Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 26ης Νοεμβρίου 2021, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θανάσης Κοκονάς είπε για το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου:
«Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 που προτείνεται είναι πολύ πίσω από το να καλύψει κρίσιμες ανάγκες όπως είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, τα επαρκή σχολεία, η ανακούφιση των εργατικών-λαϊκών οικογενειών από σημαντικά προβλήματα, τη δωρεάν πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Τα γεγονότα του χρόνου που πέρασε έκαναν καθαρό ότι οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από την αντιλαϊκή πολιτική που διαχρονικά στηρίζουν και υλοποιούν οι Δημοτικές Αρχές.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως και γενικά οι κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής, δεν είναι άσχετο και ανεξάρτητο, όπως υποστηρίζεται επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την κεντρική πολιτική. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΕΕ, η οποία εξειδικεύεται στη Βουλή από την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ στηρίζεται και υλοποιείται από Περιφέρειες και Δήμους.
Φαίνεται καθαρά ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση ουσιαστικής διεκδίκησης από την κεντρική κυβέρνηση, ότι γίνεται απόλυτα αποδεκτή η πολιτική της τεράστιας περικοπής των πόρων των δήμων και η λογική ότι αν ο δήμος θέλει έργα ας φορολογήσει τους δημότες ακόμα παραπάνω.
Την πολιτική της υποχρηματοδότησης, του μειωμένου και κακοπληρωμένου προσωπικού, της συρρίκνωσης των υπηρεσιών.
Οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες: έργα βιτρίνας (όπως πχ μια πληθώρα αναπλάσεων) και αναπτυξιακά σχέδια που θα είναι κερδοφόρα μόνο για μια χούφτα ιδιώτες και θα κοστίσουν χρυσάφι στη λαϊκή οικογένεια, ενώ απουσιάζουν έργα ουσίας απαραίτητα για το Δήμο, όπως απέδειξαν τα γεγονότα του χρόνου.
Στο Δήμο μας είδαμε πλημύρες που ανέδειξαν για μια ακόμα φορά το διαχρονικό πρόβλημα των έργων υποδομής, για αντιπλημμυρική προστασία αλλά και για αντισεισμική θωράκιση. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα για μια ακόμα χρονιά βλέπουμε έργα αποκατάστασης των ζημιών που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.
Είναι ελάχιστα τα έργα πχ για τις τοπικές κοινότητες, όπως ελεύθεροι χώροι-παρκα –αθλητικοί χώροι με τακτική και ολοκληρωμένη συντήρηση σε συνδυασμό με αντιπλημμυρικά έργα που θα εξασφαλίζουν ότι δε θα καταστρέφονται με την πρώτη βροχή.
Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του Δήμου. Οι μαθητές στοιβάζονται σε αίθουσες που ήταν ακατάλληλες ακόμα και σε συνθήκες πριν την πανδημία, πόσο μάλλον τώρα που είναι απαραίτητες οι αποστάσεις και τα υγειονομικά μέτρα.
Τα νηπιαγωγεία του Δήμου, ένα θέμα που συζητείται έντονα τα τελευταία 2 χρόνια, εξακολουθούν να στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους. Παρά το συνεχιζόμενο εδώ και χρόνια έργο που επίκειται να τελειώσει, οι ανάγκες δεν καλύπτονται σε καμία περίπτωση όταν ακόμα τα νήπια κάνουν μάθημα σε προκάτ ή στοιβάζονται κατά 25άδες σε ακατάλληλες αίθουσες. Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν έχει καμία πρόβλεψη ( παρά τις περσινές δεσμεύσεις του Δημάρχου), πέρα από κάποιες ακόμα μελέτες.
Επίσης όλες αυτές οι μελέτες που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, με τα αρκετά μεγάλα ποσά, συντηρούν την υποστελέχωση και η διάλυση Δημοτικών υπηρεσιών και τον παροπλισμό έμπειρου προσωπικού. Οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να σχεδιάζουν, να μελετούν και να υλοποιούν τα έργα με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Χρειάζεται να διεκδικηθεί εξοπλισμός, μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από το κράτος και όχι να συνεχιστεί αυτή η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων.
Γενικά δεν υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα σχέδιο και συνεκτικός ιστός των έργων με βάση προτεραιότητες, οι οποίες πρέπει να είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών.
Την ίδια στιγμή βέβαια τα έργα αποτελούν πηγή κερδοφορίας των εργολάβων αφού διασφαλίζεται ότι θα εισπράξουν τα κονδύλια από τα διάφορα προγράμματα, κονδύλια που στο μεγαλύτερο μέρος πληρώνονται από το λαό είτε με εξόφληση δανείων (όπως ο Φιλόδημος), είτε με τα ανταποδοτικά τέλη, είτε ακόμα και με τη μειωμένη χρηματοδότηση από ΚΑΠ, εφόσον το 95% των φορολογικών εσόδων του κράτους προέρχεται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Είναι ανάγκη η πραγματοποίηση έργων με κεντρικό σχέδιο. Με στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου και τη σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών. Έργων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, δωρεάν για το λαό, με χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση.
Για τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα»