Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Ρύθμιση εις βάρος των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών»

«Ρύθμιση εις βάρος των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών»

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης σχετικά με τη ρύθμιση για τις συμβασιούχους σχολικές καθαρίστριες:

«Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι, η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι προχώρησε σε μια ακόμη αντεργατική ρύθμιση. Αυτή τη φορά εις βάρος των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών. Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στις 30 Ιούλη καθορίζει το μέγιστο αριθμό εργαζομένων και το μέγιστο αριθμό ημερήσιων ωρών απασχόλησης για την καθαριότητα των σχολείων ανά δήμο. Νούμερα τα οποία είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες που έχουν τα σχολεία και ειδικά στην παρούσα φάση έξαρσης της πανδημίας. Ουσιαστικά, ανοίγει τον δρόμο για την παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, την μείωση των μισθών, την αύξηση του ποσοστού της μερικής απασχόλησης.

Όσο και να προσπαθεί να τα παρουσιάσει αλλιώς η κυβέρνηση, επιδεινώνει τους όρους εργασίας των σχολικών καθαριστριών και κατ’ επέκταση την επαρκή καθαριότητα των σχολικών δομών. Παράλληλα, «πετάει το μπαλάκι» στους δήμους, ώστε αν θέλουν παραπάνω προσωπικό ή πλήρη απασχόληση των εργαζομένων, να το κάνουν με δικούς τους πόρους, πέρα από την κρατική χρηματοδότηση.

Η πραγματικότητα από τις προκηρύξεις που έχουν βγει στους δήμους του Νομού μας μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνει τους φόβους μας. Οι συμβάσεις που προκηρύσσουν είναι 5ωρες, 4ωρες, 3ωρες (Δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, Χαλκηδόνας) πατώντας στη λογική ότι “αυτά μας δίνει το κράτος, με αυτά θα τα βγάλουμε πέρα”. Ενώ οι δημοτικές αρχές αναγνωρίζουν ότι δε μπορεί να υπάρχει σωστή καθαριότητα των σχολείων με αυτά τα δεδομένα, δε δίνουν φράγκο παραπάνω, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων από την εξευτελιστική κρατική χρηματοδότηση. Και βέβαια ούτε λόγος για διεκδίκηση από την πλευρά των συλλογικών οργάνων των δημάρχων για επιπλέον επιχορήγηση.

Το Σωματείο μας έχει πάγια θέση τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και στις σχολικές δομές καθώς οι ανάγκες που καλύπτουν οι συναδέλφισσες δεν είναι πρόσκαιρες άλλα ίσα ίσα αυξάνονται. Είμαστε απέναντι σε λογικές που μειώνουν το μισθό των συναδελφισσών, που οδηγούν σε απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές των σχέσεων εργασίας τους. Δεν είμαστε σωματείο που θα πουλήσει ψεύτικες ελπίδες μόνο για να φωτογραφηθεί με παράγοντες.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή τις συναδέλφισσες στις δράσεις του Σωματείου, ξεπερνώντας  το φόβο, διεκδικώντας το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Δικαίωμα που τους αρνούνται όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ