Τελευταία

  Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δήμους και τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου

  26-08-2021

  Από τα είκοσί μας (20) μας, που πρωτοασχοληθήκαμε ενεργά (πολλοί) και από τη θέση του Συμβούλου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαμε μάθει και γνωρίσαμε ότι η Τ.Α. είναι ένας Λαϊκός Θεσμός.

  Δυστυχώς μέσα στον χρόνο, αυτόν τον λαϊκό θεσμό τον «μετάλλαξαν» (τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες) σε πολλούς, μην πω στους περισσότερους Δήμους, σε έναν θεσμό που περισσότερο προσομοιάζει με «κυβερνητικό» -συγκεντρωτικό θεσμό, χωρίς οι διοικήσεις να ενεργοποιούν τον λαϊκό παράγοντα, τους πολίτες.

  Για παράδειγμα, στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου τα τελευταία χρόνια και τώρα με τη σημερινή διοίκηση, ενώ πρωτοβουλίες κατοίκων και άλλες συλλογικότητες ενεργοποιούνται ενάντια στη δυσοσμία και στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, ο Δήμος ως τέτοιος καμιά δική του πρωτοβουλία κινητοποίησης των πολιτών δεν έχει πάρει. Το αντίθετο, επιλέγει να είναι «συνεργάτης» με τα ΕΛΠΕ αποδεχόμενος χορηγίες τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν δεσμεύσεις έργων για τη δυσοσμία!

  Παρόλα αυτά η Τ.Α. επειδή στη συνείδηση των πολιτών παραμένει ισχυρός θεσμός η παραπάνω κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί με την πλατιά ενεργοποίηση των πολιτών στα της Τ.Α., για τα προβλήματα, για την πόλη και την προοπτική της, για τη ζωή την ίδια.

  Θα χαιρόμασταν αν η οποιαδήποτε διοίκηση, και η σημερινή, συμμερίζονταν τα παραπάνω και έπαιζε τον ρόλο που της αρμόζει. Μακάρι, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπω. Δεν βλέπουμε πχ δυναμική διεκδίκηση και σχέδιο και για το θέμα του περιβάλλοντος-δυσοσμίας. αλλά και για μια σειρά άλλα θέματα όπως:

  • Για το κόψιμο του Μετρό δυτικά από την κυβέρνηση Ν.Δ. καμιά ουσιαστική αντιπαράθεση και διεκδίκηση (όχι μόνο ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου αλλά και οι υπόλοιποι της Δυτικής Θεσσαλονίκης),
  • Για τα προβλήματα σχολικής στέγης. (Μεγάλες ελλείψεις που αντί να δοθούν λύσεις με νέα σχολεία , όπως ένα σύγχρονο ειδικό σχολείο πάνω από την περιφερειακή οδό πάνε να καταργήσουν εν λειτουργία Δημοτικό Σχολείο για ανεύρεση χώρου !) ,
  • Για υποδομές πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και πρασίνου. (Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου είναι ο μόνος χωρίς μεγάλο πάρκο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού δυτικά, χωρίς υπαίθριο θέατρο, χωρίς κολυμβητήριο, χωρίς τους αναγκαίους χώρους για μαζικό ελεύθερο αθλητισμό.

  Υπάρχουν και πολλά άλλα εξίσου σημαντικά προβλήματα και θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης με λύσεις, αλλά –δυστυχώς- γινόμαστε μάρτυρες μη τήρησης και των αυτονόητων! Ο Δήμος να υπερασπίζεται τη δική του περιουσία, περιουσία που έγινε και από χρήματα των δημοτών και του υπουργείου εσωτερικών.(Περίπτωση ΘΕΠΑΝ-πρώην κοιμητηρίων Ελευθερίου Κορδελιού)

  Σ.Σ. Οι φιλότιμες προσπάθειες διαχείρισης, ορθές και σημαντικές πρωτοβουλίες από κάποια μέλη της διοίκησης (και τώρα και σε προηγούμενες διοικήσεις) σε διάφορους τομείς δεν αναιρούν τα παραπάνω ως πρωταρχικά ζητήματα για τη λειτουργία και τις ευθύνες ενός Δήμου!

  Ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου Θοδωρή Μπαλτά στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook

  You must be logged in to post a comment Login