Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ, ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟ...

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ, ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΑ… ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ!

του Βασίλη Σαρρηγιαννίδη

Η είδηση ότι ο πρώην καταδικασμένος Νομάρχης Θεσσαλονίκης σκέφτεται να κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου για να κλείσει την καριέρα του στην πολιτική, μόνο γέλια μου προκάλεσε. Αυτά βέβαια μόνο στην Ελλάδα γίνονται όπου η ντροπή περισσεύει όταν οι νόμοι του κράτους καταργούνται για πολιτικές σκοπιμότητες. Η παρακάτω πραγματική ιστορία έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.

Το 2014, ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών, με τριετή αναστολή, αναφορικά με τον περιβαλλοντικό θάνατο της λίμνης Κορώνειας. Τι είχε γίνει και καταδικάστηκε ο τότε πολιτικός λεβέντης της Νέας Δημοκρατίας που ήθελε να γίνει και πρόεδρος του κόμματος;

Καθυστερούσε την επιβολή προστίμων ή επέβαλε τη μείωσή των προστίμων σε βάρος βιομηχανικών μονάδων περιμετρικά της λίμνης Κορώνεια που την μόλυναν. Κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας. Ένας πανέμορφος υδροβιότοπος εξαφανίστηκε από τον χάρτη επειδή τον στράγγισαν χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις χωρικών και τον μόλυναν ανεπανόρθωτα γειτονικά εργοστάσια, που έριχναν τοξικά λύματα. Ο Πανίκας Ψωμιάδης δεν έβλεπε τίποτε. Προφανώς γιατί μετρούσε ψήφους και πολιτικούς πελάτες αντί να μετράει την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοί του καθυστερούσαν αναίτια τον καταλογισμό προστίμων σε 17 βιομηχανίες, βιοτεχνίες και κτηνοτροφικές μονάδες που ρύπαιναν, ενώ εντοπίστηκαν μειώσεις παλιότερων προστίμων έως και κατά 30%. Επιπλέον, το διάστημα 2004-2008 οι υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας δεν επέβαλαν μυστηριωδώς κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Ειδικά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κατηγορήθηκε ότι καθυστέρησε την επιβολή προστίμων, που εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά τη διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ φέρεται να προέβη αυθαίρετα στη μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.000 ευρώ. «Στέλναμε έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση. Η Κορώνεια έγινε λίμνη-φάντασμα από ανθρώπινη δραστηριότητα» κατέθεσε τότε στο δικαστήριο η καθηγήτρια Βιολογίας στο ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα.

Μετά τον Κλεάνθη Μανδαλιανό που όπως λένε οι πολίτες στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, δεν φαίνεται να διαθέτει την πολιτική ικανότητα να διαχειριστεί τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως δήμαρχος ο ίδιος ή ο αναπληρωτής δημάρχου Κώστας Σωτηράκης, μέγας υμνητής της ιδέας του σοσιαλισμού, που σφυρίζει αδιάφορα εγκρίνοντας χορηγίες και μοιράζοντας διατακτικές σε πολίτες, μόνο ένας μέγιστος Παναγιώτης Ψωμιάδης αξίζει για δήμαρχος σε αυτόν τον τόπο. Τι δυσοσμίες και τι οικολογικά κινήματα κατά της δυσοσμίας. Τίποτε δεν θα υπάρχει στον χάρτη. Όπως εξαφανίστηκε η λίμνη και δεν φαίνεται από την δορυφορική φωτογραφία που τραβήχτηκε τότε, έτσι θα εξαφανιστεί και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου. Θα υπάρχει σαν ανάμνηση ότι κάποτε τον επισκέφτηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου και κατέθεσε στεφάνι!!

ΥΓ. Στον Άρειο Πάγο, η ελληνική δικαιοσύνη αθώωσε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για την κατηγορία της απιστίας, όχι όμως για την παράβαση καθήκοντος.

*Ο Βασίλης Σαρρηγιαννίδης είναι Δημοσιογράφος, Digital Marketing Strategy, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών και μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας-Θράκης.

Ιστοσελίδα στο διαδίκτυο www.tvreporters.gr και στο Facebook https://www.facebook.com/Sarrigiannides

Ο Ψωμιάδης υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου!!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ