Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος στην ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Κοινωνικής Ένταξης & Επαγγελματικής Αποκατάστασης...

Ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος στην ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Κοινωνικής Ένταξης & Επαγγελματικής Αποκατάστασης ΑμεΑ»

            Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, με στόχο να συμβάλλει α) στην εξάλειψη της απομόνωσης, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, β)στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και της αποδοχής της διαφορετικότητας των ΑμεΑ, γ) στην ανάδειξη της ικανότητας για απασχόληση, αλλά και της εργατικότητάς τους, δ) στα δίκαια αιτήματα τους, στα δικαιώματα και τις δυνατότητες τους οργανώνει, στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, το Σάββατο 11.12.2021 Πολυθεματική Ημερίδα με θέμα: «Κοινωνική Ένταξη & Επαγγελματική Αποκατάσταση των ΑμεΑ».

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει στις 12.00μμ ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).

            Η Ημερίδα θα αναδείξει την δημιουργία, το έργο και τα αποτελέσματα  των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ένταξης- Κοιν.Σ.Επ.», οι οποίες αφορούν στην επαγγελματική -οικονομική και κοινωνική ένταξη των ατόμων που ανήκουν στις Ευπαθείς και Ευάλωτες Ομάδες, στέλνοντας προς όλους το μήνυμα ότι επειδή η Αναπηρία δεν είναι επιλογή κανενός και ανά πάσα στιγμή ο καθένας μας στη ζωή του μπορεί να κληθεί να την αντιμετωπίσει, για αυτό και μας αφορά όλους η αποδοχή και η διαχείριση της.

            Όπως είναι γνωστό η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις τοπικές κοινωνίες, να στρέψουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης και της αποδοχής σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση ενημέρωσης και υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή όλων στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του Π.Ο.Υ και των επίσημων φορέων του κράτους.

«Η Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ είναι μια αφορμή αφύπνισης ότι ανά πάσα στιγμή όλοι είμαστε εν δυνάμει Άτομα με Αναπηρία. Ειδικά σήμερα που το δεδομένο και το αυτονόητο παραχώρησε την θέση του, στο αβέβαιο και το εφήμερο, γιατί καθημερινά εξ αιτίας μιας ασθένειας ή ενός ατυχήματος, μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας, στη θέση ενός κωφού, ενός τυφλού ή ενός κινητικά αναπήρου. Μακάρι να μη συμβεί ποτέ τίποτε και σε κανέναν αλλά δεν είναι στο χέρι μας. Για αυτό και η σημερινή ημέρα δεν έχει την έννοια της επετείου και του εορτασμού, αντίθετα λειτουργεί ως υπενθύμιση εκπλήρωσης των δίκαιων αιτημάτων , δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων των ΑμεΑ. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να «βρεθούμε στην θέση τους», να τολμήσουμε έστω και νοερά να διασχίσουμε μια μικρή απόσταση όχι με τα πόδια μας,αλλά με το αμαξίδιο τους» δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, προσκαλώντας μαζί με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή τους δημότες να παρακολουθήσουν την ημερίδα, η οποία θα επικεντρωθεί στα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης, στην κοινωνική αποδοχή της διαφορετικότητας και στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Παράλληλα στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου, θα υπάρχουν δύο εκθέσεις.

-Έκθεση βιβλίων με θέμα την «Αναπηρία» από τον Εκδοτικό Οίκο «ΜΟΛΥΒΙ» και

-Έκθεση προϊόντων της Κοιν.Σ.Επ «ΦΥΣΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας και προστασίας κατά της πανδημίας στον μικτό χώρο του Κινηματοθεάτρου στο Πολιτιστικό Κέντρο. Κατά την είσοδο είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α΄ Μέρος

Χαιρετισμοί

Κλεάνθης Μανδαλιανός, Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου

Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας

Χρήστος Μήττας, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας

ΚΗΡΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας

ΟΜΙΛΗΤΕΣ 

Βασιλική Νάκου, Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας

«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

π. Δρ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Μέλος του Orthodox Research Network
του Πανεπιστημίου του Winchester, τ. Διευθυντής Ινστιτούτου Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης.

Θέμα «Ιστότοπος «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» project.com»

ΕΤΑΙΡΙΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 

ΕΨΥΚΑ

Αλέξιος Καβαδάτος, Msc Κλινικός Ψυχολόγος 

Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΟΙΣΠΕ ΙΡΙΣ

Θέμα « Επαγγελματική αποκατάσταση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας – το παράδειγμα των Κοι.Σ.Π.Ε»

Αθηνά Πανά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Κοιν.Σ.Επ. «Stirixis»
Θέμα «Φροντιστές σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά» 

«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ»
 

Κορίνα Τσιοντικίδου Ηλεκτρονικός μηχανικός ΤΕ, Θεολόγος, και μητέρα ΑΜΕΑ.

Θέμα «Υπηρεσίες Αναπηρίας και Απασχόλησης»

Λία Καρέρογλου Ειδική Παιδαγωγός 

Θέμα « Πρώιμη παρέμβαση, Πρωτοβάθμια εκπαίδευση»

Ευτυχία Κυβρακίδου Διευθύντρια Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Ανατολικής ΑΕ ΟΤΑ

Θέμα «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις – AMEA»  

«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΕΡΓΑΣΙΑ –ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»

Στέργιος Τσιαμπάζης, Μηχανικός Δομικών Έργων, Συνταξιούχος ΟΤΕ

Θέμα «Εμπειρίες από την εργασία»

Μαρία Δαλκίδου Μέλος Δ. Σ – Κοι. ΣΕΠ « ΦΥΣΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ»

Θέμα «Προστατευμένη απασχόληση ανθρώπων με αναπηρίες. Το παράδειγμα της ΚΟΙΝΣΕΠ « ΦΥΣΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ»

Β’ Μέρος

ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ 

«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΒΙΒΛΙΟ»

«Κοσμικός και Ελληνορθόδοξος τρόπος ζωής. Μια συγκριτική ανάλυση μέσα από την εμπειρία της αναπηρίας» Εκδόσεις «ΜΟΛΥΒΙ» του  π. Δρ. Κωνσταντίνου Παπανικολάου, Μέλος του Orthodox Research Network, του Πανεπιστημίου του Winchester, τ. Διευθυντή  Ινστιτούτου Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης 

Ομιλητές 

Απόστολος Χατζητόλιος- Καθηγητής Παθολογίας  Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Ολυμπία Κορδά, ανάδοχη μητέρα παιδιού με αναπηρία, Πρόεδρος του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων “Αρωγοί του Ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος»

«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΜΜΕ » 

Χριστιάνα Μητσικούδη, Δημοσιογράφος με Αναπηρία

«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» 

Ανατολίτης Δημήτρης Παραολυμπιονίκης Άρσης Βαρών  

«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ»

Ιωάννα Σουλιάρα Καθηγήτρια Φιλολογίας Ειδική Παιδαγωγός 

Θέμα «Δημιουργική Απασχόληση Ανθρώπων με Αναπηρίες»

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 

Η ζωή δεν περιμένει

Οργάνωση Συντονισμός Παρουσίαση Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας

ΧΟΡΗΓΟΣ «ΜΕΖΕΔΟΚΗΠΟΣ»

Δελτίο τύπου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ