Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΜίλησε από καρδιάς και άγγιξε την ψυχή των Γυναικών η Νατάσα Παζαίτη

Μίλησε από καρδιάς και άγγιξε την ψυχή των Γυναικών η Νατάσα Παζαίτη

Η Γενική Χειρουργός – Ειδική Χειρουργός Μαστού κ. Νατάσα Παζαίτη
«Μίλησε από καρδιάς και άγγιξε την ψυχή των Γυναικών»

Η ομιλία αναρτήθηκε  στο κανάλι του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου στο you tube μετά τις 16.00 για όλες τις Γυναίκες.

Η Γενική Χειρουργός – Ειδική Χειρουργός Μαστού κ. Νατάσα Παζαίτη MD, PhD, FEBS, ανέπτυξε το θέμα «Ο Καρκίνος του Μαστού: Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία». Μίλησε από καρδιάς ως γυναίκα προς τις γυναίκες λέγοντας εξ αρχής ότι αισθάνεται πάντα τη Θεσσαλονίκη το σπίτι της και ότι είναι πολύ χαρούμενη που βλέπει οικεία και φιλικά πρόσωπα. Ως ειδική γιατρός δήλωσε ότι καταλαβαίνει απόλυτα τους φόβους και τις ανησυχίες που δημιουργούνται σε κάθε γυναίκα όταν μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού.

Στη συνέχεια με φιλικό και απόλυτα κατανοητό επιστημονικό λόγο, με προσεκτική και λιτή ιατρική τεκμηρίωση, με αντικειμενικότητα στην περιγραφή χειρουργικών περιστατικών, με συναισθηματική γυναικεία επιχειρηματολογία, πάντα όμως με απλότητα, ακρίβεια και σαφήνεια ειδικά κατά τις παραπομπές της στις σύγχρονες θεραπείες, άγγιξε την ψυχή των γυναικών καθηλώνοντας επί μία περίπου ώρα το κοινό της, με το οποίο στο τέλος, αντάλλαξε απόψεις, έλυσε απορίες, έδωσε απαντήσεις και κυρίως έστειλε προς όλους το μήνυμα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της επικοινωνίας!

Η ομιλία της κυρίας Παζαίτη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου. Η αίθουσα πλημμυρισμένη από ροζ κυκλάμινα, ροζ τριαντάφυλλα, ροζ σοκολατάκια και ροζ κορδελάκια, προσέδωσε στο ροζ χρώμα την «πρωτεύουσα» θέση που του αξίζει, καθώς, ως γνωστόν, συμβολίζει την θηλυκότητα, την παιδικότητα, την αθωότητα, την τρυφερότητα αλλά, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, και την ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο του Μαστού και την ελπίδα για την θεραπεία του.

Στην είσοδο η Νατάσα Τσαουσίδου με φορεσιά Καππαδοκίας του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού «Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ» και η Κωνσταντίνα Θεοχάρη με φορεσιά Ρουμλούκι από το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, κερνούσαν όλες τις Γυναίκες λικέρ τριαντάφυλλο, σοκολατένιες φράουλες, και χάρισαν σε όλες αναμνηστικά ροζ φιογκάκια και φακέλους με μαστογραφίες.

Για την ομιλία δήλωσαν τηλεφωνική ονομαστική συμμετοχή 278 γυναίκες, αλλά τηρώντας αυστηρά και απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας του Ε.Ο.Δ.Υ κατά της πανδημίας, την παρακολούθησαν δια ζώσης και κατά σειρά προτεραιότητας μόνον 109 γυναίκες στις οποίες προσφέρθηκαν 93 μαστογραφίες . Κρατήθηκε λίστα αναμονής, αλλά οι ακυρώσεις ήταν μόνον 4.

Για τον λόγο αυτό με απόφαση του Δημάρχου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού η ομιλία θα μεταδοθεί σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού από το κανάλι του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο you tube μετά τις 15.00 για όλες τις Γυναίκες.

Η είσοδος έγινε μετά από αυστηρό έλεγχο σε όλα τα πιστοποιητικά, με την χρήση μάσκας, θερμομέτρησης, με την τήρηση ταξιθεσίας και την διατήρηση ανοικτών παραθύρων καθ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.

Η ομιλία της κ. Νατάσας Παζαίτη ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιούνται τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος έχει ορισθεί παγκοσμίως ως μήνας πρόληψης κατά της Νόσου, στις εκστρατείες ευαισθητοποίησης των πολιτών και στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και δημόσιας υγείας που αναπτύσσει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου καθ όλη την διάρκεια του έτους δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η Ενημέρωση, η Πρόληψη, η Προαγωγή της Υγείας και της Δημόσιας Υγείας των δημοτών, στα οποία κορυφαία θέση κατέχει η διαρκής ενημέρωση των Γυναικών για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στον Καρκίνο του Μαστού.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός λόγω απουσίας του στο εξωτερικό στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του μεταξύ άλλων τόνισε «Ως δήμαρχος και ως γιατρός καλωσορίζω την Γενική Χειρουργό και Ειδική Χειρουργό στην Ογκολογική και Επανορθωτική Χειρουργική Μαστού την αγαπητή μας κ. Νατάσσα Παζαιτη Καραμανλή, συνάδελφο μου της νέας γενιάς που μπήκε δυνατά και δυναμικά στη πρώτη γραμμή «του πολέμου κατά του καρκίνου», δίνοντας καθημερινές μάχες σε πολλά πεδία, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα όπλα της εποχής μας, που εκτός από την ιατρική της γνώση, είναι η χειρουργική της εξειδίκευση, η μεταπτυχιακή της κατάρτιση, η ενημέρωση της επί των νέων θεραπειών και φαρμάκων, η διαρκής παρακολούθηση ιατρικών σεμιναρίων, παγκόσμιων συνεδρίων και ιατρικών ανακοινώσεων και κυρίως η εξοικείωση της με τον τελευταίας αιχμής χειρουργικό εξοπλισμό. Η δε πρωτιά της στην διαγνωστική και επεμβατική χρήση υπερήχων μαστού την κατατάσσουν μοναδική στην Ελλάδα και στους ελάχιστους χειρουργούς στον κόσμο που έχει πιστοποίηση για αυτό. Είναι όμως και κάτι ακόμη που χαρακτηρίζει την κ. Παζαίτη. Είναι το επικοινωνιακό της χάρισμα. Η γυναίκα και γιατρός Νατάσσα Παζαίτη Καραμανλή, απόλυτα ευαισθητοποιημένη απέναντι στη μάστιγα του καρκίνου του μαστού, δεν φοβάται την νόσο, αντίθετα την προσεγγίζει όπως της αξίζει, πρόσωπο με πρόσωπο, με πίστη και αυτοπεποίθηση , εκπέμποντας με τις ομιλίες της ανά την επικράτεια και με την συμμετοχή της σε εκδηλώσεις, επιστημονικές αλλά και κοινωνικές, όπως σήμερα η δική μας, πάντα τον αέρα Νίκης και της αισιοδοξίας. Επίσης η κ. Παζαίτη εστιάζει και σε κάτι ακόμη πάρα πολύ σημαντικό, στο μεγαλύτερο θεραπευτικό μέσο κάθε μα κάθε ασθένειας και αυτό είναι η «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» του γιατρού με τον ασθενή-και είναι αλήθεια αυτό πιστέψτε με- το ζω κι εγώ με τους ασθενείς μου- γιατί κακά τα ψέματα η αλήθεια είναι μία, η θεραπεία η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ θεραπεία ξεκινά από την επικοινωνία!».

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, μεταξύ άλλων τόνισε « Θυμάμαι …κ. Παζαιτη την γιαγιά μου να τον αποκαλεί «κακιά αρρώστια»! Στη συνέχεια η γενιά της μητέρας μου, τον αποκαλούσε «επάρατη νόσο» και σήμερα εμείς 3η και 4η γενιά γυναικών μιλάμε ανοικτά πλέον για αυτόν, κάνουμε εκδηλώσεις στις πλατείες, φοράμε ροζ φιογκάκια , ΔΕΝ τον φοβόμαστε, ΔΕΝ κρυβόμαστε στο σπίτι, ΔΕΝ ντρεπόμαστε , τον αντιμετωπίζουμε όπως του αξίζει. Αναμφίβολα εμείς οι γυναίκες του 21ου αιώνα, είμαστε πολύ πιο τυχερές από τις γυναίκες άλλων εποχών, γιατί σήμερα έχουμε πολύ περισσότερα όπλα στα χέρια μας, να τον πολεμήσουμε ! Αυτό που απομένει σε μας, είναι να αποδείξουμε ότι εκτός από ΤΥΧΕΡΕΣ είμαστε και ΕΞΥΠΝΕΣ ! Γιατί όποια από μας βγει νικήτρια από την μάχη με τον καρκίνο ΔΕΝ είναι μόνον Τυχερή όπως την αποκαλούμε, αλλά ΕΞΥΠΝΗ ! ΕΞΥΠΝΗ γιατί δεν τον φοβήθηκε, ΕΞΥΠΝΗ γιατί πήρε στα χέρια της τα πυρηνικά όπλα της εποχής μας, ΕΞΥΠΝΗ γιατί με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση τον πολέμησε και τον νίκησε. Ο καρκίνος σήμερα και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλες δεν είναι ΟΥΤΕ ανίκητος, ΟΥΤΕ και ανίατος. Οι εποχές άλλαξαν . Σήμερα η ιατρική κάνει και ΑΛΜΑΤΑ και με την βοήθεια του θεού κάνει και ΘΑΥΜΑΤΑ! Σήμερα ο Καρκίνος ΕΙΝΑΙ ιάσιμος, ΕΊΝΑΙ μία χρόνια πάθηση, μαθαίνουμε να ζούμε αυτόν, ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ! Αρκεί να τον χτυπήσουμε, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΟΝΑΕΙ στο ευαίσθητο σημείο του κι αυτό είναι ο ΧΡΟΝΟΣ. Όσο πιο νωρίς τον ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ, τόσο ΠΙΟ ΚΑΛΑ για μας, για αυτούς που αγαπάμε και για αυτούς που μας αγαπάνε. Ακούστε με, και σας παρακαλώ πιστέψτε με, σας μιλάω εκ πείρας!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή έκλεισε τον χαιρετισμό της απευθύνοντας μία νέα πρωτοποριακή πρόκληση στην κ. Νατάσα Παζαίτη μαζί μ ένα συγχαρητήριο μήνυμα.

Η Γενική Χειρουργός – Ειδική Χειρουργός Μαστού κ. Νατάσα Παζαίτη MD, PhD, FEBS, μεταξύ άλλων στην ομιλία της επεσήμανε:

«Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη και η ιατρική τεχνολογία προσφέρει στη γυναίκα τη δυνατότητα να πάρει την υγεία της στα χέρια της μέσω της πρόληψης. Να αποτρέψει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου ή να την εντοπίσει σε πολύ πρώιμο στάδιο. Να παραμείνει όμορφη ακόμα και μετά τη θεραπεία. Να είναι υγιής και να συνεχίσει να φροντίζει τον εαυτό της αλλά και όλους όσους αγαπά και την αγαπούν.

«Ο καρκίνος σε όλους τους ανθρώπους είναι ένα νόσημα φθοράς. Εμφανίζεται όσο η ηλικία των ανθρώπων μεγαλώνει. Διακρίνουμε πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου του μαστού. Και δεν έχει να κάνει με την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, απλώς συμπίπτει με την ηλικία που ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι πιο αυξημένος. Το κάθε είδος φέρει τα δικά του χαρακτηριστικά και το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και συμπεριφοράς. Θα σας αναφέρω μία φράση που χρησιμοποιώ συχνά όταν μιλάω στις ασθενείς μου: «Όπως κάθε γυναίκα είναι διαφορετική έτσι και κάθε καρκίνος του μαστού αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση». Έχει το δικό του μοριακό προφίλ, τη δική του ταυτότητα, το δικό του δακτυλικό αποτύπωμα. Και ο τρόπος που θα οργανώσουμε τη μάχη εναντίον του καθορίζεται από την ιδιαιτερότητά του. Για αυτό και επιλέγουμε πάντα την εξατομικευμένη θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη διαφορετικότητα του καρκίνου όσο και τη διαφορετική προσωπικότητα της ασθενούς. Η διάγνωση του καρκίνου γεμίζει την ψυχή των γυναικών με φόβο, πανικό και αγωνία θανάτου. Το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι ότι η ζωή τους τελειώνει. Ή ότι όλα αυτά που θεωρούσαν δεδομένα στη ζωή τους ανατρέπονται. Ακολουθεί το στάδιο της απόγνωσης και μετά εκείνο της αποδοχής. Βέβαια για να αποδεχθείς κάτι πρέπει να το καταλάβεις, να στο εξηγήσουν. Και εδώ η ψυχολογική συνδρομή του γιατρού είναι καταλυτική. Γίνεται κατά κάποιον τρόπο και ο «προπονητής» σου για τη μεγάλη μάχη που θα δώσεις».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας και Δρ Αναστασία Κιζιρίδου, Ιατρός Παθολοανατόμος, συντονίστρια Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Άννα Ευθυμίου, Κώστας Γκιουλέκας, Δημητρης Κούβελας, εκπρόσωπος της Έλενας Ράπτη, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Αμανατιάδης, Σωτήρης Νικολαίδης, Νέστορας Λαφαζανίδης, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Ευόσμου και Ελευθερίου Κορδελιού Παναγιώτης Φωτιάδης και Πέτρος Μεσθανεύς αντίστοιχα, οι τοπικοί Σύμβουλοι Ευόσμου Μαρία Γκαγκανιάρη και Μαρία Μάλλιου, ο Γενικός Γραμματέας τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας και π. Δήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Μπίκος, ο π. Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης, ο π. Δήμαρχος Δεσκάτης Γιώργος Κόγιος, ο π. Αντιδήμαρχος Νίκος Φουρκιώτης, η Δρ. Σοφία Καραγιανοπούλου -Κόγιου, Πρόεδρος Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος, οι κυρίες Βίκυ Καλαφάτη, Ελεάνα Τζιτζικώστα, Θένα Μανδαλιανού, Νίκη Κούβελα, Ελλη Τρυφεροπούλου, Ελένη Μελισσάρη, Αφροδίτη Φραντζή, Χρύσα Παζαίτη, η Πρόεδρος του Ομίλου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, Νέλλη Ζήκα Τσελεμέγκου, η τ. Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Νέλλη Κεφαλά, η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Ζιούτα, ο διευθυντής της «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ» Θεόφιλος Μεταξάς.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν από την Αθήνα η πρόεδρος του «Εν Αθήναις Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης-Μακεδονίας» Καίτη Γάκη Καψή, από την Κύπρο ο Πρόεδρος του «Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας» κ. Βασίλης Δήμος, η Πρόεδρος της Λέσχης «LIONS METROPOLITAN» και επίτιμη Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Βορείου Ελλάδος κ. Λίτσα Πατρίκη.

Το αναμνηστικό δώρο του δήμου μας προς την κ. Παζαίτη επιμελήθηκε, όπως πάντα, ο τοπικός μας γλύπτης και δημιουργός έργων τέχνης υψηλής αισθητικής Διογένης Ασβεστάς, εστιάζοντας στο γυναικείο στήθος, στα μαλλιά, και στον ροζ φιόγκο -διεθνές σήμα της παγκόσμιας καμπάνιας πρόληψης.

ΕΚΚΛΗΣΗ

Παρακαλούμε τις 93 Γυναίκες που κέρδισαν μαστογραφίες να δηλώσουν τα στοιχεία τους στα τηλ. 2310 774 728, 6988877698 , 6952290690

ΧΟΡΗΓΟΙ:

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ΒΙΟΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΖΕΔΟΚΗΠΟΣ, ΕΣΤΙΑ, ΚΑΒΑ « ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ», ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ «ΜΥΛΩΝΑ»

Οργάνωση, συντονισμός, παρουσίαση: Νίκη Στρατηλάτη, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ