Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΑνοίγει η αυλαία του "Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης" με την "Επίσκεψη της Γηραιάς...

Ανοίγει η αυλαία του “Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης” με την “Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας”

Ανοίγει η αυλαία του “Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης”

με την “Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας”

από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου

            Με την παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Κορδελιού ΕυόσμουΗ Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας”, του αριστουργηματικού δραματουργού Φρίντριχ Ντίρενματ, ανοίγει το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 20.30 η αυλαία της κεντρικής Θεατρικής σκηνής του “Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης”, στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου (Οδός Παρατσίκογλου & Χρυσ. Σμύρνης γωνία, Ελευθέριο Κορδελιό – Είσοδος από Μοναστηρίου).

Η παράσταση, την οποία είχε πρωτοπαρουσιάσει η δημοτική θεατρική ομάδα πριν από 3 χρόνια, με πρωταγωνιστή τον Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανό, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί ενεργό μέλος της, επανέρχεται στη σκηνή σε μια συμβολική χρονική συγκυρία, που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη λειτουργίας της νέας θεατρικής στέγης του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, ανοίγοντας τον κύκλο των παραστάσεων και των εκδηλώσεων της φετινής περιόδου.

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη. Αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά παιχνίδια – γραφική ύλη ή τρόφιμα για τις Κοινωνικές δομές του Δήμου.

            Η Θεατρική παράσταση είναι μια παραγωγή της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και του Τμήματος Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

            Σημειώνεται ότι λόγω της αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας για την αποφυγή διασποράς του Covid – 19, η είσοδος στο θέατρο θα γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (τελευταίου εξαμήνου).

Λίγα λόγια για το έργο “Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας” του Φρίντριχ Ντίρενματ, σε Διασκευή  – Σκηνοθεσία Ρίτσας Γεωργιάδου

Η ερωτική εκδίκηση, η παντοδυναμία του χρήματος, η διαφθορά των συνειδήσεων, η κατάπτωση των ηθών,  των αξιών, η ανθρώπινη απληστία, η παρακμή των πόλεων και η χρεοκοπία των ανθρώπων υπό την βαριά σκιά μιας κατεστραμμένης οικονομίας, είναι οι θεμέλιες βάσεις με τις οποίες ο συγγραφέας Φρίντριχ Ντίρενματ παρατηρεί, ανατέμνει και επικρίνει τις ηθικές νοοτροπίες και τα ιδανικά της Ευρώπης στο θεατρικό του έργο  “Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας”.

Στο επίκεντρο του έργου,  που φέρει έντονα στοιχεία μαύρης κωμωδίας με ειρωνική υποδομή, τραγικό βάθος και συνειρμούς αμιγώς αλληγορικούς, μια πάμπλουτη και εκκεντρική κυρία, που έφυγε από την πατρίδα της κατατρεγμένη και πάμφτωχη, επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση, αγοράζοντας τη Δικαιοσύνη με αντάλλαγμα τη διάσωση των χρεοκοπημένων συμπολιτών της. Αναπάντεχα, οι πολίτες βρίσκονται μπροστά στο απόλυτο ηθικό δίλημμα: επιβίωση ή καταστροφή, ζωή ή θάνατος… Το ψυχολογικό υπόβαθρο και η στάση ζωής των πολιτών ξεδιπλώνονται σταδιακά και σταθερά, οδηγώντας στην κορύφωση και τη λύση μιας σπουδαίας θεατρικής τραγικής κωμωδίας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ρίτσα Γεωργιάδου

Σκηνικά: Σπύρος Κόκκινος – Νίκος Καραγιάννης

Κοστούμια: Χριστίνα Μανώλα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Βασιλού

Χορογραφίες: Ραχήλ Θεοφάνους

Στίχοι του τραγουδιού Στου Γκύλλεν τις βουνοκορφές: Σωτήρης Νικολαϊδης

Μουσική στο τέλος της Α΄ Πράξης: Νίκος Πανδής

Στίχοι στο τέλος της Α΄ Πράξης: Άρης Μπιτσώρης

Φώτα: Θύμιος Γουδέλλης    

 Ήχος: Ανδρέας Συμεών

Μουσική επιμέλεια: Ρίτσα Γεωργιάδου

Οπτικοακουστικά Μέσα:  Βασίλης Σαρίκος – Εύα Βασιλού – Δημήτρης Μισιρλής

Φωτογραφία: Δημήτρης Μισιρλής – Εύα Βασιλού

Γραφιστική Επιμέλεια: Μαρίνα Ψειράκη

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Πρώτος Πολίτης: Λάζαρος Γρηγοριάδης

Δεύτερη Πολίτης  – Ζωγράφος: Μερόπη Γασπαράτου

Τρίτη Πολίτης – Σταθμάρχης: Πελαγία Καραϊλή

Δήμαρχος: Κώστας Λαχουσίδης

Δασκάλα: Μαρίνα Ψειράκη

Πάστορας: Βασίλης Σαρίκος

Δικαστικός Κλητήρας: Γεωργία Δάρτση

Ιλ: Κλεάνθης Μανδαλιανός

Κλαιρ: Κωνσταντίνα Γαλάνη

7ος, 8ος Σύζυγος – Δημοσιογράφος: Απόστολος Καλιαμπός

Μπάτλερ: Σωτήρης Νικολαΐδης

Αστυφύλακας: Κέλλη Δραγατά

Σύζυγος Ιλ: Δόμνα Κατσουπάκη

Τυφλός 1: Μανόλης Λιόλιος

Τυφλός 2: Ντίνος Μπαϊραμπάς

Γιός Ιλ: Κωνσταντίνος Αυγιτίδης

Κόρη Ιλ: Άννα-Μαρία Λομπτζόιτ

Τέταρτη Πολίτης: Ρίτσα Γεωργιάδου

Πέμπτη Πολίτης: Μαρία – Σοφία Ιωάννου

* Θερμές ευχαριστίες στο Σύλλογο «Φίλοι Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης»

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ