Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΠέφτει ο «ουρανός» στα κεφάλια των παιδιών μας…και αυτοί πέφτουν απ’ τα...

Πέφτει ο «ουρανός» στα κεφάλια των παιδιών μας…και αυτοί πέφτουν απ’ τα σύννεφα

Η κατάρρευση των σχολείων είναι πλέον μια πραγματικότητα

     Δεν φτάνουν όλες  οι αγωνίες που έχουμε κάθε μέρα με την κατάσταση που υπάρχει στα  σχολεία, έρχεται τώρα και το περιστατικό με την πτώση οροφής μέσα σε αίθουσα σχολείου να μεγαλώσει την αγωνία μας για τις συνθήκες με τις οποίες κάνουν μάθημα τα παιδιά μας.

Ως πότε τα ιδιωτικά κτήρια θα μετατρέπονται σε σχολεία;

Ως πότε οι γονείς θα τρέμουνε αν γυρίσουν τα παιδιά μας ασφαλή στο σπίτι;

Ως πότε θα παρακαλάμε να γίνουν νέα σχολεία και να ελέγξουν τα ήδη υπάρχοντα;

Ως πότε, τέλος, τα παιδιά μας θα είναι τυχερά και θα γλυτώνουν την τελευταία στιγμή;

          Επιβεβαιώνεται αυτό που εδώ και χρόνια λέμε για την ανάγκη να υπάρξει οργανωμένα, με ευθύνη του κράτους, ολοκληρωμένος έλεγχος σε όλα τα σχολεία. Μεγάλη, βέβαια, είναι και η ευθύνη του δήμου, ο οποίος εδώ και χρόνια συντηρεί μια κατάσταση με μισθωμένα κτίρια που τα βαφτίζει σχολεία.  Θυμόμαστε φυσικά όλοι το ειδικό σχολείο στην Πυλαία όπου μαθητές και ποντίκια “μορφώνονταν” από κοινού. Αντί, λοιπόν, ο δήμος να διεκδικήσει εδώ και τώρα νέα σχολεία, και να ακούσει γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς που εδώ και χρόνια ζητούν επίμονα νέα σχολικές υποδομές, αντιθέτως φροντίζει να νοικιάζει κτίρια από ιδιώτες και να αφήνει μια κατάσταση να διαιωνίζεται.

       Η κατάρρευση των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι πλέον κυριολεκτική, με τις εικόνες που είδαμε όλοι μας σοκαρισμένοι από το δημοτικό σχολείο της Πυλαίας. Από τη μία πλευρά παρατηρούμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, και από την άλλη βλέπουμε το υπουργείο να σφυρίζει αδιάφορα   σε προτάσεις υιοθέτησης ουσιαστικών μέτρων που το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων απαιτούν. Και αυτά δεν είναι άλλα από την ακύρωση των συγχωνεύσεων και την αραίωση των μαθητών ανά τμήμα.

        Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και το υπουργείο Παιδείας θέλει να κρατήσει ανοικτά τα σχολεία, γεγονός που το θέλουμε και εμείς, αλλά αυτό που κάνει είναι να ρίχνει τις ευθύνες στους γονείς στους  μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Δεν αρκούν τα τεστ, και τα πρωτόκολλα που ανακοίνωσε το Υπουργείο. Χρειάζεται εδώ και τώρα μέτρα  που θα διασφαλίζουν την ομαλότητα της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα σε ένα περιβάλλον που ορίζει η κατάσταση της πανδημίας και όχι σε συνθήκες συνωστισμού.

     Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, καλεί τους γονείς, όλους τους συλλόγους, αλλά και κάθε δημότη ξεχωριστά που αγωνιά, να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Ένωσης γονέων του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, για συνάντηση-συζήτηση που αφορά τα προβλήματα συντήρησης των σχολικών μονάδων, στις 5/11 στις 18.00, μπροστά από το Δημαρχείο Πυλαίας.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ