Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΟ ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ & ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΛΤΖΧΑΙΜΕΡ

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ & ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΛΤΖΧΑΙΜΕΡ

Ο ετήσιος «Περίπατος Μνήμης» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτζχάμερ πραγματοποιήθηκε χθες στο δήμο μας, δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ,  σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, του οποίου ηγήθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Φέτος ήταν η πρώτη φορά που ο ετήσιος περίπατος μεταφέρθηκε  από την οδό Αριστοτέλους- από το κέντρο της πόλης, στην περιπατητική διαδρομή της οδού Τρίτση -γνωστή και ως baypass.

Όσοι συμμετείχαν στον «περίπατο μνήμης» αλλά και στην ενημερωτική εκδήλωση που ακολούθησε με θέμα  τη Νόσο Alzheimer, άκουσαν ότι σύντομα στο Δήμο μας θα δημιουργηθούν δύο δομές αντιμετώπισης της Ανοιας.
« Ο δήμος μας μπαίνει δυνατά και δυναμικά στο στίβο της διεκδίκησης ενός Κέντρου Ημέρας και στην διεκδίκηση Κινητής Μονάδας Αλτζχάιμερ για προληπτικό έλεγχο σε όλες τις γειτονιές μας, ενώ παράλληλα θα ετοιμαζόμαστε και  για την διεκδίκηση ενός ακόμη έργου πολύ σημαντικού, μιας σύγχρονης νοσοκομειακής δομής φροντίδας για τους πάσχοντες τελικού σταδίου Αλτζχάιμερ. Και μάλιστα αυτή την δομή δεν σας το κρύβω ότι δυστυχώς την χάσαμε για κάποιες ελάχιστες γραφειοκρατικές χρονοβόρες διαδικασίες.  Σήμερα ενώπιον σας, ούτε σας απολογήθηκα, ούτε σας υποσχέθηκα. Σήμερα ενώπιον σας, έβαλα ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο μαζί με τον υπουργό μας κ. Σταύρο Καλαφάτη, την Πρόεδρο μας κ. Μάγδα Τσολάκη και την Αντιδήμαρχο μας κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή θα βάλουμε τα δυνατά μας,  να το κερδίσουμε για σας» τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού ο Δήμαρχος του τόνισε « Σε μια συζήτηση που είχαμε με την κ. Μάγδα Τσολάκη, πληροφορηθήκαμε ότι στο δήμο μας στατιστικά υπάρχουν 3.500 πάσχοντες από άνοια και ότι πάρα πολλοί δημότες μας, επισκέπτονται καθημερινά το Κέντρο Ημέρας «Αγία Έλενη» στην Πέτρου Συνδικα διασχίζοντας όλη την πόλη. Κι αν αυτός ο αριθμός, σας φαίνεται μεγάλος, σας πληροφορώ ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί οι περισσότεροι πάσχοντες δημότες μας, από άνοια δεν είναι ακόμη ούτε διαγνωσμένοι, ούτε καν καταγεγραμμένοι. Όλα αυτά για μένα είναι μια ζώσα πραγματικότητα και στο ιατρείο και στο δημαρχείο. Μπορεί ως δήμαρχος να είμαι νέος -μόλις 2 χρόνων- γιατρός όμως είμαι και θα είμαι για πάντα και ειλικρινά χαίρομαι γιατί ήρθε η ευλογημένη στιγμή, για τον δήμο μας να μπούμε δυναμικά στον στίβο της διεκδίκησης δομών διάγνωσης, καταγραφής, αντιμετώπισης και θεραπείας της άνοιας. ΔΕΝ μας επιτρέπετε  πλέον καμία καθυστέρηση. Κι επειδή ως διοίκηση ΔΕΝ παραλάβαμε τίποτα. ΔΕΝ συνεχίζουμε τίποτα, αυτό μας δίνει την χαρά της εξ αρχής δημιουργίας» κατέληξε ο Δήμαρχος κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας από καρδιάς στους Δημότες αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και το ενδιαφέρον τους,  αναφέρθηκε στη  μεγάλη αύξηση των περιστατικών  που λαμβάνει το Αλτζχάμερ σε όλο τον κόσμο αλλά  και στη χώρα μας, τόνισε ότι σχεδόν σε κάθε οικογένεια με την ευρύτερη έννοια υπάρχει και ένας πάσχον, εστίασε  στα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί  το Αλτζχάμερ σε όλα τα μέλη της οικογένειας, στην τάση δυστυχώς υπάρχει στην κοινωνία να αποκρύπτονται οι πάσχοντες, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας δομών αντιμετώπισης και περίθαλψης των πασχόντων αλλά και στην αύξηση προγραμμάτων ψυχολογικής στήριξης των οικείων τους, συνεχάρει την     Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Νευρολόγο ,Ψυχίατρο, τ. Καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μάγδα Τσολάκη για το κορυφαίο επιστημονικό και ερευνητικό της έργο, επαίνεσε την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, για τις διαρκείς πρωτοβουλίες και τις δράσεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, και απευθυνόμενος στον Δήμαρχο είπε « Δήμαρχε ξεκίνα τις διαδικασίες κατάθεσης φακέλου διεκδίκησης Κέντρου Ημέρας και  διεκδίκησης Κινητής Μονάδας Αλτζαχάιμερ και θα είμαστε μαζί σου, σε όλα τα στάδια. Ήδη έχουμε επικοινωνήσει με την Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας και μόλις είστε έτοιμοι,  να κατέβουμε όλοι μαζί στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα για να φέρουμε στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου το πρώτο Κέντρο Ημέρας και την πρώτη Κινητή Μονάδα Αλτζαχάιμερ για όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους.
Η  Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Νευρολόγος/Ψυχίατρος, Καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μάγδα Τσολάκη στην ομιλία της με θέμα   «ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ALZHEIMER» μεταξύ άλλων τόνισε
« Η πρώιμη διάγνωση σε συνδυασμό με έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει μεσογειακή διατροφή, σωματική και νοητική άσκηση είναι τα “κλειδιά” για την πρόληψη της νόσου Alzheimer. Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα περίπου από ήπια νοητική διαταραχή. Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και εάν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή δύο-τριών περιθαλπόντων- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Πρόσφατα σύμφωνα με την αναφορά του ΠΟΥ και την Διεθνούς Εταιρείας Νόσου Αlzheimer κάθε τρία δευτερόλεπτα έχουμε μία καινούργια διάγνωση με αποτέλεσμα ο αριθμός των ασθενών με άνοια σε όλο τον κόσμο να ξεπερνάει τα 50 εκατ. Οι τρόποι πρόληψης της νόσου δεν είναι ακόμη πλήρως διευκρινισμένοι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουν δημοσιευθεί αρκετές έρευνες που δίνουν ελπίδες, γιατί υποστηρίζουν ότι η πρόληψη της νόσου Alzheimer εξαρτάται από την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Σ’ αυτόν τον τρόπο ζωής σημαντικό ρόλο παίζουν: ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, αυξημένη χοληστερίνη, κάπνισμα, παχυσαρκία), που επιτυγχάνεται με φαρμακευτική αγωγή, η υγιεινή διατροφή και συστηματική σωματική άσκηση. Προστατευτικό ρόλο παίζουν επίσης η νοητική άσκηση και γενικότερα οι δραστηριότητες που διεγείρουν τις νοητικές λειτουργίες, η αποφυγή του στρες και η ενεργή κοινωνική ζωή. “Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι ΄το φάρμακό σας είναι η τροφή σας’ και βλέπουμε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να έχει εξαιρετικά καλή επίδραση στη νοητική λειτουργία. Βοηθά τον εγκέφαλό μας. Οι 12 παράγοντες κινδύνου για την Ανοια (σύμφωνα με την έκθεση για το 2020 από την Επιτροπή του Lancet) είναι · Σωματική αδράνεια, · Κάπνισμα,· Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,· Ατμοσφαιρική ρύπανση,· Τραυματισμός στο κεφάλι,· Κοινωνική απομόνωση· Χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, Παχυσαρκία,· Υπέρταση,· Διαβήτης, Κατάθλιψη, · Απώλεια ακοής .                                       
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή  μεταξύ άλλων τόνισε «Με δήμαρχο μας τον γιατρό Κλεάνθη Μανδαλιανο,  η Αντιδήμαρχια Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ,  είναι 24ωρες το 24ωρο δίπλα στον πολίτη,  είναι η πρώτη δύναμη στήριξης όλων όσων χρειάζονται την βοήθεια μας,  εφαρμόζουμε  με θρησκευτική ευλάβεια  όλα τα προγράμματα της ΚΕΔΕ, εν μέσω πανδημίας πραγματοποιήσαμε 21 διαδικτυακές ιατρικές  διαλέξεις,  μεγάλες δράσεις για υπερτοπικά προβλήματα δημόσιας υγείας κι έχουμε σε εξέλιξη ένα σχέδιο κοινωνικής στρατηγικής για την ενημέρωση και πρόληψη θεμάτων υγείας των πολιτών.  Αλλά από σήμερα αλλάζουμε στάδιο και  περνάμε σε άλλο επίπεδο περνάμε  στον διαγνωστικό και προληπτικό έλεγχο και στην ουσιαστική  αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων υγείας  που αφορούν όλες τις ελληνικές οικογένειες. Με σύμμαχό μας  την  αγαπημένη μας κ. Μάγδα Τσολάκη και παρουσία όλων εσάς ανοίγουε στο Δήμο μας – όπως ε΄’ιπε και ο Δήμαρχος μας- τον φάκελο  ΑΛΤΖΑΧΑΙΜΕΡ  και περνάμε  από τις ομιλίες, τις οδηγίες  και τις συμβουλές,  στην έμπρακτη δημιουργία έργων και δράσεων στο δήμο μας που αφορούν την άμεση αντιμετώπιση της Ανοιας και του Αλτζαχαιμερ . Παράλληλα όμως τις προσεχείς ημέρες επιστημονικό κλιμάκιο της κ. Τσολάκη θα έρθει στο Δήμο μας για διαγνωστικές εξετάσεις.  Δηλώστε συμμετοχή στα ΚΑΠΗ μας για  εξέταση. Πείτε το στους φίλους σας. Οι εξετάσεις θα γίνουν με όλες τις οδηγίες του ΕΟΠΥ  κατά της πανδημίας». 
Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών κ. Ράλλης, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Αμανατιάδης, Σωτήρης Νικολαίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ευόσμου Παναγιώτης Φωτιάδης, η Κοινοτική Σύμβουλος Μαρία Γκαγκανιάρη, ο π. Δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης κ.α
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε απογευματινό μπουφέ για όλους.
ΧΟΡΗΓΟΙ : ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΜΕΖΕΔΟΚΗΠΟΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗ, ΦΟΥΡΝΟΣ Ο ΑΡΤΟΣ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ
Οργάνωση, Συντονισμός Παρουσίαση Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας 
Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου
  
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ