Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΣε κλίμα συγκίνησης η τελετή ονοματοδοσίας και έναρξης λειτουργίας του Πολυλειτουργικού Κέντρου...

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή ονοματοδοσίας και έναρξης λειτουργίας του Πολυλειτουργικού Κέντρου “Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης”

            Με μια σεμνή αλλά ιδιαίτερα συγκινητική τελετή ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου απέδωσε την οφειλόμενη τιμή στον σπουδαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη, το όνομα του οποίου φέρει πλέον το μεγαλοπρεπές κτίριο του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου, της νέας στέγης Πολιτισμού που δεσπόζει στην κεντρική αρτηρία της οδού Μοναστηρίου στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, η οποία ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία της.

            Τη λαμπρή τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε με την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του covid – 19, άνοιξε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο νέο διαμάντι του Πολιτισμού για ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να ξεπεράσει τις δυσκολίες, ολοκληρώνοντας τις εκκρεμότητες που επί χρόνια κρατούσαν κλειστή αυτήν την υπερσύγχρονη πολιτιστική δομή. Μετά από χρόνια εγκατάλειψης το κτίριο που οικοδομήθηκε και ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Στάθη Λαφαζανίδη, γεμίζει ζωή και τίθεται σε πλήρη λειτουργία, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας για άμεση παράδοση του έργου αλλά και πραγματικότητα το όνειρο των συμπολιτών μας” τόνισε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου και πρόσθεσε: “Βρισκόμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση σήμερα να ανταμώνουμε εδώ σε έναν χώρο που καθίσταται όχι μόνο λόγω της  αρχιτεκτονικής του μορφής  αλλά και λόγω της κομβικής του θέσης, πολιτιστικό ορόσημο και σημείο αναφοράς για την Τέχνη και τα Γράμματα, για ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης”.

            Ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ονοματοδοσία του κτιρίου σε “Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης”, ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως πρόκειται για μια ιστορική απόφαση με την οποία το εμβληματικό αυτό κτίριο αποκτά τη δική του παγκόσμια σφραγίδα και ταυτότητα, κουβαλώντας το βάρος ενός μεγάλου ονόματος, που σημάδεψε όσο κανείς με το μεγαλειώδες έργο του τις ψυχές όλων των Ελλήνων. “Υποκλινόμενοι στο μεγαλείο του Μίκη Θεοδωράκη, μιας σπουδαίας προσωπικότητας με εθνική και διεθνή ακτινοβολία,  τιμούμε ως Δήμος την τεράστια προσφορά του στον Παγκόσμιο Πολιτισμό, με τη βεβαιότητα ότι το έργο του και οι κοινωνικοί του αγώνες θα συνεχίσουν να μας αφυπνίζουν, να μας εμψυχώνουν και να μας εμπνέουν. Η τεράστια μορφή του ας γίνει σύμβολο της πολιτιστικής και κοινωνικής αναβάθμισης του τόπου μας, φωτίζοντας μέσα από τις δράσεις που θα φιλοξενήσει αυτός ο ξεχωριστός χώρος τις καρδιές και τις συνειδήσεις μας” τόνισε ο κ. Μανδαλιανός.

            Στην ιστορική πορεία και εξέλιξη του έργου, στις προσπάθειες των προηγούμενων διοικήσεων να δρομολογήσουν την ανέγερση και κατασκευή του αλλά και στα τεχνικά και αρχιτεκτονικά  του χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νέστορας Λαφαζανίδης, ενώ η  Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου παρουσίασε το σχεδιασμό και το πρόγραμμα εκδηλώσεων πολιτισμού, που αναμένεται να καταστήσουν το κτίριο μια σύγχρονη καλλιτεχνική στέγη, έναν κομβικό πολυχώρο δημιουργίας και έκφρασης που θα μπολιάζει την αγάπη για όλες τις μορφές της τέχνης.

            Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυνε ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας πως “το νέο θέατρο στο εμβληματικό αυτό κτίριο δεν αποτελεί μόνο έργο πολιτισμού για το Δήμο Κορδελιού Ευόσμου αλλά σημαντικό αναπτυξιακό βραχίονα, τοπόσημο πολιτισμού  και φορέα διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη”. Ο κ. Καλαφάτης συνεχάρη τη δημοτική αρχή για τις προσπάθειές της, τονίζοντας πως ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου εισέρχεται δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, αναδεικνύοντας και στηρίζοντας τοπικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις.

            “Εδώ στο ιστορικό Κορδελιό, στην εργατική καρδιά της πόλης, στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, η ψυχή του Μίκη Θεοδωράκη θα αγαλλιάσει” τόνισε στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, συγχαίροντας τη δημοτική αρχή για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και του σπουδαίου έργου του μεγάλου Έλληνα συνθέτη που η κάθε νότα του αποτελεί ύμνο στη ζωή και την ελευθερία.

            Χαιρετισμό στην εκδήλωση ονοματοδοσίας και έναρξης λειτουργίας του “Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης” απηύθυναν ο πρώην Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης, επί των ημερών του οποίου οικοδομήθηκε και ολοκληρώθηκε η ανέγερση του Πολυλειτουργικού Κέντρου, καθώς και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, επί θητείας του οποίου θεμελιώθηκε το κτίριο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στον αείμνηστο δημιουργό, υπό τη μουσική επιμέλεια του συνθέτη, μαέστρου και σολίστ Μιχάλη Χατζηαναστασίου και τη συνοδεία του τραγουδιστή Κώστα Μικέλη.

            Στην τελετή παρέστησαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας και Δημήτρης Κούβελας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Γιώργος Κομνηνός, οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Αμανατιάδης, Μαρία Γαβαλά, Αλεξάνδρα Κορωνίδου, Χρήστος Δεμερτζής, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΕ Όλγα Αθανασιαδου, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιώργος Σταυρίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαρία Πασχαλίδου, Χρήστος Αντίνου, Θεόδωρος Μπαλτάς, Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού Πέτρος Μεσθανεύς, η τοπική σύμβουλος Μαρία Μάλλιου, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου.

Δελτίο τύπου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ