Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου.» στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ

«Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου.» στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ

Η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» παρουσιάζει την παράσταση

«Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου.»

Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου

3 – 26 Δεκεμβρίου 2021,

στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ

Η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» παρουσιάζει, από τις 3 έως τις 26 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Αμαλία, την παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου». Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου, που, μιλώντας με τρυφερότητα και χιούμορ για το εφήμερο της ύπαρξης (το βέλος του χρόνου), μας προσκαλεί να δούμε την ομορφιά της ζωής σε όλα της τα στάδια, τονίζοντας τη σημασία της αγάπης και της φροντίδας. 

«Η ομορφιά του μπονσάι είναι αποτέλεσμα επίμονης, καθημερινής φροντίδας.»

Haru. Natsu. Aki. Fuyu. Άνοιξη. Καλοκαίρι. Φθινόπωρο. Χειμώνας. Αντλώντας έμπνευση από την αισθητική και τη φιλοσοφία της ιαπωνικής παράδοσης, η παράσταση μας ταξιδεύει στις τέσσερις εποχές του χρόνου και της ζωής. Πώς είναι να ζεις με ηλικιωμένα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας; Η αληθινή ιστορία της Χριστίνας Κοροβίλα, ηθοποιού και φροντίστριας κατ’οίκον ηλικιωμένων γυναικών που πάσχουν από διαταραχές της μνήμης, συνδυάζεται με ερευνητικό υλικό για την τρίτη ηλικία και ζωντανεύει επί σκηνής σε μία σύνθεση ντοκουμέντου και αναπαράστασης με τρεις ηθοποιούς, προσκαλώντας μας να μπούμε στη θέση των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια ή Alzheimer αλλά και στη θέση των φροντιστών ή των οικείων τους. Πόσο διαφορετική είναι η βιωμένη εμπειρία από τις στερεοτυπικές εικόνες που μπορεί να έχουμε για την τρίτη ηλικία και τις αλλαγές που τη συνοδεύουν;

Παραλληλίζοντας τη ζωή με το hanami (χανάμι), το ιαπωνικό έθιμο της θέασης της εφήμερης ομορφιάς των ανθισμένων κερασιών, η παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου» μας θυμίζει ότι η ζωή μας είναι μία παροδική γιορτή. Ακόμα κι όταν η γιορτή τελειώσει, πάντα μένει κάτι που δεν χάνεται ποτέ: η αγάπη που πήραμε και η αγάπη που δώσαμε στους άλλους.

«Δεν ξέρω ποια είναι, αλλά την αγαπάω.»

Λίγα λόγια για την ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα»

Η ομάδα «Άνθρωπος Στη Θάλασσα» δημιουργήθηκε το 2010 από τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Κλαίρη Χριστοπούλου, τον εικαστικό Νάσο Χαλκίδη και τη Ροδή Στεφανίδου στην οργάνωση παραγωγής, ενώ από το 2014 στο δυναμικό της ομάδας προστέθηκε η ηθοποιός Νατάσσα Αστρεινίδη.

Κύριο στόχο της ομάδας αποτελεί η σύνδεση του καλλιτέχνη με την εποχή του, μέσα από τη θεώρηση του θεάτρου ως τόπο συνάθροισης, συνάντησης με την ετερότητα και διαμόρφωσης πολιτικής και κοινωνικής ταυτότητας. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η άρση των στερεοτύπων, η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, η φωνή στον αδύναμο και τον καταπιεσμένο ορίζουν αυτό που σημαίνει για μας το θέατρο: μία σχεδία που απλώνει το χέρι στον άνθρωπο στη θάλασσα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σύλληψη – Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου

Σκηνικά: Μαρία Όσσα

Κοστούμια – Ειδικές κατασκευές: Πένη Ντάνη

Μουσική: Ανδρέας Ασημακόπουλος

Κίνηση: Δέσποινα Καπουλίτσα

Σχεδιασμός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα

Ειδική συνεργάτιδα έρευνας: Κατερίνα Κανδυλίδου

Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης

Trailer: Γιώργος Γεωργακόπουλος

Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: Ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα»

Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Νατάσσα Αστρεινίδη

Χριστίνα Κοροβίλα

Δήμητρα Σταματίου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα: Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 στις 21:15

Παραστάσεις: 3-4-5, 9-10-11-12, 16-17-18-19 και 25-26 Δεκεμβρίου 2021, στις 21:15

Διάρκεια: 80’

Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, άνω των 65 & ομαδικά άνω των 10 ατόμων)| Ατέλειες ηθοποιών και σπουδαστών δραματικών σχολών κάθε Πέμπτη με σειρά προτεραιότητας

Προπώληση εισιτηρίων: TicketPlus

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310 842 509 και 6934 130 803

Περισσότερα:

https://www.facebook.com/AnthroposStiThalassa

https://www.instagram.com/anthropos_sti_thalassa

Facebook event παράστασης: https://fb.me/e/2AQE447HD

Μέτρα προστασίας: Το Θέατρο Αμαλία λειτουργεί ως «αμιγής» χώρος. Η είσοδος επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η μάσκα είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια παραμονής των θεατών μέσα στο θέατρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ