Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΕπιστολή Δημάρχου ζητά έκτακτη χρημοτοδότηση και Β' κατονομή για ΚΔΑΠ

Επιστολή Δημάρχου ζητά έκτακτη χρημοτοδότηση και Β’ κατονομή για ΚΔΑΠ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ, ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΑΝΔΑΛΙΑΝΟΥ,  ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ Β΄ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΔΑΠ

Άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης ζητά με επιστολή του ο Δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, προκειμένου να εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», το οποίο υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ (ΕΣΠΑ) για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε ΚΔΑΠ.
Ο Δήμαρχος σημειώνει ότι ελλείψει χρηματοδότησης και δεύτερης κατανομής voucher θα προκληθεί τεράστιο πρόβλημα στις οικογένειες που έχουν αιτηθεί voucher για τα ΚΔΑΠ, καθώς αποκλείονται ωφελούμενοι που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος, επειδή δεν επαρκούν τα κονδύλια για την κάλυψη όλων των παιδιών. Τονίζει πώς αυτό θα είναι καταστροφικό για τον οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά και τους εργαζόμενους στις Δομές, καθώς πολλοί εξ’ αυτών θα οδηγηθούν στην ανεργία και καλεί την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε έκτακτη επιχορήγηση,  εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στα ΚΔΑΠ.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Τις ώρες τούτες χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης και ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανεπάρκεια στήριξης που παρατηρείται Πανελλαδικά στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την τρέχουσα περίοδο.
Ακόμη και παιδιά με πλήρη φάκελο που επί σειρά ετών συμμετείχαν στα προγράμματα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), αξιοποιώντας τον χρόνο τους δημιουργικά, φέτος αδικούνται κατάφωρα, μένοντας εκτός Δομών. Μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες που άλλοτε ήταν δικαιούχες voucher και που πληρούν και φέτος τις προϋποθέσεις τιμωρούνται, μένοντας επίσης εκτός Δομών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται καθημερινά και απολύτως δικαιολογημένα αποδέκτης διαμαρτυριών και ανησυχιών από τους πολίτες που αδικούνται και γι΄ αυτό απαιτεί μια άμεση και δίκαιη λύση.
Εκτιμούμε ότι ο αποκλεισμός δικαιούχων από τις Δομές των ΚΔΑΠ θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή εκατοντάδων οικογενειών, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, με τρομερές προεκτάσεις και ανυπολόγιστες συνέπειες που οφείλουμε να προλάβουμε.
Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης που προκλήθηκε από την πανδημία, οι Δομές αποτελούν βασική, αν όχι μοναδική, διέξοδο για τα παιδιά, επομένως ο αποκλεισμός αφαιρεί από αυτά τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτή τη δράση, η οποία τους εξασφαλίζει δημιουργικό χρόνο χωρίς να επιβαρύνεται ο οικογενειακός προγραμματισμός.
Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις θα είναι εξίσου σοβαρές και σε εργασιακό επίπεδο, δεδομένου ότι διακυβεύονται θέσεις εργασίας. Η αδυναμία στήριξης των ΚΔΑΠ θα οδηγήσει στην ανεργία πλήθος εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους και επιστήμονες, η απορρόφηση των οποίων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα ΚΔΑΠ αποτελούν βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής πολιτικής που ασκούν οι Δήμοι και εν προκειμένω ο Δήμος μας, προσφέροντας σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο.
Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε έκτακτη επιχορήγηση, ενισχύοντας το πρόγραμμα με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, όπως συνέβη και την προηγούμενη χρονιά, καθώς επίσης και στη Β’ κατανομή voucher σε γονείς με πλήρη φάκελο, εξασφαλίζοντας την κάλυψη των αναγκών με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στα ΚΔΑΠ. Αν η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική οικογένεια και το παιδί, τώρα είναι η στιγμή να το αποδείξει έμπρακτα.

Με εκτίμηση
ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΜΑΝΔΑΛΙΑΝΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ