Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝΕΑΣυγκέντρωση για τα 76 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε...

Συγκέντρωση για τα 76 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Με το παρακάτω δελτίο τύπου η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Πύργο την Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 7:30 το απόγευμα για τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι:

«Εβδομήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας, όταν το πυρηνικό μανιτάρι εξαφάνισε από προσώπου Γης χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945. Τεράστιες οι υλικές καταστροφές με ισοπεδωμένες τις δύο πόλεις. Πραγματικοί στόχοι οι λαοί, η Σοβιετική Ένωση, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. H ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους με ψέματα για δήθεν “στρατιωτική αναγκαιότητα” των πληγμάτων, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει!

Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών, για το έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς στο έδαφος της νέας ακόμη πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός και στρατού στα σύνορα με τη Ρωσία και οι συνεχείς γιγαντιαίες ασκήσεις – πραγματικές πρόβες πολέμου προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον εξελίσσεται ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και η Τουρκίας για τα συμφέροντα των οικονομικών ομίλων της κάθε χώρας. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα, πληθαίνουν οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, “γκριζάρουν” το Αιγαίο. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου καλλιεργούν τον εφησυχασμό. Βάζουν πάνω από όλα τη συνοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Βήμα – βήμα στρώνεται το έδαφος για το συμβιβασμό, την οδυνηρή λύση της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων και της έκπτωσης στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2021, ήρθε να επικυρώσει όλες τις προηγούμενες, επικίνδυνες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας. Μέσα από τη στρατηγική “ΝΑΤΟ 2030” και το δόγμα για το “Παγκόσμιο ΝΑΤΟ” επεκτείνεται ακόμη περισσότερο η επιχειρησιακή του ικανότητα, ώστε να παρεμβαίνει οπουδήποτε στην υδρόγειο όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα και οι επενδύσεις των ευρωατλαντικών μονοπωλίων. Επιστρατεύονται παλιά και νέα προσχήματα, όπως ο κυβερνοπόλεμος, η κλιματική αλλαγή, οι ασύμμετρες απειλές κ.α., προκειμένου να δρομολογηθούν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά των λαών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Φορτώνει τα σπασμένα της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, και των λαϊκών στρωμάτων. Ο Νόμος – τερατούργημα για δουλειά από ήλιο σε ήλιο, είναι κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση είναι τα νέα νομοσχέδια παράδοσης της επικουρικής ασφάλισης στο χρηματιστηριακό τζόγο και εναρμόνισης της εκπαίδευσης με τις επιδιώξεις των μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων και με μοναδικό στόχο τη “γεωστρατηγική αναβάθμιση” του ελληνικού κεφαλαίου, παίζει με τη φωτιά, αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Προετοιμάζει την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις. Σπέρνει νέες βάσεις και υποδομές σε πάνω από 20 σημεία σε όλη τη χώρα. Πληθαίνουν οι ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, όπως η “Defender Europe 21”, “Sea Breeze” κ.α. Όλη η χώρα μπαίνει στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποθήκευσης πυρηνικών στον Άραξο ή σε άλλο σημείο της χώρας. Αναλαμβάνει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βορ. Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου. Συνάπτει Συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής με τα ΗΑΕ, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία. Στέλνει συστοιχίες πυραύλων “ΠΑΤΡΙΟΤ” και υψηλά εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικού στη Σαουδική Αραβία, σχεδιάζει την αποστολή δυνάμεων στην Αφρική σε συνέχεια της συμμετοχής της χώρας μας σε δεκάδες δήθεν “ειρηνευτικές” ιμπεριαλιστικές αποστολές  στο εξωτερικό. Συνεχίζει να δαπανά τεράστια ποσά για τους Νατοϊκούς σχεδιασμούς. Η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση στο ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές δαπάνες, φτάνοντας το υπέρογκο ποσοστό που ξεπερνά το 3,82% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 6,6 δις ευρώ το χρόνο! Οι εξοπλισμοί αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας, αλλά ενισχύσουν την επιθετική ικανότητα του ΝΑΤΟ. Συνεχίζεται η πολιτική αναβάθμισης της επικίνδυνης στρατηγικής συνεργασίας της χώρας μας με το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, την ίδια ώρα που σφαγιάζει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό και απειλεί το Ιράν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο NRDC-GR στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού της Θεσσαλονίκης αναβαθμίστηκε ως αρχηγείο χημικού και ηλεκτρονικού πολέμου, στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα αποθήκευσης όπλων μαζικής καταστροφής – χημικών, βιολογικών και πυρηνικών. Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας γίνονται ορμητήρια ενάντια σε άλλους λαούς.

Οι εξελίξεις αποτελούν σήμα κινδύνου για τον ελληνικό λαό.

Απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο ο

λαϊκό κίνημα, ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση της πάλης.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε αποφασιστικά την πάλη για:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα κλείσουν οι βάσεις του θανάτου – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Να κλείσει το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο NRDC-GR στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού της Θεσσαλονίκης.
  • Καμία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ