Ξεκίνησαν τα «Μερκούρεια»

0
29
TEST

♦ Εννέα συνολικά παραστάσεις από το ΚΘΒΕ, έξι ΔΗΠΕΘΕ και τις δύο δημοτικές θεατρικές σκηνές ♦ Σίμος Δανιηλίδης: Επιστρέφουμε με ασφάλεια στη συγκίνηση και στη μαγεία του Θεάτρου

Με συνολικά εννέα παραστάσεις τα «Μερκούρεια», η μεγάλη γιορτή του Θεάτρου και του Πολιτισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών, επιστρέφουν φέτος δριμύτερα μετά την απουσία ενός έτους λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

Η φετινή διοργάνωση του θεσμού, που επί 27 χρόνια προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης ποιοτικών θεατρικών παραγωγών, έρχεται να σηματοδοτήσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία ωστόσο επιχειρείται με την αυστηρή τήρηση των μέτρων του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Η αυλαία για τα «Μερκούρεια 2021» άνοιξε την Τετάρτη 18 Αυγούστου με την τελευταία παράσταση να δίνεται την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Στη σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου Συκεών «Μάνος Κατράκης» θα παρουσιαστούν οι θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ, έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και των δυο θεατρικών σκηνών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, δίνοντας όλοι μαζί μια νέα πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα που τόσο έλειψαν από την κοινωνία. Στο πρόγραμμα των παραστάσεων, ωστόσο, σημειώθηκε μια αλλαγή που αφορά το έργο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, το οποίο, εξαιτίας σοβαρών τεχνικών προβλημάτων,  αποφάσισε να παρουσιάσει το έργο «Αμαλία» αντί το «Δείπνο με φίλους», όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί.

«Επιστρέφουμε…

«Το φετινό καλοκαίρι, που οι πόρτες των θεατρικών σκηνών της χώρας άνοιξαν και πάλι, επιστρέφουμε κι εμείς, με ασφάλεια, στη συγκίνηση, στο γέλιο, στο χειροκρότημα, προσαρμοζόμενοι σε ένα διαφορετικό σκηνικό, στη σκιά της πανδημίας που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Επιστρέφουμε για να γιορτάσουμε, να τιμήσουμε και να αναδείξουμε, όλοι μαζί, τη δύναμη, τη δυναμική και την εμπειρία της ‘‘ζωντανής’’ παράστασης, διεκδικώντας την ψυχική και πνευματική μας ανάταση», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Επιστρέφουμε για να προσφέρουμε στους δημότες μας, αλλά και το κοινό ολόκληρη της πόλης, ουσιαστικές στιγμές Τέχνης και ψυχαγωγίας υψηλού επιπέδου, στηρίζοντας, παράλληλα, τους ανθρώπους του Πολιτισμού, για να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να ονειρευτούμε, να αγαπήσουμε.

»Παραμένουμε ρομαντικοί υπασπιστές του οράματος της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού, αγωνίστριας, πολιτικού Μελίνας Μερκούρη για επένδυση στον Πολιτισμό, την Παιδεία και την ουσιαστική και δημιουργική πολιτιστική αποκέντρωση. Και στον δήμο μας, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, έχουμε συνειδητά επιλέξει και επιμένουμε να τιμούμε κάθε χρόνο αυτή τη ‘‘γυναίκα-σύμβολο’’.

»Ιδιαίτερα μάλιστα φέτος η συγκίνηση είναι ξεχωριστή, καθώς γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή της και την ανακήρυξη του έτους 2020 ως ‘‘Έτος Μελίνα Μερκούρη’’, που δεν μπορέσαμε να τιμήσουμε πέρσι λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

»Έτσι, για 27η χρονιά, τα φώτα της ράμπας θα στραφούν στο δήμο μας, στη μοναδική ετήσια θεατρική συνάντηση Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) της χώρας, το μεγαλύτερο θεατρικό θεσμό της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδας με πανελλήνιο εκτόπισμα, που έχει καταξιωθεί όχι μόνο στη συνείδηση των ανθρώπων της Τέχνης και του Θεάτρου, αλλά κυρίως στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού.

»Τα ‘‘Μερκούρεια’’, ως ελάχιστος φόρος τιμής και στα βήματα του πάντα σύγχρονου και διαχρονικού στίγματος της μεγάλης Ελληνίδας Μελίνας Μερκούρη, είναι έτοιμα να προσφέρουν και φέτος μια υψηλού επιπέδου εκτονωτική κι ανακουφιστική αυγουστιάτικη βραδινή διέξοδο στο κοινό του δήμου αλλά και ολόκληρης της πόλης».

Το πρόγραμμα

Η αυλαία θα ανοίξει με το έργο του Robert Harling «Ανθισμένες Μανόλιες» που ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή των Θεατρικών Εργαστηρίων του δήμου Νεάπολης-Συκεών «Μελίνα Μερκούρη», και θα κλείσει με το έργο του Ανδρέα Φουρλάκη «Μια χώρα δύο αιώνες μετά», που αποτελεί συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Δωδώνης, του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και της Ομάδας ΑΝΙΜΑ. Συγκεκριμένα:

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Ανθισμένες Μανόλιες» του Robert Harling

Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Θεατρικά Εργαστήρια «Μελίνα Μερκούρη»-Κεντρική Σκηνή

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’Νηλ

-Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

«Τραγίλογοι» – Αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες

-Δήμος Νεάπολης-Συκεών / Θεατρικό εργαστήρι «ΘΕΣΠΙΣ»

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

«Ειδικές Περιστάσεις» του Μπέρναρντ Σλέηντ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

ΤΡΙΤΗ 24  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Υλικό Καποδίστριας»

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας / ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Βάκχες» του Ευριπίδη

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων / Εταιρεία Τέχνης  «ARS AETERNA»

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Αμαλία» – Μια Βαυαρή βασίλισσα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

ΣΑΒΒΑΤΟ 28  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Τα αγάλματα περιμένουν» του Ανδρέα Φλουράκη

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας / Θεσσαλικό Θέατρο

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Μία χώρα δύο αιώνες μετά» του Ανδρέα Φλουράκη

-Φεστιβάλ Δωδώνης / ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης / Ομάδα Anima

INFO

-Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ

Καρόλου Κουν 13, Συκιές

-ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 9 μ.μ.

-ΤΗΛ.: 2313.313125, 2313.329540, 2310.631305 (ισχύει τις ημέρες και τις ώρες των παραστάσεων)

-ΗΛ/ΝΙΚΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.ticketservices.gr

Δελτίο τύπου του δήμου Νεάπολης Συκεών