Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Κλιματική Αλλαγή στο επίκεντρο της Περιβαλλοντικής Ημερίδας του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου

Η Κλιματική Αλλαγή στο επίκεντρο της Περιβαλλοντικής Ημερίδας του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου

Με κεντρικό σύνθημα “Το κλίμα αλλάζει! Εμείς;” ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιβαλλοντική ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής και σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της νέας γενιάς σχετικά με την τεράστια απειλή που μαστίζει τον πλανήτη, την κλιματική αλλαγή
Η ενημερωτική εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο απολογισμού των ετήσιων δράσεων του έργουΕνίσχυση οικολογικής συνείδησης και προώθηση περιβαλλοντικού εθελοντισμού στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), και κατά τη διάρκειά της αναλύθηκαν οι αιτίες και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τον αντίκτυπο της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να συνιστά εφιάλτη που απειλεί τη ζωή και το μέλλον της ανθρωπότητας.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, εστιάζοντας στην επείγουσα ανάγκη για ανάληψη δράσεων που θα συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος αλλά και στη συμμετοχή όλων στη προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη. Παράλληλα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια του Δήμου για την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων και δράσεων για την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων, την καθαριότητα, την προστασία των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, την εξοικονόμηση ενέργειας και την  προαγωγή της οικολογικής συνείδησης των πολιτών.
Οι κεντρικές ομιλήτριες της ενημερωτικής ημερίδας, η κ. Ε. Ιωαννίδου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία, 2ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας και η Β. Ιππέκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Δυτικής Θεσ/νίκης, στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν διεξοδικά στις δραματικές εκφάνσεις του παγκόσμιου αυτού φαινομένου, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που βιώνει πλέον καθημερινά η παγκόσμια κοινότητα και οι οποίες οφείλονται εξολοκλήρου στην ανθρώπινη παρέμβαση,  επιφέροντας ένα “ντόμινο” καταστροφικών επιπτώσεων, με αποτέλεσμα η κλιματική κρίση να καθίσταται πλέον κρίση οικονομική και κοινωνική.  Όπως τονίστηκε, η ανάγκη για κλιματική δράση είναι επείγουσα και επιτακτική και η προστασία του  περιβάλλοντος πρέπει να γίνει στάση ζωής για όλους τους πολίτες, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή νοοτροπίας και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον  συνηθειών, προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Προϊσταμένη του Τμήματος  Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Βίκη Καζαντζίδου παρουσίασε στους μαθητές τις δράσεις που υλοποιεί το Δήμος για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την προώθηση του εθελοντισμού, μέσα από τη διοργάνωση εκτεταμένων δεντροφυτεύσεων, την έκδοση περιβαλλοντικών οδηγών και οδηγών εθελοντισμού καθώς και της δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (perivallon.dke.gr) για το περιβάλλον στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις πετυχημένες δράσεις προώθησης της ανακύκλωσης που υλοποιεί ο Δήμος, αναφορικά με την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση τηγανέλαιων.
Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Όλγα Αθανασιάδου στο χαιρετισμό της  τόνισε πόση σημαντική είναι η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το περιβάλλον και την προστασία του και συνεχάρη τόσο την προκάτοχό της Αλεξάνδρα Κορωνίδου όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Χρήστος Δεμερτζής, παρουσιάζοντας στους μαθητές τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που οργανώνει ο Δήμος με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης μέσα από το δίκτυο των μπλε κάδων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διαδραστική συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτών του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου και των μαθητών, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τους προβληματισμούς, τα συναισθήματα αλλά και τις αγωνίες τους για το περιβάλλον και τους κινδύνους που το απειλούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτος μέρος της εκδήλωσης, που μεταδόθηκε ζωντανά σε  live streaming, είναι διαθέσιμο από το κανάλι του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο Youtube, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=sy4hWHeKHQY

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ