Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΤο έργο της διοίκησης Μανδαλιανού τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της

Το έργο της διοίκησης Μανδαλιανού τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της

Συνέντευξη στην «Αγκίδα» παραχώρησε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός για το έργο που έκανε η διοίκησή του στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της

Αγκίδα: Θα θέλατε να μας πείτε για τα έργα της διοίκησής σας στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας σας;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Κερδίσαμε το στοίχημα της τοποθέτησης των κτιρίων προσχολικής εκπαίδευσης. Τοποθετήθηκαν, κατόπιν δικής μας μελέτης, τα προκάτ κτίρια τα οποία μας έδωσε το κράτος. Υπάρχουν ατέλειες και στην περίφραξη και στην επίστρωση των αυλών και στους χώρους πρασίνου. Φυσικά οι χώροι πρέπει να γίνουν πιο ασφαλείς και πιο φιλικοί για τα παιδιά, αλλά νομίζω ότι οι όποιες ατέλειες θα επιλυθούν στο επόμενο τρίμηνο. Κάποια προβληματάκια που είχαμε στις συνδέσεις με νερό και ΔΕΗ λύθηκαν μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

Αγκίδα: Ο κύριος Μπαλτάς σας κατηγορεί ότι επιστρέψατε 1.100.000 ευρώ, τα οποία μπορούσατε να απορροφήσετε από τη χρηματοδότηση.

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμό και συμπληρωματικό πίνακα, ώστε να ζητήσουμε χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πακέτο. Δεν χάθηκαν αυτά τα χρήματα.

Όσον αφορά το θέμα της μετατροπής κάποιων παιδικών σταθμών σε βρεφικούς. Επειδή η δυναμικότητα των παιδικών σταθμών είχε πέσει λόγω της εφαρμογής της προσχολικής εκπαίδευσης, κάποια στιγμή κάποιοι άνθρωποι για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και να μπορέσουμε κι εμείς να έχουμε έσοδα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες και των εργαζομένων και των δημοτών και να καταφέρουμε να είναι βιώσιμοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, μετατρέψαμε κάποιους παιδικούς σταθμούς σε βρεφικούς.

Έγινε ο Β΄ Παιδικός Σταθμός Κορδελιού, ο Δ΄ Παιδικός Σταθμός Ευόσμου, οι οποίοι έγιναν και βρεφικοί και νηπιακοί. Ο Η΄ Παιδικός Σταθμός, που τώρα παίρνει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και ξεκινάει κι εκείνος, είναι αμιγώς βρεφικός. Έγιναν τροποποιήσεις των χώρων μέσα σε ενάμιση μήνα με μια εταιρεία που ανέλαβε το έργο και το διεκπεραίωσε γρήγορα. Καταφέραμε για πρώτη φορά να έχουμε βρεφικούς σταθμούς, που ήταν ένα χρόνιο αίτημα των δημοτών, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Υπήρχε μόνο ένας βρεφικός σταθμός πίσω από το ΙΚΑ Κορδελιού και ανήκε στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση.

Αγκίδα: Γιατί πιστεύετε δεν έδωσαν βάρος στη δημιουργία βρεφικών σταθμών οι προηγούμενες διοικήσεις, ενώ ο Εύοσμος είχε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και φυσικά πολλά παιδιά;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Πιστεύω ότι ήταν μια εγκληματική αμέλεια από τη μεριά των όποιων διοικήσεων. Αυτό που έκανε η δική μας διοίκηση ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει από πολλά χρόνια πριν. Ο πληθυσμός του δήμου είναι νέος, νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά που χρειάζεται τους βρεφικούς σταθμούς. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν. Έπρεπε να γίνουν αυτοί οι βρεφικοί σταθμοί εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση, που θα κάνουμε κι άλλους βρεφικούς σταθμούς. Για να χρηματοδοτηθούν, επειδή απορροφήσαμε χρήματα από το πρόγραμμα ΕΤΑ, θα πρέπει να είναι δικά μας τα οικήματα. Δικά μας οικήματα είναι τα τέσσερα και γίνεται μια προσπάθεια να πάρουμε και τον τρίτο παιδικό σταθμό, που τώρα τον νοικιάζουμε, ούτως ώστε να τον κάνουμε κι εκείνον βρεφικό. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν δουλειά και όλοι οι εργαζόμενοι που πήραμε από το πρώην ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ, γιατί θα καλύπτονται από το πρόγραμμα και θα μπορούν να συνεχίσουν.

Αγκίδα: Θα θέλατε να αναφερθείτε και στους υπόλοιπους τομείς;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι η διοίκησή μας κατάφερε και πλήρωσε χρέη 600.000 ευρώ που οφείλονταν σε εργαζόμενους από τη Δημοτική Επιχείρηση για πάρα πολλά χρόνια. Ήταν προσωπικός άθλος του κυρίου Αμανατιάδη, ο οποίος κατάφερε, χωρίς να δανειστεί από πουθενά και συμμαζεύοντας τα έσοδα της ΔΗΚΕΚΕ, να πληρώσει αυτά που χρωστούσε η Δημοτική Επιχείρηση, 600.000 ευρώ σε εργαζομένους, 100.000 ευρώ σε δικαστικές αποφάσεις, προμηθευτές -υπήρχαν και άλλα έξοδα- και να κάνει βιώσιμη τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση.

Λειτουργήσαμε το Πολυλειτουργικό Κέντρο στο Κορδελιό που υπήρχε κατασκευασμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Διορθώσαμε τις όποιες ατέλειες υπήρχαν σε ένα οίκημα που ήταν επί 12 χρόνια κλειστό. Πήραμε τις άδειες λειτουργίας και ξεκινήσαμε τώρα που μας το επέτρεψε η άρση των περιορισμών εξαιτίας του covid-19. Ήδη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ Ταράτσας. Έγιναν και συναυλίες τζαζ. Εγώ χάρηκα πάρα πολύ και δεν μιλάω σαν δήμαρχος αλλά σαν ένας απλός δημότης που ασχολείται με τον πολιτισμό, τον οποίον έχει στερηθεί αυτός ο τόπος και στην προ covid εποχή. Έχει γίνει ένα δυναμικό ξεκίνημα με τη θεατρική παράσταση «η κυρά της Ρω», με τη συναυλία τζαζ, με χοροθέατρο, με πάρα πολλές εκδηλώσεις και αναμένουμε το άνοιγμα του κλειστού χώρου του θεάτρου, όπου θα γίνουν θεατρικές παραστάσεις ξεκινώντας με τη θεατρική ομάδα του δήμου.

Αγκίδα: Συζητούσαμε συμφωνία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Γίνεται μια τέτοια συζήτηση;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Γίνεται αυτή η συζήτηση. Το κτίριο είναι τόσο καλό και θα δώσει μεγάλη αίγλη στην περιοχή. Πιστεύω ότι θα αδικηθεί εάν δεν κάνει συμφωνία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας του κτιρίου, εγώ προσωπικά συμφωνώ απόλυτα, ανεξαρτήτου ιδεολογίας του καθενός μας, να ονομαστεί «Μίκης Θεοδωράκης». Για μένα ο Θεοδωράκης ήταν μια μορφή τεράστια. Άλλοι δήμοι δίνουν σε δρόμο το όνομά του. Εμείς θα το δώσουμε σ’ ένα πολιτιστικό κέντρο και νομίζω ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την προσφορά του.

Αγκίδα: Το Πολυλειτουργικό Κέντρο θα το διαχειρίζεται ιδιώτης, η ΔΗΚΕΚΕ ή θα γίνει Νομικό Πρόσωπο;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Η ΔΗΚΕΚΕ θα το διαχειρίζεται. Θα αγοράζει παραστάσεις. Ο δήμος δεν έχει δικαίωμα να βγάζει έσοδα από εκεί. Η ΔΗΚΕΚΕ θα το διαχειρίζεται. Αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο δεν θα γίνει.

Αγκίδα: Τι έκανε η διοίκησή σας όσον αφορά τα σχολεία και τα σχολικά κτίρια;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Έχουμε δύο άξιες Σχολικές Επιτροπές. Οι αιρετοί των Επιτροπών και ο αντιδήμαρχος παιδείας φρόντισαν να βαφτούν και να συντηρηθούν τα σχολικά κτίρια. Πολλά από αυτά είχαν να βαφτούν 30 χρόνια. Θα γίνουν κι άλλες εργασίες στα σχολεία. Υπάρχουν κονδύλια που θα χρησιμοποιήσουμε.

Εκκρεμούν το 4ο Λύκειο και το 4ο Γυμνάσιο άνωθεν του περιφερειακού, που υπάρχουν οι χαρακτηρισμένες εκτάσεις. Στην κατασκευή τους 25ου Δημοτικού Σχολείου άνωθεν του περιφερειακού νοιώθουμε πως η κυβέρνηση μας τρενάρει. Πρέπει να κατεβούμε κάτω στην Αθήνα και να δώσουμε ένα τέλος σ’ αυτές τις καθυστερήσεις που ήδη είναι μεγάλες. Το Ειδικό Σχολείο Κορδελιού, προσωρινά για τέσσερα χρόνια, μέχρι να δημιουργηθεί σωστή δομή, θα το στεγάσουμε στο κτίριο του 19ου Δημοτικού Σχολείου το οποίο θα συστεγαστεί με το 24ο Δημοτικό Σχολείο.

Αγκίδα: Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το έργο της διοίκησής σας στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της καθαριότητας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των έργων;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Η Κοινωνική Πολιτική στάθηκε στο ύψος της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έγινε σωστή οργάνωση και εξυπηρέτηση των κατοίκων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έγινε διανομή προϊόντων σε ανήμπορους. Στη διαδικασία του εμβολιασμού υπάρχει βοήθεια με δημοτικό όχημα και πηγαίνουμε σε σπίτια που άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν για να εμβολιαστούν. Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής έχει κάνει επίσης πολύ πετυχημένες ενημερωτικές διαδικτυακές εκδηλώσεις, αφού απαγορεύονταν οι δια ζώσης εκδηλώσεις. Όλα τα θέματα αυτών των εκδηλώσεων ήταν σημαντικά. Γίναν ήδη δια ζώσης εκδηλώσεις από τη στιγμή που άρθηκαν οι περιορισμοί και γίνεται σχεδιασμός και για άλλες. Έγιναν οι εκδηλώσεις με τη Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη για την προβολή της αιμοδοσίας σε συνδυασμό με την ιστορία. Συνδυάστηκε η επέτειος του 1821 με την εκστρατεία αιμοδοσίας. Έγιναν δύο λαμπαδηδρομίες στο πλαίσιο της εκστρατείας αιμοδοσίας για τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και μαζεύτηκαν 85 φιάλες αίματος. Υπήρξαν δύο συναυλίες. Υπήρξε το δυναμικό ξεκίνημα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού με τις εκδηλώσεις «Ταράτσα στα Δυτικά».

Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, ολοκληρώνονται παλιές μελέτες με ασφαλτοστρώσεις οδών. Έχουμε ένα σχεδιασμό περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ για ασφαλτοστρώσεις οδών και στις δύο κοινότητες, Κορδελιού και Ευόσμου. Σε διαδικασία κατακύρωσης είναι τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι σταθμοί φόρτισης. Επίσης το πάρκο Σμύρνης και το πάρκο Ελπίδας θα αναδιαμορφωθούν. Έχουμε μια αξιοποίηση χρηματοδότησης 158.000 ευρώ για τα σχολεία στη φάση ωρίμανσης. Έχουμε την τοποθέτηση υπόγειων κάδων.

Όσον αφορά την καθαριότητα, βγαίνουνε καθημερινά και στις δύο κοινότητες δύο σάρωθρα, πλένονται συστηματικά οι κάδοι, βγαίνουν δρομολόγια και τα Σαββατοκύριακα. Πήραμε ένα καινούργιο απορριμματοφόρο, περιμένουμε ακόμα ένα στο τέλος του χρόνου και επίσης άλλα επτά απορριμματοφόρα στις αρχές του 2022. Αναμένονται 1.800 κάδοι, εκ των οποίων οι 800 μέχρι το τέλος του χρόνου και οι υπόλοιποι 1.000 αμέσως μετά. Κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την καθαριότητα ο δήμος προσπαθεί να το αξιοποιήσει, για να ανανεωθεί ο στόλος και να παρθούν υλικά. Ενισχύσαμε για δύο χρόνια την υπηρεσία Καθαριότητας με προσωπικό ορισμένου χρόνου, αλλά χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό γιατί έφυγαν πολλοί σε σύνταξη και με μετατάξεις.

Διεκδικούμε έργα ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, γωνίες ανακύκλωσης, ανάπλαση οδών και ανοιχτών χώρων. Υπάρχει μια τεχνική μελέτη για την ανάπλαση επτά οδικών αξόνων (Παπάγου, Αναγεννήσεως, Ακαδήμου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Καραολή και Δημητρίου, Γεννηματά και Πολυτεχνείου).

Βελτίωση αθλητικών χώρων, συντήρηση σχολικών μονάδων. Ήδη στο ΔΑΚ γίνεται μόνωση, αντικατάσταση και επισκευή της στέγης. Αντικατάσταση των κινητών κερκίδων. Μπήκαν δύο γήπεδα στο πρόγραμμα Φιλόδημος για ανακατασκευή με κόστος 600.000 ευρώ.

Θα ανακατασκευαστεί ο στεγασμένος και ο προαύλιος χώρος του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου μέσα στα πλαίσια των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αναμορφώνονται επίσης τρία ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ στην περιοχή της Διαλογής, στην Κωνσταντίνου Καραμανλή και δίπλα στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Υπάρχουν στο πρόγραμμα δράσεις για σχολικές υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας. Προμήθεια εξοπλισμού για δράσεις ηλεκτροκίνησης. Αυτά έχουν ενταχθεί όλα στο «Τρίτσης».

Αγκίδα: Τι κάνατε όσον αφορά το στάδιο και το κολυμβητήριο άνωθεν της περιφερειακής οδού;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου επικαιροποίηση των μελετών και ανανέωση της άδειας για το στάδιο άνωθεν της περιφερειακής οδού. Ένα έργο που έμεινε κολλημένο για 17 χρόνια το ανακινούμε για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Το κράτος είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το στάδιο. Δόθηκαν ήδη 100.000 ευρώ για επικαιροποίηση των μελετών. Το κολυμβητήριο το βλέπουμε σε δεύτερο χρόνο γιατί υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα δικαστικής διαμάχης με τον εργολάβο. Δεν θέλω να μιλήσω για τον χρόνο ολοκλήρωσης του σταδίου, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και να πιστεύω ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί τα βασικά.

Αγκίδα: Για το φωτισμό των οδών που σε κάποια σημεία του δήμου είναι τραγικός και ειδικά στην Τρίτση που υπάρχει μια πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Ο φωτισμός των οδών θέλει πολλή δουλειά σε όλο το δήμο και ειδικά στη περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού. Η οδός Τρίτση έχει κάποια φωτιστικά τα οποία είναι αισχρά και δεν βοηθάνε. Ο χρονικός περιορισμός του προγράμματος ΕΣΠΑ με το οποίο τοποθετήθηκαν τα φωτιστικά έχει λήξει, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντικατάστασή του. Θα γίνει συνολικά μία ανάθεση για τον φωτισμό οδών σε μεγάλες περιοχές. Σ’ αυτήν θα ενταχθεί και η Αντώνη Τρίτση. Η δρομολόγηση της διαδικασίας θα γίνει μέχρι το τέλους του χρόνου.

Αγκίδα: Τι θα γίνει όσον αφορά τον φωτισμό της οδού Ακαδήμου, που ανήκει στην Περιφέρεια;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Στην Ακαδήμου έχουν γίνει ατυχήματα, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, υπάρχουν πολλά θέματα. Οφείλουμε να προχωρήσουμε στον φωτισμό της.

Αγκίδα: Τι κάνατε για να αναπτυχθεί η περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Ένας σχεδιασμός να έρθει στον δήμο Πυροσβεστικός Σταθμός ναυάγησε γιατί η αντιπολίτευση δεν ψήφισε το θέμα. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν το ψήφισε η αντιπολίτευση. Προσωπικά απογοητεύτηκα που δεν ψηφίστηκε η συγκεκριμένη πρόταση. Δεν με νοιάζει αν θα επανεκλεγώ. Το θέμα είναι να γίνουν κάποια έργα. Μπορούν να μεταφερθούν κρατικές υπηρεσίες άνωθεν της περιφερειακής οδού και να γίνει η περιοχή πόλος έλξης. Εκτός από το στάδιο, να γίνει άνωθεν της περιφερειακής οδού ο τερματικός σταθμός του ΟΑΣΘ. Έχουμε προτείνει χώρο που είναι λίγο πιο πάνω από την καθαριότητα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ είναι θετικός σ’ αυτήν την πρόταση.

Αγκίδα: Υπάρχει στα σχέδιά σας η δημιουργία σ’ εκείνην την περιοχή μιας πλατείας; Έχετε κατά νου να δημιουργήσετε ένα άλσος, κάτι τέλος πάντων που θα αναβαθμίσει την περιοχή;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Φυσικά. Έχουμε πολλά κατά νου. Το κέντρο που λέτε μπορεί να δημιουργηθεί κοντά στο στάδιο. Να δημιουργηθεί μια δομή και να γίνουν πράγματα γύρω από αυτήν. Προς το παρόν μπορούμε να δώσουμε σε δημόσιες υπηρεσίες κάποια από τα οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί. Είμαι υπέρ του να έρθουν άνωθεν της περιφερειακής οδού δημόσιες υπηρεσίες γιατί αυτές θα δώσουν το έναυσμα να αναπτυχθεί η περιοχή και να γίνουν καταστήματα.

Αγκίδα: Έχουν δρομολογηθεί έργα για άλλες περιοχές του δήμου;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Το πάρκο Χατζησώμου έχουμε τη φιλοδοξία να το κάνουμε αστικό άλσος, να γίνει δηλαδή ένα μεγάλο πάρκο με δέντρα, με αθλητικούς χώρους, με αρχαία Ελληνικά παιχνίδια με ειδικές κατασκευές που έκανε η αντιδημαρχία Αθλητισμού. Ένα φιλόδοξο επίσης σχέδιο που δεν γίνεται να ολοκληρωθεί σ’ αυτήν τη θητεία, αλλά θέλουμε έστω να ξεκινήσει, είναι να γίνει η πράσινη διαδρομή, το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων και χώρων πρασίνου, οι οποίοι να ενώνουν όλα τα κεντρικά σημεία του δήμου και να μπορεί κάποιος με ασφάλεια να κάνει ποδήλατο κι όχι δίπλα σ’ έναν δρόμο, με ασφάλεια να περπατάει, να έχει μια διαδρομή αναψυχής.

Αγκίδα: Τα ΚΑΠΗ θα ανοίξουν με ασφάλεια;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Με τα δύο άτομα που χρειάζονται σε κάθε ΚΑΠΗ θα ανοίξουν. Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση προσωπικού. Δεν μπορώ να δώσω ακόμη ακριβή ημερομηνία για το πότε θα ανοίξουν.

Αγκίδα: Τι θα γίνει με τις καθαρίστριες για τα σχολεία που δεν επαρκούν.

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Το κράτος μας έδωσε ένα συγκεκριμένο ποσό. Κρατήσαμε τις παλιές καθαρίστριες με πεντάωρο και βάλαμε κι άλλες με τρίωρο για να φτάσουμε στο ποσό στο οποίο μας δίνανε. Φτάσαμε στις 101 καθαρίστριες. Θα βάλουμε κάτω τα οικονομικά του δήμου, που είναι στενά, για να δούμε αν μπορούμε να προσλάβουμε με χρήματα του δήμου.

Αγκίδα: Τι θα γίνει με την υποχρηματοδότηση του δήμου από την κεντρική εξουσία;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Δεσμεύτηκα ότι με τα καινούργια στοιχεία της απογραφής θα γίνουν ενέργειες. Πρέπει πληθυσμιακά να φανούμε περισσότεροι για να διεκδικήσουμε περισσότερα.

Αγκίδα: Με βάση όμως τον υπάρχον πληθυσμό, ο δήμος παίρνει λιγότερα κονδύλια από αυτά που θα έπρεπε να πάρει. Εδώ και δέκα χρόνια λαμβάνουμε τα ίδια χρήματα που παίρναμε πριν, ενώ έχει αυξηθεί ο πληθυσμός μας, και την ίδια στιγμή μεγάλοι δήμοι, που έχει μειωθεί ο πληθυσμός τους, λαμβάνουν όσα έπαιρναν πριν και περισσότερα. Αυτό έγινε και τώρα στα χρήματα που δόθηκαν για τον covid-19. Τα αποτελέσματα της νέας απογραφής θα ανακοινωθούν το 2023. Θα δημιουργήσουμε από τώρα πίεση ως δήμος για να μην συνεχιστεί η απαράδεκτη χρηματοδότηση που μας δίνεται; Ο δήμος Πατρέων πήρε μια πρωτοβουλία γι’ αυτό το ζήτημα. Μαζί με τους δήμους που χάνουμε πολλά από τη χρηματοδότηση θα πιέσουμε να σταματήσει αυτή η αντιμετώπιση;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Γιατί όχι. Και βέβαια θα δούμε το ζήτημα της συνεργασίας με δήμους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα στο χρηματοδότησή τους από το κράτος.

Αγκίδα: Η δυσοσμία συνεχίζεται. Θα δοθεί λύση στο πρόβλημα;

Όσον αφορά τη δυσοσμία, υπάρχει αυτό το ανοιχτό ζήτημα με τα ΕΛΠΕ. Μας δείξαν κάποια πράγματα τα οποία έχουν κάνει. Υπήρχε μία έκθεση από το σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος της Περιφέρειας, η οποία λέει πως γίναν κάποια έργα και ότι υπάρχει βελτίωση του προβλήματος. Εγώ είμαι υπέρ του να υπάρχει μια μέτρηση, να μην δεχτούμε ότι μας λένε, κι αν τα αποτελέσματα της μέτρησης αυτής δεν είναι αυτά τα οποία θα έπρεπε να είναι να κατεβούμε και στους δρόμους. Γιατί όχι. Δεν έχω πρόβλημα. Απλά είμαι κατά του να κατεβούμε εξ αρχής στους δρόμους. Να δώσουμε την περίοδο που πρέπει να δώσουμε για τις όποιες διορθώσεις κι αν κάτι δεν είναι σωστό και μας εμπαίζουν τότε να προχωρήσουμε με διαφορετικό τρόπο.

Αγκίδα: Τα ΕΛΠΕ τελείωσαν τα έργα που έπρεπε να κάνουν;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Το τελευταίο που τους έχει μείνει είναι η μετεγκατάσταση της δεξαμενής ελαιώδους λάσπης. Ετοιμάζουν νέα δεξαμενή ένα χιλιόμετρο πιο πάνω. Τα ΕΛΠΕ λένε ότι σε δύο μήνες θα είναι τελειωμένη. Εγώ θέλω να πάμε και να δούμε τα έργα που έχουν κάνει μαζί με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Και πρέπει να μετρήσουμε. Ας είναι με κάποιον φορέα που θα επιλέξει η αντιπολίτευση. Να δούμε εάν το 1000% έγινε 200% γιατί τότε είναι μια βελτίωση σημαντική. Θα τους αναγκάσουμε να κάνουν κι άλλα πράγματα να γίνει 0%.

Αγκίδα: Η Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού ψήφισε τη δημιουργία δημοτικού σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Είμαι απόλυτα σύμφωνος. Το θέμα κολλάει στο οικονομικό. Θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί.

Αγκίδα: Δεν θα πρέπει να γίνει πρώτα μια οικονομοτεχνική μελέτη και μετά να αναζητηθεί η χρηματοδότηση;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Ναι. Έτσι πρέπει να γίνει.

Αγκίδα: Όσον αφορά τις αναπλάσεις οδών στις οποίες αναφερθήκατε και συγκεκριμένα αυτή την Αναγεννήσεως άνωθεν της περιφερειακής οδού, πότε θα γίνουν;

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Για την Αναγεννήσεως έχει ήδη κατατεθεί.

Αγκίδα: Μέχρι το τέλος του χρόνου θα προχωρήσετε στη δρομολόγηση της ανάπλασης της 25ης Μαρτίου στη Νέα Πολιτεία του Ευόσμου, στην οποία γίνονται συνεχώς ατυχήματα.

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Ναι. Θα προχωρήσουμε. Είναι έτοιμα τα σχέδια και τουλάχιστον θα ξεκινήσουμε να κάνουμε 2-3 κόμβους από τους 7.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ