος  έκλεισε τον σύντομο χαιρετισμό του ευχαριστώντας τον Πρόεδρο του  Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Αγορών Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, για τα καλά του λόγια,  αναφορικά με την άριστη συνεργασία που είχαν όλο αυτό το  διάστημα με  τις υπηρεσίες του Δήμου για την λειτουργία της Λαικής Αγοράς.»   

« Υπηρετείτε την πράσινη καλλιέργεια και αξίζετε ακόμα περισσότερο σεβασμό και γι αυτό είμαστε εδώ με την ψυχή μας . Βοηθάμε εσάς τους βιοκαλλιεργητές και κυρίως την προώθηση των βιολογικών σας προϊόντων. Η πράσινη πολιτική είναι μία πολιτική που την υπηρετούμε σθεναρά, σε όλες της, τις εκφάνσεις, στη μεταφορά, στη μετακίνηση και κυρίως τη διατροφή. Γνωρίζουμε, εκτιμούμε  και αναγνωρίζουμε  τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, άλλοτε με  το αγιάζι, τη βροχή, ή το χαλάζι κάνοντας χιλιόμετρα από τους τόπους σας, υπηρετώντας όμως μία υψηλή αποστολή που στο τέλος της ημέρας είναι η αγνή παραγωγή των  βιολογικών προϊόντων, τα πράσινα υγιεινά  προϊόντα. Για αυτό σήμερα είμαστε όλοι εδώ γιατί πρέπει να μιλάμε με πράξεις, Ας λέμε λοιπόν πολύ λιγότερα και ας κάνουμε πολλά περισσότερα  για σας,  για τον κόσμο γιατί αυτή είναι και η αποστολή μας, γι αυτό είμαι εδώ και θα είμαι πάντα κοντά σας» επεσήμανε  μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο  Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σωτήρης Μπάτος μεταξύ άλλων δήλωσε « Το πιο βασικό, τουλάχιστον σε ότι αφορά στις ενέργειες του Δήμου είναι ότι χάραξε την πορεία και άνοιξε τον δρόμο, για να λειτουργήσει η πρώτη αγορά με τον νέο νόμο,  η οποία ξεκίνησε από το μηδέν . Δήμαρχε το ξέρετε καλύτερα από όλους ότι  μετά από σας και  από δω και πέρα οι επόμενοι  θα γνωρίζουν  και την διαδικασία, και την  γραφειοκρατία και τα στάδια, ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν ακόμα περισσότερες αγορές στην κεντρική Μακεδονία. Εσείς δημιουργήσατε την πρώτη λαικη αγορά βιολογικών προιόντων με την νέα νομοθεσία. Πραγματικά νιώθω ιδιαίτερη χαρά που αδειοδοτήσαμε την  πρώτη αγορά σε όλη την Ελλάδα. Νιώθουμε περήφανοι.  Σας ευχαριστούμε για ότι κάνετε και εύχομαι σύντομα  περισσότερες αγορές, εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σας». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά που δημιουργήθηκε στο Δήμο μας είναι η πρώτη αγορά παραγωγών βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα που ιδρύεται εξ αρχής με τη νέα νομοθεσία. Οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων οργανώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με την ΚΥΑ 1978/157498 (ΦΕΚ Β 2710/2-7-2019) από τον Αυτοδιαχειριζόμενο Φορέα Αγορών Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποτελείται από επαγγελματίες αγρότες-βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι διαθέτουν στις αγορές αποκλειστικά πιστοποιημένα προϊόντα δικής τους παραγωγής.   

Τέλος ο Πρόεδρος Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Αγορών Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Παπαδόπουλος ευχαρίστησε το Δήμαρχο, τον υπουργό Εσωτερικών και τον Αντιπεριφερειάρχη  για την πολύτιμη συνδρομής τους να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αδειοδοτηθεί με τον νέο νόμο η νέα η λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων Κορδελιού Ευόσμου , ευχήθηκε καλή συνεργασία με όλους τους καταναλωτές, και αναφέρθηκε  για μία ακόμη φορά στην κορυφαία και μοναδική  θρεπτική αξία  των βιολογικών προϊόντων. 

Ευχές με τους παραγωγούς αντάλλαξαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Αμανατιάδης , η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος Δημοτικής  Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή,
ο Προέδρος της Κοινότητας Ευόσμου κ. Παναγιώτης Φωτιάδης και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Ευόσμου κ. Μαρία Γκαγκανιάρη και κ. Μαρία Μάλλιου.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ