Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝΚαταπέλτης ο Βασίλης Ανδρεάδης για τη διαχείριση της πανδημίας από τη διοίκηση...

Καταπέλτης ο Βασίλης Ανδρεάδης για τη διαχείριση της πανδημίας από τη διοίκηση και το δήμαρχο

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αγκίδα» ο Βασίλης Ανδρεάδης, δημοτικός σύμβουλος και ιατρός παθολόγος,  ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη διαχείριση της πανδημίας του covid-19 τόσο από τη διοίκηση του δήμου γενικά όσο και από τον ίδιο το δήμαρχο ειδικά.

Αγκίδα: Πώς βλέπετε τη διαχείριση της πανδημίας από το δήμο;

Βασίλης Ανδρεάδης: Και αυτό το ζήτημα και το προηγούμενο και άλλα επικαλύπτονται από την εσωστρέφεια της διοίκησης του δήμου και τηn απόφαση των μελών την να διοικήσουν με το «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Ενώ η πανδημία κλείνει δύο χρόνια περίπου, ουδέποτε έγινε σύγκληση των επικεφαλής των παρατάξεων, ουδέποτε τέθηκε το θέμα να μαζευτούμε, όσοι τουλάχιστον έχουμε κάποια σχέση -είμαστε ιατροί εγώ ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευόσμου- μαζί με τους επικεφαλής, ώστε να συζητήσουμε πέντε βήματα για να βοηθήσουμε κι εμείς στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί να γίνει αυτό, ο δήμαρχος αρχικά έβγαζε τα rapid test άχρηστα και ακατάλληλα. Ξαφνικά κάποιος συνεργάτης του δημοσιογράφος στο facebook διαπίστωσε, όταν τα rapid test άρχισε να τα επιβάλλει η πολιτεία, ότι έρχονται νέα rapid test, που ήταν τα παλιά αλλά τα ονόμασαν νέα για να δικαιολογήσουν αυτά που έλεγαν πριν και άρχισαν να υποστηρίζουν τα rapid test. Στο θέμα του εμβολιασμού υπάρχει πλήρης αδράνεια. Δεν έγινε καμία κίνηση και ακόμη και τώρα δεν γίνεται ούτως ώστε να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Ο δήμαρχος είπε ότι θα κάνουμε κάποια βήματα έστω κι αργά, αλλά δεν βλέπω να γίνονται ούτε αυτά.

Αγκίδα: Δεν θα έπρεπε εσείς μαζί με τον δήμαρχο και τον πρόεδρο της Κοινότητας Ευόσμου να πάτε στα σχολεία για να μιλήσετε στους μαθητές και να καλέσετε και τους γονείς να έρθουν και να σας ακούσουν;

Βασίλης Ανδρεάδης: Καταρχάς θα έπρεπε να καλέσουμε το προσωπικό του δήμου σε μία συγκέντρωση και να μιλήσουμε και ο δήμαρχος και εγώ, για να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει πολιτική κόντρα σε αυτό, για να τους πείσουμε να εμβολιαστούν. Θα έπρεπε αυτό να προβληθεί προς τα έξω και μετά να προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις σε σχολεία, σε συλλόγους, να βγάλουμε ένα σποτάκι. Θα μπορούσαμε να κάνουμε αρκετά πράγματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα έπρεπε όλα αυτά να γίνουν από το καλοκαίρι. Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να προστατέψει τους πολίτες του. Μπορεί να μην υποχρεούται από το νόμο να προάγει τη δημόσια υγεία γιατί αυτό είναι δουλειά του κράτους, αλλά οφείλει να είναι κοντά στους κατοίκους, στην καθημερινότητά τους και να τους προστατέψει.

Αγκίδα: Ήρθαν κονδύλια για την αντιμετώπιση του covid-19. Δεν θα έπρεπε ένα μέρος των χρημάτων να πάει σε μια καμπάνια;

Βασίλης Ανδρεάδης: Και γι’ αυτό το ζήτημα δεν έγινε ποτέ καμία συζήτηση, δεν συγκεντρώθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι υγειονομικοί για να συζητήσουν πόσα χρήματα από τα κονδύλια, που ήρθαν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πώς. Συνεχίζει ο δήμαρχος και η διοίκηση το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» παρά το γεγονός ότι δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το μόνο που έχει στο μυαλό της η διοίκηση του δήμου είναι πώς θα καταφέρει να δικαιολογηθεί επικοινωνιακά, δηλαδή να πει ψέματα στον κόσμο και αυτό φαίνεται και στο μήνυμα που βγάλαμε για τον εμβολιασμό. Δηλαδή ενώ δεν έκαναν καμία ενέργεια, παρότι εμείς τους λέμε για παραπάνω από ένα χρόνο να κάνουν ενέργειες για τα rapid test και τον εμβολιασμό, όταν πιεστήκανε πάρα πολύ από τις καταστάσεις, από τους θανάτους και από τον επιπολασμό του covid-19, έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση ένα μήνυμα για να πουν ότι κάτι έκαναν και να καλυφθούν. Αυτό το μήνυμα μπορούσε να γίνει από την πρώτη στιγμή. Χρειαζόταν όλο κι όλο δυο λεπτά συζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κάνουν τίποτα και μετά απλά προσπαθούν επικοινωνιακά να δείξουν ότι κάτι έκαναν.

Αγκίδα: Με δεδομένο ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, δεκάδες νεκροί καθημερινά και μεγάλη διασπορά του covid-19, πιστεύετε ότι έχει ευθύνες η διοίκηση του δήμου γι’ αυτήν την κατάσταση από το δικό της μετερίζι και παρόλο που είπατε πως γενικά η δημόσια υγεία είναι ευθύνη του κράτους; Έχει ευθύνες και όσον αφορά την καμπάνια για τους εμβολιασμούς που δεν κάνει και όσον αφορά την καμπάνια που δεν έκανε από την αρχή της πανδημίας και όσον αφορά τις παρεμβάσεις που δεν έκανε ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων προκειμένου να μην επικρατεί ασφυκτική κατάσταση μέσα σ’ αυτά;

Βασίλης Ανδρεάδης: Έχει ευθύνη όλη η διοίκηση, αλλά θα έλεγα ότι έχει ευθύνη προσωπικά ο δήμαρχος, γιατί από την αρχή βλέπουμε μία στάση η οποία, όσον αφορά τον κορονοϊό, είναι λίγο αποστασιοποιημένη. Και το λέω αυτό δημοσίως για να το καταλάβετε κι εσείς. Πρόσφατα, πριν από δύο τρεις μήνες, μας έλεγε ο δήμαρχος ότι δεν βλέπει να έρχεται τέταρτο κύμα με τη σφοδρότητα που ζήσαμε τα προηγούμενα, ότι όλα πάνε ομαλά. Σας είπα ότι στην αρχή υπήρχε μία αμφισβήτηση των rapid test από τον ίδιο τον δήμαρχο. Δεν βλέπω να καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τον κορονοϊό και δεν νομίζω να θέλει να συμμετέχει στη λύση του. Νομίζω ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του. Όλοι βλέπαμε ότι θα έρθει και τέταρτο κύμα, όλοι βλέπαμε ότι είμαστε πίσω στους εμβολιασμούς, όλοι βλέπαμε ότι θα μείνει αυτή τη φορά ανοιχτή η αγορά οπότε θα υπάρχουν πολλές επαφές, ο ίδιος όμως έλεγε ότι όλα είναι καλά και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω.

Βασίλης Ανδρεάδης: Η δημοτική περιουσία δεν είναι δική σου για να την κάνεις ότι θέλεις
«Η μελέτη για το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ήταν ολοκληρωμένη κατά 95%»
«Αυτή η καραμέλα περί νέας διοίκησης πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή»
«Από τα πιο ντροπιαστικά πράγματα η λήψη της χορηγίας»
Ο Βασίλης Ανδρεάδης εξέφρασε την πρόθεση να είναι υποψήφιος δήμαρχος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ