Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΟ δήμος Κορδελιού Ευόσμου σταματά το ξήλωμα του μνημειακού συνόλου Decumanus Maximus!

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου σταματά το ξήλωμα του μνημειακού συνόλου Decumanus Maximus!

Ψηφιακή αναπαράσταση του Decumanus Maximus, από το FB του αρχιτέκτονα και υποψηφίου Δημάρχου Πειραιά Νίκου Μπελαβίλα

Σπουδαία ανακάλυψη κατά την αφαίρεση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου!

Η απόφαση απόσπασης και επανατοποθέτησης του μοναδικού μνημειακού συνόλου που ανακαλύφθηκε στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων. Κατά τις εργασίες απόσπασης του περίφημου σταυροδρομιού της ρωμαϊκής λεωφόρου Decumanus Maximus με την Cardo,  και τα κτιριακά σύνολα με ψηφιδωτά δάπεδα, μαρμάρινες και γύψινες διακοσμήσεις,  και τα υπολείμματα από εργαστήρια και καταστήματα, το οποίο η επιστημονική κοινότητα αποκαλεί «Πομπηία της Θεσσαλονίκης», βρέθηκαν τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας Ελευθερίου Κορδελιού ανήκει στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Τα έγγραφα υπογράφει ο ίδιος ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄, ενώ αργότερα τα επικυρώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωάννης Δ΄ Νηστευτής, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη κατόπιν συνοδικής απόφασης.

Μετά από αυτήν την σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, αναμένεται ότι δήμος Κορδελιού Ευόσμου θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει το «ξήλωμα» του μνημειακού συνόλου Decumanus Maximus. Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου σίγουρα θα ζητήσει να παραμείνει το Decumanus Maximus στη θέση του και η στάση του μετρό της Βενιζέλου να γίνει ταυτόχρονα αρχαιολογικό μουσείο, όπου θα εκτίθενται και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το ΘΕΠΑΝ ανήκει στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου! Σίγουρα στις προθήκες του αρχαιολογικού μουσείου θα υπάρχουν και φωτογραφίες κάθιδρων μελών της διοίκησης του δήμου κατά την ώρα που έσκαβαν σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης για να βρουν τα συγκεκριμένα έγγραφα. Δεν γνωρίζουμε εάν τελικά τα έγγραφα βρέθηκαν στο μνημειακό σύνολο Decumanus Maximus μετά από υπόδειξη των αρχαιολόγων της διοίκησης του δήμου Κορδελιού Ευόσμου!!

Θεόφραστος Ασκλήπης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ