Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΈκθεση ζωγραφικής του Νάσου Χαλκίδη με θέμα την πανδημία

Έκθεση ζωγραφικής του Νάσου Χαλκίδη με θέμα την πανδημία

Δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας

Έκθεση ζωγραφικής

Μνήμης Μήνις – Νάσος Χαλκίδης

Η εργασία έχει ως θέμα την πανδημία που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα έργα κατασκευάστηκαν στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου και μεγάλο μέρος του υλικού – το ιστορικό και κυρίως το βιωματικό – είχε συγκεντρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020.

Πρόκειται για σύνδεση και συνύπαρξη της ιστορικής έρευνας που προηγήθηκε και αφορούσε ανάλογες συνθήκες με πανδημίες  που ιστορικά έχουν καταγραφεί από την τέχνη  από τη μία – και της συνθήκης του εγκλεισμού και της έντασης εκείνων των ημερών, όπως προβαλλόταν από τα ΜΜΕ, αλλά και από την άμεση επαφή με το νοσοκομείο αναφοράς (ΑΧΕΠΑ) από την άλλη.

Η μνήμη της διαχείρισης των πανδημιών προκαλεί την οργή- μήνιν, έννοια που στο προοίμιο της Ιλιάδας συνδέεται με την πρώτη καταγεγράμμενη αναφορά σε λοιμό.

Στις μεγάλες ζωγραφικές επιφάνειες γίνεται συγκριτική αναφορά στην ομοιότητα των τρόπων που επιλέχθηκαν σήμερα αλλά και στο παρελθόν, ώστε να δοθούν λύσεις κατά την κορύφωση της πανδημίας, αλλά και πριν από αυτήν, κατά την “προετοιμασία” του συστήματος υγείας. Η ανθρωπότητα μοιάζει να μη μαθαίνει από όσα έχουν προηγηθεί. Να μη χρησιμοποιεί ό,τι υπάρχει ως συλλογική εμπειρία και γνώση που έχουν συσσωρευθεί ως κατακτήσεις της ανθρώπινης εργασίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι το μελάνι, κόκκινο και μαύρο, σε μεγάλη έκταση, πάνω σε καμβά που έχει προετοιμαστεί. Ακόμη, χρησιμοποιούνται λάδια ή άλλα χρώματα και υλικά με βασικό διαλύτη το νέφτι.

Τέλος έχει κατασκευαστεί και μια ηχητική εγκατάσταση τριών λεπτών με αναφορά στον εγκλεισμό και την απομόνωση που επιβλήθηκε, τους τρόπους αντιμετώπισης και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, η οποία αφορμάται από προσωπικά βιώματα, προβάλλεται στο κοινωνικό πεδίο και πάλι από την αρχή.

Νάσος Χαλκίδης                                            

Ζωγράφος

Ο Νάσος Χαλκίδης ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τις σπουδές του στη ΣΚΤ του ΑΠΘ το 1993 και έχει παρουσιάσει 13 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, 19.30

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 14.00

Πέμπτη: 10.00 – 20.00

Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ