Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑΙΧΜΗΡΑΓυναικοκτονία ή ανθρωποκτονία;

Γυναικοκτονία ή ανθρωποκτονία;

Ανθρωποκτονία με τη γενικότερη έννοια χωρίς αμφιβολία γιατί πριν ο απαστράπτοντας αστέρας δολοφονήσει τη γυναίκα, αυτή η κοινωνία δολοφόνησε το πνεύμα μιας στρατιάς ποιητών και συγγραφέων που ύμνησαν τον άνθρωπο και ξεχωριστά τη γυναίκα, που εξέφρασαν τον έρωτά τους για τη γυναίκα με έναν πανέμορφο τρόπο.

Ανθρωποκτονία με τη γενικότερη έννοια χωρίς αμφιβολία γιατί πριν ο απαστράπτοντας αστέρας δολοφονήσει τη γυναίκα, αυτή η κοινωνία στη θέση του Ελύτη, του Σεφέρη, του Λουντέμη, του Καζαντζάκη, του Καββαδία, του Ρίτσου, του Λειβαδίτη, του Καβάφη, του Αναγνωστάκη, του Καρυωτάκη έβαλε τον Ριτζ Φόρεστερ.

Ανθρωποκτονία με τη γενικότερη έννοια. Σκέψου να χαρίσεις ένα ποίημα, έστω και μεγάλο, και με αυτό σ’ αυτήν την κοινωνία να θέλεις να συναγωνιστείς κάποιον που μπορεί να κυκλοφορεί με ελικόπτερο και να χαρίζει χρυσάφια, ταξίδια και αυτοκίνητα. Ακόμα και οι λογοτέχνες έχουν αξία μόνο εάν καταφέρουν να έχουν παραγεμισμένη την τσέπη τους.

Στο νοσηρό κλίμα των τελευταίων ημερών, στη σκιά της δράσης του απαστράπτοντα αστέρα, τριγυρίζει στο μυαλό έντονα ο Μάρτιν Ίντεν και η επιλογή του να διαφύγει από αυτή τη σαπίλα. Από τη σαπίλα που πολλά χρόνια σκληρής οικονομικής κρίσης παρήγαγε μόνο καψουροτράγουδα, σκυλάδικα ή έντεχνα.

O Captain! My Captain!

Κ. Νότνολ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ