Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΟ Ερντογάν κήρυξε τον πόλεμο στους «Μωμόγερους»!

Ο Ερντογάν κήρυξε τον πόλεμο στους «Μωμόγερους»!

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο το καθεστώς Ερντογάν δεν επέτρεψε την είσοδο στην Τουρκία στον Κώστα Αλεξανδρίδη, ηθοποιό και πρόεδρο του σωματείου διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «Μωμόγεροι», τον άνθρωπο που βοήθησε με την παρουσία του και την καθοριστική του συμβολή το Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» να αναβιώσει τους Μωμόγερους στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Το καθεστώς Ερντογάν ποτέ δεν απάντησε στον Κώστα Αλεξανδρίδη γιατί δεν του επέτρεψε την είσοδο στην Τουρκία.

Τώρα το καθεστώς Ερντογάν δεν επέτρεψε την είσοδο στην Τουρκία στη Διδάκτορα Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου, σύζυγο του Κώστα Αλεξανδρίδη, και στον 15χρονο γιο του, τους οποίους φυλάκισε επί δύο 24ωρα στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, πριν τους αφήσει να γυρίσουν στην Αθήνα. Η Μυροφόρα Ευσταθιάδου τίμησε με την παρουσία της τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου κατά την αναβίωση του εθιμικού δρώμενου των Μωμόγερων από τον Κώστα Αλεξανδρίδη, ενώ ο μικρός γιος τους είχε πάρει κι ο ίδιος μέρος στο δρώμενο.

Ο Ερντογάν είναι γνωστό ότι έχει κηρύξει τον πόλεμο στον πολιτισμό, άλλωστε τέτοια καθεστώτα ποτέ δεν τα είχαν καλά με τον πολιτισμό. Το καθεστώς Ερντογάν δεν βλέπει με καλό μάτι τη σύσφιξη των δεσμών του Ελληνικού και του Τουρκικού λαού, αφού αυτό κάνει ο Κώστας Αλεξανδρίδης αναβιώνοντας στον Πόντο το εθιμικό δρώμενο των «Μωμόγερων», σε περιοχές με Τούρκους που μιλούν Ποντιακά, παίζουν λύρα και χορεύουν Ποντιακά. Τον Κώστα Αλεξανδρίδη, τη Μυροφόρα Ευσταθιάδου και το γιο τους, το καθεστώς Ερντογάν τους υπέβαλε σε μεγάλη ταλαιπωρία και τους απαγόρευσε την είσοδο στην Τουρκία. Τους Τούρκους καλλιτέχνες τους ρίχνει στη φυλακή, αναγκάζοντάς τους να πεθάνουν τελικά από απεργία πείνας. Τέτοια περιστατικά υπήρξαν πρόσφατα στην Τουρκία.

Σ.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ