Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΣυνέντευξη του Κώστα Βασιλειάδη, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού

Συνέντευξη του Κώστα Βασιλειάδη, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού

Συνέντευξη στην «Αγκίδα» έδωσε Κώστας Βασιλειάδης, ο οποίος επανεξελέγη στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Κορδελιού Ευόσμου, μετά τις πρόσφατες εκλογές

Αγκίδα: Είστε ευχαριστημένος από την εκλογική διαδικασία;

Κώστας Βασιλειάδης: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να πω ότι πρωτοπορήσαμε καθώς είμαστε μέσα στο 4% των Εμπορικών Συλλόγων πανελληνίως που έκαναν τις εκλογές με μικτό σύστημα, δηλαδή και με φυσική παρουσία και ηλεκτρονικά. Η επιλογή αυτή αποδείχτηκε αποτελεσματική γιατί η πλειοψηφία των μελών προτίμησε τον ηλεκτρονικό τρόπο.

Αγκίδα: Η συμμετοχή απ’ όσο ξέρουμε ήταν μεγάλη. Είστε ευχαριστημένος με τη συμμετοχή;

Κώστας Βασιλειάδης: Συμμετείχε το 44% των εγγεγραμμένων. Με τον τρόπο που έγιναν οι εκλογές, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας αλλά με δεδομένο το γεγονός ότι ο κόσμος δεν συμμετέχει εύκολα στα κοινά, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είμαστε κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι, γιατί δεν φανταζόμασταν ότι θα ψήφιζαν σχεδόν οι μισοί από τους εγγεγραμμένους.

Αγκίδα: Πόσα άτομα εκλέγονται για την Ομοσπονδία;

Κώστας Βασιλειάδης: Εκλέγουμε 10 άτομα. Είμαστε ο δεύτερος σε αριθμό αντιπροσώπων Εμπορικός Σύλλογος στη Βόρεια Ελλάδα. Η εκτίμησή μας είναι ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά.

Αγκίδα: Ποιες ήταν οι εντυπώσεις των επαγγελματιών που πήραν μέρος στη διαδικασία;

Κώστας Βασιλειάδης: Ήταν θετικές. Εξεπλάγησαν ευχάριστα και για το γεγονός ότι μπορούσαν να συμμετέχουν ηλεκτρονικά με αδιάβλητο τρόπο. Εμάς το αποτέλεσμα μας δίνει ώθηση. Ήταν ένα χτύπημα στην πλάτη για τις μέχρι τώρα προσπάθειες. Είμαστε αισιόδοξοι πως μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα.

Αγκίδα: Εκλεγήκατε με πάρα πολλές ψήφους και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Δικαιώνει το γεγονός αυτό τις προσωπικές σας προσπάθειες και τους προσωπικούς σας κόπους;

Βασιλειάδης Κώστας: Δεν θεωρώ προσωπική επιτυχία τις πολλές προσωπικές ψήφους. Θεωρώ ότι εκπροσωπώ μία ομάδα που δούλεψε συλλογικά για την επιτυχία και απλά επειδή εγώ φαινόμουν ως πρόεδρος καρπώθηκα το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων. Στον θεσμικό ρόλο του προέδρου αποτυπώνεται και η προσπάθεια των υπολοίπων. Η επιτυχία ανήκει σε όλα τα μέλη του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

Αγκίδα: Από την προσωπική σας εμπειρία, θεωρείτε ότι μπορεί να συνδυαστεί η επαγγελματική ζωή με τη συμμετοχή σε έναν επαγγελματικό σύλλογο και μάλιστα από τη θέση του προέδρου; Είναι βαρίδιο για την επαγγελματική δραστηριότητα η ενασχόληση με τα προβλήματα των επαγγελματιών;

Βασιλειάδης Κώστας: Είναι σίγουρο ότι δημιουργεί πρόσθετο άγχος και επίσης είναι σίγουρο ότι πρέπει να κόψεις ώρες από την ενασχόλησή σου με την εργασία σου για να ασχοληθείς με το σύλλογο. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις αυτό που λέει η καρδιά σου και να ασχοληθείς με τα κοινά και ταυτόχρονα να εργάζεσαι στο κατάστημά σου. Για όλους όσους πρέπει να δουλέψουμε οι ίδιοι στο κατάστημά μας για να βιοποριστούμε, είναι δύσκολη η ενασχόληση με τον σύλλογο. Είναι ένα εκρηκτικό μείγμα. Αυτό που έχω κατά νου είναι ο καλύτερος καταμερισμός στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Αγκίδα: Θα θέλαμε τη γνώμη σας σχετικά με το μίνι lockdown και να μας πείτε πώς ακούγεται στους επαγγελματίες της εστίασης η ενοχοποίηση της μουσικής ως υπεύθυνης για τη μετάδοση του κορονοϊού.

Κώστας Βασιλειάδης: Εστάλη μία επιστολή της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος προς τα αρμόδια υπουργεία για το θέμα, την οποία ο Σύλλογός μας υιοθετεί εκατό τοις εκατό. Δεν μπορεί να στιγματίζεται όλος αυτός ο κλάδος, που σχετίζεται με τη μουσική, για τη διάδοση του κορονοϊού. Από τη στιγμή που υπάρχει η επιλογή να συμμετέχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή η επίδειξη rapid test από τους ανεμβολίαστους, θα μπορούσε να αποφευχθεί το ξεκλήρισμα του κλάδου.

Αγκίδα: Την Παρασκευή και το Σάββατο πολύς κόσμος πήγε στους γύρω νομούς που δεν έχουν καραντίνα;

Κώστας Βασιλειάδης: Ναι. Είχαμε επανάληψη όσων είχαμε ζήσει στο 3ο κύμα της πανδημίας. Εσωτερική μετανάστευση για λόγους διασκέδασης. Πρέπει οι τοπικοί άρχοντες, δήμαρχοι και περιφερειάρχης, να παρέμβουν. Ο Εμπορικός Σύλλογος είχε προτείνει να δημιουργηθεί μία τριμελής Μητροπολιτική Επιτροπή για να μιλάει απευθείας με τους αρμοδίους στην Αθήνα. Η πρόταση δεν εισακούστηκε και δεν υλοποιήθηκε.

Αγκίδα: Φοβούνται οι επαγγελματίες νέο γενικό lockdown;

Κώστας Βασιλειάδης: Ευελπιστώ ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο γιατί δεν το αντέχει η οικονομία, άλλωστε αυτό λέει και η πολιτεία. Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί η ισορροπία για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και η αγορά.

Αγκίδα: Τι θα σημάνει για τα καταστήματα ένα νέο lockdown;

Κώστας Βασιλειάδης: Η εκτίμησή μου είναι ότι το 15% των υφιστάμενων επιχειρήσεων θα κλείσουν μετά το χειμώνα με συνέπεια να έχουμε αφενός νέο κύμα ανέργων επαγγελματιών και αφετέρου ευκαιρίες, όπως τις ονομάζουν κάποιοι. Δυστυχώς ο πόνος όσων καταρρέουν δημιουργεί ευκαιρίες για κάποιους που είναι βιώσιμοι. Αυτοί οι δεύτεροι ετοιμάζονται να «αρπάξουν τις ευκαιρίες». Δυστυχώς αυτό είναι ένα τραγικό κοινωνικό φαινόμενο.

Αγκίδα: Τι θα θέλατε να πείτε ως επίλογο;

Κώστας Βασιλειάδης: Θα ήθελα να πω ότι θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι και να προσφέρουμε περισσότερα στον κόσμο. Είμαστε περήφανοι για ότι καταφέραμε και μας δίνει δύναμη η προσπάθεια να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι κάναμε τον Σύλλογο δεύτερο μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα και αυτός ήταν ένας μεγάλος στόχος που πετύχαμε, όπως αξίζει στον Εμπορικό Σύλλογο του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Βόρειας Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ