Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ζωντανεύουν οι θύμησες της Σμύρνης με τη Θεατρική Παράσταση “Φωνές…από τα παλιά”

Ζωντανεύουν οι θύμησες της Σμύρνης με τη Θεατρική Παράσταση “Φωνές…από τα παλιά”

0
Ζωντανεύουν οι θύμησες της Σμύρνης με τη Θεατρική Παράσταση “Φωνές…από τα παλιά”

Ζωντανεύουν οι θύμησες της Σμύρνης

στο 1ο φεστιβάλ “Ταράτσα στα δυτικά”

με τη Θεατρική Παράσταση “Φωνές…από τα παλιά”

            Με μια παράσταση “πλημμυρισμένη” από συναισθήματα νοσταλγίας και αγάπης για την πατρίδα που ποτέ δεν σβήνει από την καρδιά και τη σκέψη όλων των Μικρασιατών, ο Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού  “Η Αγία Φωτεινή” και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου συμπράττουν επί σκηνής και στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ “Ταράτσα στα Δυτικά” που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, τιμούν την Ημέρα Μνήμης  για τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζοντας την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 (ώρα έναρξης 21:00) στο κοινό της πόλης το θεατρικό έργο  “Φωνές…από τα παλιά”.

            Η παράσταση της Ανθής Δήμου, που ανεβαίνει στην ταράτσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου “Θέατρο Οδού Μοναστηρίου” (Παρατσίκογλου και Χρυσ. Σμύρνης γωνία, Ελευθέριο Κορδελιό – Είσοδος από Μοναστηρίου),  σφραγίζεται από τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού  “Η Αγία Φωτεινή” και επενδύεται μουσικά από γνωστά τραγούδια της Σμύρνης και του Κορδελιού, που παρουσιάζει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου υπό τη διεύθυνση του δασκάλου της Ιωάννη Τσάμη.

            Πρόκειται για ένα μοναδικό, γεμάτο συγκίνηση και νοσταλγία ταξίδι πίσω στο χρόνο, που μεταφέρει στο κοινό τον πλούσιο πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, με σκηνές που ζωντανεύουν την καθημερινότητα, τα ήθη και τα έθιμα των Σμυρνιών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με τηλεφωνική κράτηση στο: 2310771033 (Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, ώρες επικοινωνίας: 9.00πμ – 14.00μμ). Αντί εισιτηρίου όσοι το επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά τρόφιμα και φάρμακα για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και  Φαρμακείου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ  “ΦΩΝΕΣ…ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ”

Λίγο πριν “σπάσει” το μέτωπο στο Αφιόν Καραχισάρ, μια οικογένεια αγροτοψαράδων στο Κορδελιό της Σμύρνης ετοιμάζεται να παντρολογήσει την κόρη του. Σε αυτό το τρίπρακτο, ο θεατής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να θυμηθεί παλιά έθιμα, βιώνοντας την καθημερινότητα των Σμυρνιών. Μία χαρούμενη παράσταση με πολύ γέλιο και τραγούδι. Γιατί μπορεί οι Σμυρνιοί ακόμη να την πονούνε την πατρίδα, κι αυτός ο πόνος να μην τελειώσει καμιά φορά, όμως, τον τραγουδάνε και τον χορεύουνε. Κρυφά, καρτερικά, με το όνειρο να ξαναδούν τα μέρη τους και να τα κλάψουν με αναφιλητά. Μετά σηκώνουνε τη ρακί, τη ζυγιάζουν στο μάγουλο και σέρνουν έναν καρσιλαμά, έτσι για μπάλσαμο, τραγουδώντας «Σμύρνη μου, χώρα μου γλυκιά, χαριτωμένη χώρα, για να σε βγάλω από το νου ποτέ δε θα’ ρθει η ώρα»!

Παίζουν οι ηθοποιοί της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού  “Η Αγία Φωτεινή”:

Σαρηκυριακίδης Κώστας, Βαμβακίδου Πόπη, Βασιλείμη Μαρία, Πεχλιβανίδης Δημήτρης, Παπαρζαλίδης Γιάννης, Τάσα Ζέκου, Μαργαρίτα Λεπίδα, Γρηγοράκη Νόπη.

Σενάριο – Σκηνοθεσία : Δήμου Ανθή

Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου παρουσιάζει τα παρακάτω τραγούδια:
Μενεξεδες και ζουμπούλια
Τι σε μέλλει
Σε καινούργια βάρκα μπήκα
Ένα τρεχαντηράκι
Η Μαρίτσα η Σμυρνιά
Μια Σμυρνιά στο παραθύρι
Σήμερις είν’ η μέρα μας
Πίνω και μεθώ
Τα παιδιά της γειτονιάς σου
Γιατζηλαριανή

Δελτίο τύπου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου