Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΓια τη φονική πλημμύρα στην Πολίχνη του Δήμου Παύλου Μελά

Για τη φονική πλημμύρα στην Πολίχνη του Δήμου Παύλου Μελά

Την παρακάτω ανακοίνωση με τίτλο «Για τη φονική πλημμύρα στην Πολίχνη του Δήμου Παύλου Μελά» εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας:

«Στις αρχές του 21ου αιώνα, για άλλη μια φορά, ο λαός της Κεντρικής  Μακεδονίας θρηνεί νεκρό και καταστροφές από πλημμύρες.

Τώρα ήταν η σειρά των λαϊκών στρωμάτων της Πολίχνης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης να βιώσουν με τραγικό τόπο, μετά από μια ολιγόλεπτη βροχόπτωση, τις ελλείψεις των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών στην περιοχή με απολογισμό ένα νεκρό και δεκάδες ζημιές σε λαϊκές περιουσίες.

Να σημειωθεί πως τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που περιγράφονταν στο Γενικό Ρυθμιστικό Σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων Ν. Θεσσαλονίκης (Master Plan), παραμένουν στα χαρτιά τουλάχιστον από το 2003!!!

Είναι χαρακτηριστικό πως στα στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος που πρότεινε η Διοίκηση της Περιφέρειας, από τα 67 αντιπλημμυρικά έργα, κατά βάση καθαρισμοί ρεμάτων και επισκευές – συντηρήσεις, τα 53 εντάχθηκαν πριν το 2020, την περίοδο 2011-2019.  Ενώ οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται κυρίως κατόπιν εορτής απλά διαχειρίζονται οριακά μια απαράδεκτη κατάσταση, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύονται ως ενέργειες – “μπαλώματα”. Ταυτόχρονα τα όποια έργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είναι “σταγόνα στον ωκεανό” των αναγκών.

Ο λαός πληρώνει τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή της ΝΔ και  στηρίζουν και υλοποιούν τα στελέχη τους στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μια πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και το μόχθο, τα σπίτια και τις υποδομές καθώς αρνείται τη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων επειδή δεν αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο.

Την ίδια ώρα η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμα τα  αντιπλημμυρικά έργα και δεν χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της, που δημιουργούνται με χρήματα του λαού. Μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως μη παραγωγικά, αφού δεν εξασφαλίζουν κέρδη και ανταγωνιστικότητα στο κεφάλαιο.

Άμεσα, τώρα:

  • Να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος Π. Μελά, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών στις λαϊκές περιουσίες.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν με βάση τις εκτιμώμενες συνέπειες και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα, με γενναία κρατική χρηματοδότηση, οι μελέτες και η υλοποίηση, η επιτάχυνση εκεί που ξεκίνησε η κατασκευή, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ