Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΣτάση εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων Κορδελιού Ευόσμου την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Στάση εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων Κορδελιού Ευόσμου την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι δημοτικοί υπάλληλοι Κορδελιού Ευόσμου την ερχόμενη Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 από τις 9:30 έως τις 11:30 το πρωί και σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας. Οι δημοτικοί υπάλληλοι αντιδρούν στην προσπάθεια έμμεσης ιδιωτικοποίησης των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου με την ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού. Γι’ αυτό το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου, θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στο θεατράκι της οδού Περικλέους στις 15:10 το μεσημέρι. Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης είναι η παρακάτω:

«ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ 09.30 ΕΩΣ 11.30 ΚΑΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ

ΣΤΙΣ 10.00

Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι

    Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τον σχεδιασμό της προκειμένου να εκχωρηθούν κρίσιμες Υπηρεσίες του Δημοσίου, των Δήμων σε ιδιώτες.

Σειρά τώρα έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, αφού με τη ψήφιση των Νόμων 4674/20,  4735/2020 και τη κατάθεση του Νομοσχεδίου για αλλαγές στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων (Ν. 4412/16) επέρχονται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης τους.

Συγκεκριμένα, εκχωρούνται αρμοδιότητες των Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης σε “Αναπτυξιακούς Οργανισμούς” και ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τη σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημόσιων μελετών και έργων από τους ΟΤΑ, την τεχνική διοικητική υποστήριξη για θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης.

    Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί  των ΟΤΑ, χωρίς καμιά άμεση λαϊκή νομιμοποίηση,  καμιά λογοδοσία απέναντι στο λαό, αναγορεύονται σε φορείς ισότιμους με τους ΟΤΑ που μπορούν, πλέον ανεμπόδιστα -με εκχώρηση- να ασκούν αρμοδιότητές των ΟΤΑ και να παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες.

     Στρώνεται λοιπόν ο δρόμος  της “επιχειρηματικής δραστηριότητας”,  μέσω των συμπράξεων  φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να μπαίνουν σε προγραμματικές συμβάσεις με το δημόσιο, τα επιμελητήρια, τις τράπεζες, τους συνεταιρισμούς, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα πανεπιστήμια κλπ. ώστε να εξυπηρετούνται πιο αποτελεσματικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα, παρακάμπτοντας κάθε πιθανή λαϊκή αντίδραση. Και παράλληλα το κόστος της λειτουργίας των Αναπτυξιακών θα το επιβαρυνθούν, μέσω των προγραμματικών, οι ΟΤΑ, δηλαδή οι δημότες.

Την ίδια στιγμή, οι Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ θα συνεχίσουν να είναι υποστελεχωμένες,  αποδιοργανωμένες, χωρίς εξοπλισμό και στήριξη, οι εργαζόμενοι στις Αναπτυξιακές εταιρίες χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μόνιμη δουλειά, και παράλληλα οι υπάλληλοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ θα παραμείνουν  αποθετήριο ευθυνών για  τις ποινικές και αστικές ευθύνες από την προβληματική κατάσταση των τεχνικών έργων (οδοποιίας κλπ),  ώστε ταυτόχρονα  να ξεπλένονται οι πολιτικές ευθύνες.  Ενώ  το κόστος μελετών και έργων θα πηγαίνει στα ύψη.

 Η στελέχωση των “Αναπτυξιακών Οργανισμών” θα γίνει με τακτικό και έκτακτο προσωπικό με διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.. Με τη θεσμοθέτηση μάλιστα “ειδικών” προσλήψεων, με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, ως ανώνυμες εταιρείες, που όμως θα διαχειρίζονται δημόσιες υποθέσεις. Αντί της ενίσχυσης των Υπηρεσιών των Δήμων με ειδικευμένο σταθερό και μόνιμο επιστημονικό προσωπικό που απαιτείται άμεσα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που  διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων των Δημόσιων Υπηρεσιών, που “απαγορεύουν” τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θέλουν να λειτουργούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες με ΣΔΙΤ και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σε αυτήν τη λογική και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Διοίκηση του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, αφού σκοπεύει να συστήσει Αναπτυξιακό Οργανισμό με το Δήμο Δέλτα.  Μετά  από τη δυναμική παρέμβαση του Συλλόγου μας, η Διοίκηση του Δήμου αναγκάστηκε να αναβάλει τη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή.

Η συμμετοχή των συναδέλφων στην μαχητική κινητοποίηση μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε τον αγώνα παλεύοντας για το σταμάτημα αυτών των πολιτικών και διεκδικώντας:

  • Απόσυρση του εν λόγω θέματος από την Οικονομική Επιτροπή
  • Να μη συσταθούν Αναπτυξιακοί Οργανισμοί
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σε όλες τις Υπηρεσίες του Δήμων
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • Έξω οι ιδιώτες από όλες τις υπηρεσίες των Δήμων

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 15.10»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ