Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Δεν έχουν κανένα νόημα οι περαιτέρω νομικές διεκδικήσεις για το ΘΕΠΑΝ»

«Δεν έχουν κανένα νόημα οι περαιτέρω νομικές διεκδικήσεις για το ΘΕΠΑΝ»

«Δεν έχουν κανένα νόημα οι περαιτέρω νομικές διεκδικήσεις για το ΘΕΠΑΝ» αποφαινόταν ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Νοεμβρίου 2020, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων Κοντσίδη και Ναθαναηλίδη. Ο κύριος δήμαρχος σ’ εκείνην τη συνεδρίαση αποφάνθηκε ότι ο δήμος θα πρέπει να πληρώνει ενοίκιο στην Εκκλησία. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ότι ο μόνος που μπορεί να είναι ιδιοκτήτης του ΘΕΠΑΝ είναι ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, αφού ο τίτλος ιδιοκτησίας υπάρχει ακόμη στη Διεύθυνση Γεωργίας και από εκεί μπορεί να την πάρει μόνο ο δήμος. Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του δημάρχου για το Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας Ελευθερίου Κορδελιού (πρώην Κοιμητήρια) κατά τη συνεδρίαση της 18ης Νοεμβρίου 2020:

«Ούτε με την Εκκλησία τα κάναμε πλακάκια. Κάποιοι μπορεί να είπαν ότι με τα ΕΛΠΕ τα κάναμε πλακάκια, κάποιοι μπορεί να είπαν ότι με την Εκκλησία τα κάναμε πλακάκια και πλέον συνθηκολογούμε στο θέμα του ΘΕΠΑΝ. Το ΘΕΠΑΝ ήταν ένας χώρος τον οποίον διεκδικούσαν και ο δήμος και η Εκκλησία. Τελικά απ’ ότι φαίνεται με παλιές νομοθεσίες -ίσως η Εκκλησία κινήθηκε και πιο γρήγορα και πιο έξυπνα από εμάς- τελικά έχει καταχωρηθεί σαν ακίνητο της Εκκλησίας. Είναι στο κτηματολόγιο, αυτά είναι τα χαρτιά της Εκκλησίας και δεν έχουν κανένα νόημα οι περαιτέρω νομικές διεκδικήσεις που θα μας καθυστερήσουν άλλα τέσσερα με πέντε χρόνια και θα μας εμποδίσουν να κάνουμε έργα.

Σ’ εκείνο το χώρο υπάρχουν τα δύο κτίρια του ΚΔΑΠ του Κορδελιού, υπάρχει ένα άλλο κτίριο που γίνονται οι συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου και εκεί στεγάζονται και κάποια σεμινάρια της ΔΗΚΕΚΕ και υπάρχει η Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Εκείνα τα κτίρια τα χρειαζόμαστε. Ξέρω ότι πολλά λεφτά επενδύθηκαν από το δήμο στο χώρο εκείνο και τώρα αυτός ο χώρος χαρίζεται -αν θέλετε όχι χαρίζεται- δίνεται στην Εκκλησία.

Συμφωνούμε να δώσουμε ενοίκιο. Διαφώνησα όταν μου ζητήσαν να δώσουμε αναδρομικά για να πάρουν χρήματα για τα έτη που προηγήθηκαν, πράγμα που δεν το είπαν εξαρχής αλλά το είπαν σε δεύτερο χρόνο. Αρνήθηκα λέγοντάς τους ότι “θα μας βάλετε να πληρώνουμε δέκα χρόνια ενοίκια τη στιγμή που και εμείς τα λεφτά που πήραμε από προγράμματα για το ΘΕΠΑΝ τα επενδύσαμε στο ΘΕΠΑΝ. Δεν δόθηκαν πουθενά αλλού. Αυτά ανέβασαν την αξία του χώρου. Αν θέλετε, αν είσαστε αμετακίνητοι στο να πάρετε ενοίκιο για τα προηγούμενα χρόνια, να ισοψηφήσουμε το ενοίκιο που ζητάτε με τα λεφτά τα οποία δόθηκαν σ’ αυτούς τους χώρους και αυτοί οι χώροι αξιοποιήθηκαν”.

Αφού είδαν ότι δεν περνούσε αυτό, συμφωνούν να γίνει μια περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου για τους πολίτες, όχι για την Εκκλησία, για τους πολίτες. Δεν με νοιάζει αν ο κύριος ιδιοκτήτης είναι η Εκκλησία. Ας γίνει κάτι σωστό να μπορούν να πηγαίνουν οι δημότες. Σε τελική ανάλυση δεν δέχτηκα περαιτέρω επιβαρύνσεις πέρα από το ενοίκιο. Ναι συμφωνώ να χορηγούμε ένα ενοίκιο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα ΚΔΑΠ, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τη δίχρονη -ήταν παραμονές προτού τοποθετηθούν τα παιδιά στη δίχρονη, τοποθετηθούν στο κτίριο- και επίσης να υπάρχει και στέγαση της Υπηρεσίας. Λοιπόν, δεν χρυσώνω τις απαιτήσεις του Μητροπολίτη. Αρνήθηκα κάποιες από αυτές. Συμφώνησα ότι κάποια στιγμή πρέπει να καταλήξουμε κάπου και να μην είμαστε συνέχεια στα δικαστήρια γι’ αυτό το χώρο».

Κιμ. Ο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ