Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΠΕ «ΟΧΙ» ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ

0
9
TEST
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΠΕ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ, ΑΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ

ΜΑΝΔΑΛΙΑΝΟΣ: «ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ. ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ»

Στην 30η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22ας Σεπτεμβρίου 2021 καταψηφίστηκε από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου η πρόταση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού άνωθεν του Περιφερειακού, ένα έργο μείζονος σημασίας για το Δήμο, όπως άπαντες παραδέχτηκαν. Πρόκειται για μία περιοχή, η οποία αφενός  θεωρείται λόγω της θέσης της καταλληλότερη από την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αφετέρου θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση της περιοχής με τη δημιουργία υπηρεσιών κοινωφελούς σκοπού, αλλά και του Δήμου στο σύνολο του.

Τις τελευταίες δεκαετίες παραμένει χαρακτηρισμένος χώρος 2 στρεμμάτων στην Καραολή και Δημητρίου για τη δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού, με το έργο να μην προχωρά. Από την έκταση αυτή τα 1,6 στρέμματα ανήκουν στο Δήμο, και τα 0,4 σε ιδιώτη. Σήμερα το εν λόγω οικόπεδο λειτουργεί ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων με γήπεδο 5×5 και στην ανησυχία της αντιπολίτευσης για το ποιο θα είναι το μέλλον του σε περίπτωση αποχαρακτηρισμού του και δημιουργίας του Πυροσβεστικού Σταθμού άνωθεν του Περιφερειακού, η απάντηση βρίσκεται στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), στο οποίο προβλέπεται ξεκάθαρα αθλητική χρήση.

Αντιθέτως, άνωθεν του Περιφερειακού υπάρχει έκταση 2,3 στρεμμάτων (πολύ χαμηλότερης αντικειμενικής αξίας από αυτή στην Καραολή και Δημητρίου), η οποία έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου από την εφαρμογή Κοινωνικού Συντελεστή, βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο επιχειρησιακά (όπως τονίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε σχετικό έγγραφο) και υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης της για 30 χρόνια. Η θέση του Πυροσβεστικού Σταθμού δίνει τη δυνατότητα στην πυροσβεστική να επιχειρεί άμεσα τόσο στο Δήμο μας όσο και στους όμορους Δήμους, ενώ βρίσκεται εντός της Ζώνης SEVESO, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο πρόσθετης ασφάλειας για την περιοχή πέριξ των υφιστάμενων βιομηχανιών.

Σύμφωνα με το από 22/09/2021 έγγραφο του διοικητή αρχιπυράρχου, Νικολάου Αθάνατου προς το Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου, ο οποίος σε συνέχεια του 1122, του φακέλου 531.2 από 25/02/2021 εγγράφου του ιδίου προς το Δήμο Κορδελιού Ευόσμου αναφέρει: «Σε συνέχεια του ανωτέρου σχετικού σας γνωστοποιούμε τις σχετικές προτάσεις μας πυροσβεστικού ενδιαφέροντος δικαιοδοσίας της περιφέρειας της πυροσβεστικής διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας σε ότι αφορά στο Νομό Θεσσαλονίκης τη δημιουργία ενός Πυροσβεστικού Σταθμού στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ειδικότερα ενός Πυροσβεστικού Σταθμού στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, κρίνεται αναγκαία για την κάλυψη των σύγχρονων αυξημένων αναγκών αλλά και τον επιχειρησιακά αποδοτικότερο επανασχεδιασμό κατανομής των μερών ευθύνης ανά πυροσβεστική υπηρεσία (μείωση χρόνων απόκρισης και χιλιομετρικών αποστάσεων), με γνώμονα την εκπλήρωση της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος. H ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή του Δήμου σας, συντελεί στην επιχειρησιακή κάλυψη σημαντικού τμήματος του δυτικού πολεοδομικού ιστού, βιομηχανικών εγκαταστάσεων SEVESO, της βιομηχανικής περιοχής Καλοχωρίου αλλά και περιοχών με έντονη μίξη δασικής έκτασης κατοικιών αποφορτίζοντας σημαντικά τον επιχειρησιακό τομέα του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού. Αναμένουμε τις όποιες άμεσες ενέργειες ανταπόκρισης σας».

Η ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού άνωθεν του Περιφερειακού θα συμβάλλει λοιπόν, όχι μόνο στην ασφάλεια του Δήμου, αλλά και στην αναβάθμιση της περιοχής που επιλέχθηκε για την εγκατάστασή του, αφού σκοπός είναι η συγκεκριμένη περιοχή να πλαισιωθεί στο εγγύς μέλλον από Αστυνομικό Τμήμα και τον τερματικό σταθμό του ΟΑΣΘ, ώστε να ενταχθεί με ουσιαστικό τρόπο στον οικιστικό ιστό και να μην παραμένει αποκομμένη από τον υπόλοιπο Δήμο, απότοκο της οικονομικής κρίσης εδώ και πλέον μίας δεκαετίας.

Απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Πυροσβεστικού Σταθμού υπενθυμίζοντας την πυρκαγιά της 12ης του προπερασμένου Μαΐου σε χώρο εναπόθεσης ογκωδών άνωθεν του Περιφερειακού, η οποία απείλησε να επεκταθεί σε παρακείμενα οικόπεδα και κατοικίες. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου είναι ο πολυπληθέστερος Δήμος μετά τη Θεσσαλονίκη και η δημιουργία ενός νέου Πυροσβεστικού Σταθμού δεν θα εξυπηρετήσει μόνο τις δικές του αυξημένες ανάγκες αλλά και των όμορων Δήμων.
Αναφερόμενος στο οικόπεδο το οποίο σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι επιχειρησιακά ιδανικότερο, αυτό βρίσκεται στην κατηφόρα αριστερά της Μαιάνδρου και πρόκειται για έναν χώρο μορφολογικά όχι τόσο κατάλληλο, αλλά ιδανικό τοπογραφικά για την Πυροσβεστική, αφού βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο.

«Είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί δεν θα εξυπηρετήσει τους ψηφοφόρους του ενός ή του άλλου, αλλά όλους τους Δημότες. Παράλληλα, θα δώσει ασφάλεια και αξία στην περιοχή, αφού θα αρχίσει να στεγάζει υπηρεσίες κοινωφελούς σκοπού», είπε ο κ. Μανδαλιανός απευθυνόμενος στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το αν λοιπόν θα γίνει αυτό το κρίσιμο έργο ζωτικής σημασίας για το Δήμο μας, κρίνεται από την ευαισθησία που θα δείξουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία καλούνται να βάλουν στην άκρη μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και να προβάλουν με αίσθημα ευθύνης την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάψουν να αρνούνται το προφανές, για το κοινό καλό του τόπου.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου