Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Επτά αιωνόβιες ελιές “ριζώνουν” στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Επτά αιωνόβιες ελιές “ριζώνουν” στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

0
Επτά αιωνόβιες ελιές “ριζώνουν” στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου
Νέα διάσταση στο αστικό τοπίο, με αρχέγονα φυσικά στοιχεία που βρίσκουν μια θέση στη σύγχρονη πόλη, επιχειρεί να δημιουργήσει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, με τη μεταφύτευση συνολικά επτά ελαιόδεντρων – εκ των οποίων το ένα υπεραιωνόβιο – που θα κοσμήσουν ισάριθμα κοινόχρηστα σημεία του δήμου.

 

Με τη συμβολική τοποθέτηση του πρώτου υπεραιωνόβιου δέντρου μπροστά από το σύγχρονο Πολυλειτουργικό Κέντρο στην οδό Μοναστηρίου, ξεκίνησε η μεταφύτευση των ζώντων αρχαίων φυσικών μνημείων τα οποία θα” ριζώσουν” σε κεντρικά σημεία του δήμου μας, συνεχίζοντας το ταξίδι τους στο χρόνο, σε μια επένδυση που αναδεικνύει τους πανάρχαιους συμβολισμούς της αναγέννησης και του φωτός,  της ειρήνης και της σοφίας σε τοπόσημα συνυφασμένα με τα ιδεώδη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Τα αιωνόβια ελαιόδενδρα, τα οποία παραδίδονται μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, εντάσσονται στο πλαίσιο της δράσης της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.» για τη διάσωσή τους, ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο.  Πρόκειται για ελαιόδεντρα που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων με τεράστια  βοτανική, αισθητική και οικολογική αξία και τα οποία μεταφέρθηκαν από περιοχές εντός των απαλλοτριούμενων εκτάσεων, στις οποίες εκτελέστηκαν έργα για την επέκταση των σιδηροδρομικών δικτύων.
Το “παρών” του στις εργασίες μεταφύτευσης του πρώτου εκ των επτά συνολικά αιωνόβιων ελαιοδένδρων έδωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ενώ παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Νέστορας Λαφαζανίδης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Αλεξάνδρα Κορωνίδου και Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου.
Τα αιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία ριζώνουν στα χώματα του Δήμου μας  έρχονται να αναδείξουν την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ως ζωντανά μνημεία της φύσης που μας αποδίδουν ακόμη και σήμερα – εκατοντάδες χρόνια μετά – τους ευλογημένους τους καρπούς “ δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τη διοίκηση της  ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε για την πρωτοβουλία της σπουδαίας σε περιβαλλοντικό αλλά και ιστορικό επίπεδο δράσης. “Με την τοποθέτηση των 7 αιωνόβιων ελαιόδεντρων δημιουργούνται στο δήμο μας επτά τοπόσημα και σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, συμβάλλοντας στην τόνωση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας αλλά και στη διάδοση της ιστορίας και της παράδοσής μας” πρόσθεσε ο κ. Μανδαλιανός.
Δελτίο τύπου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου