Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΈξι έργα τέχνης στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου

Έξι έργα τέχνης στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου

«Υπαλλήλων Έργα» 

Κατασκευαστική παράφραση του PABLOPICASSO 

Μία πρωτότυπη κατασκευαστική και καλλιτεχνική παράφραση σε μέταλλο με γραμμικά ίχνη, ένα απίστευτο εικαστικό εγχείρημα, μία  αυτοδίδακτη καλλιτεχνική παρέμβαση και μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου.

Την 25η  Οκτωβρίου ημερομηνία γέννησης του διάσημου Ισπανού  ζωγράφου, χαράκτη, γλύπτη, ποιητή, σκηνογράφου και δραματουργού, του μεγαλύτερου  εκπροσώπου της τέχνης του κυβισμού  του 20ού αιώνα,  με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης,

του Πάμπλο Πικάσο, ( Pablo Ruiz y Picasso), 

επέλεξαν ο προϊστάμενος κ. Αθανάσιος Ευθυμίου – και ομάδα  δημοτικών υπαλλήλων, τεχνιτών  και δημιουργών των έργων,  του τμήματος συντήρησης κτηριακών έργων, για την τοποθέτηση 6 έργων τέχνης στο φουαγιέ του πολιτιστικού κέντρου Ευόσμου με την ελπίδα μιας ενδιαφέρουσας προσέγγισης.

Όλα τα έργα  – ευθύς αμέσως- λειτούργησαν και συνέβαλλαν τα μέγιστα στην αλλαγή της πρώτιστης εικόνας του χώρου αλλά και στη δημιουργία μιας τεκμηριωμένης καλλιτεχνικής ατμόσφαιρας σε όλο το περιβάλλον τοπίο.

Αν και το κάθε έργο των Δημοτικών Υπαλλήλων είναι αυτοτελές, εν τούτοις όλα μαζί και στην ανάπτυξη τους λειτουργούν καταλυτικά, μαγνητίζουν το βλέμμα όλων, παράλληλα προκαλούν  και απαιτούν όπως όλα τα έργα του Πάμπλο Πικάσο,  όχι μόνον  χρόνο για την παρατήρηση τους, αλλά και την δεύτερη σκέψη , για να αποκωδικοποιήσει ο καθένας μας, ακόμη και σήμερα τα πολλαπλά επίπεδα της ερμηνείας των έργων του Πικάσο, για τα οποία τόσα πολλά έχουν γραφτεί και γράφονται ακόμη. 

Επίσης  επειδή η Έκθεση στο σύνολο της, διαπνέεται ΚΑΙ από τα διαχρονικά μηνύματα των έργων του Πικάσο, ο οποίος είχε δηλώσει « Δεν ζωγραφίζω αυτό που βλέπω, ζωγραφίζω αυτό που σκέφτομαι» λειτουργεί και ως φορέας των υπαρξιακών, των ερωτικών, των κοινωνικών, των ιδεολογικών και των καλλιτεχνικών τάσεων του ιδίου , τις οποίες ως   «σοφός» υπερασπίστηκε μέχρι τέλους,  προκαλώντας άμεσους συνειρμούς στον καθένα.

Όλα τα έργα των δημοτικών υπαλλήλων είναι βασισμένα σε αριστουργηματικές διάσημες δημιουργίες του Πάμπλο Πικάσσο, τα οποία εκτίθενται σε διάφορα Μουσεία ( Νέα Υόρκη,  Μαδρίτη, Παρίσι) έχουν τεράστια παγκόσμια απήχηση και πρόκειται για τα εξής  :

Κεφάλι Γυναίκας HEAD OF A WOMAN  1934,  

Κεφάλι Άνδρα με καπέλο HEAD OF A MAN WITH A HAT 1912,  

Κιθάρα GUITAR 1912,  

Ξεκοιλιασμένο άλογο  GUTTED HORSE 1917,  

O Ακροβάτης  THE ACROBAT  1930 

Γουέρνικα (απόσπασμα) THE GUERNICA ( EXCERPT) 1937 

Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Ευθυμίου Προϊστάμενο  του Τμήματος Συντήρησης Κτηριακών Εργων, τα έργα δημιουργήθηκαν από ομάδα τεχνιτών, προεξάρχοντος του τεχνίτη σιδηροκατασκευών που έχει και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο barbadelo ( γνωστό ιστορικό χωριό της Βόρειας Ισπανίας), αξιοποιώντας δημιουργικά και ξεδιπλώνοντας τις καλλιτεχνικές τάσεις του καθενός, κατά την θερινή περίοδο, η οποία φέτος εξ αιτίας  των πρωτοφανών παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών δεν επέτρεψε  στους τεχνίτες του τμήματος να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες σε εξωτερικούς χώρους.  Με αποτέλεσμα ο αναγκαστικός ελεύθερος χρόνος των υπαλλήλων και η αναγκαστική παραμονή τους εντός των εγκαταστάσεων του τμήματος, ήταν η χρυσή ευκαιρία  για αυτήν την «κατασκευαστική παράφραση επί των έργων του PICASSO». 

Πηγή έμπνευσης ο Πικάσο, ταπεινός μύστης και συνάμα σισυφικός ερασιτέχνης και  αφορμή έκφρασης ο κ. Ευθυμίου, με τις οδηγίες του οποίου η  εικαστική προσέγγιση, στην αντισυμβατική, ασυνήθιστη αλλά αμφιλεγόμενη  τεχνοτροπία  του Πικάσσο, έγινε με μεγάλη προσοχή,  επάνω σε ξύλο και μέταλλο, μετά από προβολή με protector σε χάρτινη επιφάνεια, χάραξη, κατασκευή και σκίαση πάνω σε γραμμικά ίχνη. 

Και  παρ όλο που οι δημιουργοί δεν είναι ούτε  ζωγράφοι, ούτε χαράκτες, ούτε γλύπτες, ούτε εικαστικοί, αλλά τεχνίτες δημοτικοί υπάλληλοι, το τελικό αποτέλεσμα αφήνει άφωνους τους πάντες και εισπράττει επαινετικά σχόλια και συγχαρητήρια απ όλους.  

« Συγχαίρω τον Προϊστάμενο  του Τμήματος Συντήρησης Κτηριακών Έργων, τον κ. Αθανάσιο Ευθυμίου για τις γνωστές σε όλους μας, αστείρευτες καλλιτεχνικές του τάσεις αλλά και για τις διαρκείς αξιέπαινες πρωτοβουλίες του,   και σφίγγω το χέρι  των δημοτικών υπαλλήλων μας, που δούλεψαν συλλογικά και αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο τους ακόμη και εκτός ωραρίου εργασίας, για να παραδώσουν  στους δημότες μας 6 έργα απαράμιλλης εικαστικής τεχνοτροπίας. Συγχαρητήρια σε όλους και προσκαλώ όλους τους δημότες να περάσουν από το φουαγιέ του πολιτιστικού κέντρου εύοσμου για να δουν και την καλλιτεχνική πλευρά των υπαλλήλων μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός. 

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ