Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ72 μg/m3 η τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου...

72 μg/m3 η τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

46 φορές ξεπεράστηκε ήδη μέσα στο 2021 η οριακή τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων PM10, ενώ δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 φορές ετησίως

Η τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 που έδωσε ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021 ήταν 72 μg/m3.

Για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 δεν έχει θεσπισθεί όριο συναγερμού. Η οριακή τιμή 50 μg/m3 δεν πρέπει να υπερβαίνεται περισσότερες από 35 φορές το έτος. Κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο σημειώθηκε 20 φορές υπέρβαση της οριακής τιμής των 50 μg/m3, κατά το μήνα Μάρτιο 1 φορά, κατά το μήνα Απρίλιο επίσης 1 φορά, κατά το μήνα Ιούνιο 4 φορές, κατά το μήνα Ιούλιο 4 φορές, κατά το μήνα Αύγουστο 2 φορές, κατά το μήνα Οκτώβριο 1 φορά, κατά το μήνα Νοέμβριο 9 φορές και 3 φορές στις 9 πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχει γίνει 46 φορές υπέρβαση της οριακής τιμής των 50 μg/m3 και ενώ δεν υπάρχουν τιμές για πολλές ημέρες! Ήδη δηλαδή έχουν ξεπεραστεί οι 35 φορές που η τιμή των PM10 δεν πρέπει να υπερβαίνει την οριακή τιμή 50 μg/m3 μέσα σ’ ένα έτος.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ 50 μg/m3

Ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης:

Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 51 έως 75μg/m3

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 76 έως 100μg/m3

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Χαρίλαος Ταπαρίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ